Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.01.2018 - 11:49  //  aktualizácia: 02.01.2018 - 12:55  //  zobrazené: 2165

Ani počasie nepokazilo Silvestrovský beh

32. ročník Silvestrovského behu, ktorý sa konal posledný deň roka 2017, ovládol pravý športový duch. Veď keď sa človek pozrel z okna a zbadal počasie ako sa hovorí, že ani psa by von nevyhnal, bolo jasné, že tí čo prídu, majú v sebe pravého športového ducha a od možnosti zašportovať si v posledný deň roka ich nič neodradí. Aj napriek dažďu a mokrému snehu prišlo na posledný závod seriálu Moravsko-slovenského bežeckého pohára 286 pretekárov, medzi ktorými vládla výborná nálada. Rekord v počte účastníkov z minulých ročníkov síce nebol prekonaný, no padlo niekoľko rekordov trate.

Najhoršie počasie sa ušlo detským a mládežníckym kategóriám. V hustom daždi sa postupne postavili na trať benjamínkovia, predškoláci, prípravkári, najmladší, mladší, starší žiaci, dorastenci i juniori. Zaslúžili si veľký obdiv, veď premočení a zašpliechaní dobiehali  do cieľa, no väčšina s úsmevom na tvári, kde ich čakala čokoláda a teplý čaj. Nad dospelými sa počasie zľutovalo a tí už mohli na trať vybehnúť za lepších podmienok bez dažďa. Na štart hlavného preteku sa postavilo 176 bežcov. Kategórie žien a muži nad 70 rokov bežali jeden 4 km okruh od futbalového štadióna, cez park okolo DAVu na cyklotrasu a cez Sotinu späť k DAVu a  futbalovému štadiónu. Mužské kategórie bežali tento okruh dvakrát, teda 8 km. Táto trať po cyklotrase sa bežala druhý rok.

V hlavnej kategórii mužov sa z obhajoby víťazstva tešil Jakub Valachovič z AC Malacky, ktorý svoj minuloročný čas zlepšil o 8 s., a tak ustanovil nový rekord trate na 25:02. Do cieľa dobehol s viac ako dve a pol minutovým náskokom pred druhým Václavom Dobešom. Tretie miesto v absolútnom poradí získal Dušan Tomčal.

Aj v kategórii žien bol rekord trate prekonaný. Ten o 11 s vylepšila mladučká bežkyňa Zuzana Švejdová, ktorá vekovo patrí ešte medzi staršie žiačky a do cieľa dobehla s časom 16:45. Táto bežkyňa je mimochodom zverenkyňou víťaza mužskej kategórie Jakuba Valachoviča. Zo žien na druhom mieste dobehla pretekárka z Holíča Maria Truissard a ako tretia Blažena Kocúriková z Jablonice, ktorá sa stala víťazkou vo svojej kategórii žien nad 45 rokov. 

Pri predávaní cien na stupni víťazov spovedala tých najlepších moderátorka Oľga Štefková a všetkým položila rovnakú otázku, ako sa im pretek páčil. Najlepšie to vystihli najskúsenejšie ženy v kategórii nad 45 rokov. Okrem toho, že sa im pretek páčil, boli radi, že  sa komunita bežcov stretla v posledný deň v roku a mohli si vyjadriť úprimné želania. Jakub Valachovič prehlásil na stupni víťazov, že práve vyšlo slniečko spoza mrakov, možno tým chcel povedať, že aj prírodné živly sa nakoniec usmiali na športovcov a budú im držať palce aj vroku 2018.

Počas Silvestrovského behu sa už tradične beží aj symbolický okruh 900 m, ktorý síce nie je bodovaný, nebeží sa na čas, nedostávajú sa tu žiadne ceny, no je určený pre všetky vekové kategórie, bežcov aj nebežcov a je určený všetkým, ktorí chcú spraviť v posledný deň roka niečo pre svoje zdravie a podľa toho je aj nazvaný - Beh pre zdravie. Organizátorov, ktorými sú Mesto Senica a Komisia pre šport pri MsZ teší, že tento okruh, ale i celý Silvestrovský beh, má  čoraz viac priaznivcov. A keďže sa Silvestrovského behu zúčastňuje čoraz viac Seničanov, rozhodli sa organizátori vytvoriť tradíciu a oceniť troch Seničanov a tri Seničanky s najlepšími časmi. Najlepšími domácimi mužskými účastníkmi boli Tomáš Skala, David Jakub a Marián Medlen, ceny pre najlepšie senické bežkyne si odniesli Erika Farkašová, Jana Kubíčková a Mária Jakabová.

Obdiv si ale zaslúžia všetci účastníci. Tí, ktorí pravidelne behajú za športový klub, či len sami pre seba, ale aj tí, korí si len prišli po vianočných sviatkoch rozhýbať trošku svoje telo. Je úžasné, že si Silvestrovský beh rok od roku získava viac a viac priaznivcov a tento ročník opäť ukázal, že je to šport pre všetkých. Tak, milí bežci, trénujte a o rok sa na Vás opäť tešíme na 33. ročníku Silvestrovského behu.

 

Výsledky - SILVESTROVSKÝ BEH 2017

 

32. ročník Silvestrovského behu sa mohol uskutočniť aj vďaka sponzorom, ktorým týmto srdečne ďakujeme. Silvestrovský beh podporili:

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!