Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Záhorácka stena slávy
publikované: 21.11.2017 - 13:04  //  aktualizácia: 21.11.2017 - 14:15  //  zobrazené: 7110

Jaroslav Čiko Brečka

Úspešný džokej a tréner koní

*30. 11. 1965 (Myjava)


Jeho meno je už navždy zapísané medzi najznámejšími osobnosťami slovenského turfu. V našom záhoráckom, slovenskom i medzinárodnom meradle  meno Jaroslav Čiko Brečka patrí k popredným džokejom a úspešným trénerom, ktorého uznávajú odborníci a svojským štýlom a vtipom je populárny je aj medzi ostatnou verejnosťou. Šampión zo Záhoria je príkladom zužitkovania talentu, veľkej obetavosti, nezvyčajnej húževnatosti a mimoriadnej vôle siahať stále na nové a vyššie méty.
Jaroslav Brečka sa narodil 30. novembra 1965 v Myjave. Keďže vyrastal v  rodinnom dome v Čáčove len pár metrov od dostihovej dráhy, ku koňom nemal ďaleko, a to platí doslova. Už ako malý chlapec sa obšmietal v stajni plnej štvornohých tátošov Poľnohospodárskeho družstva Senica a ako rád spomína, v konskom sedle sedel skôr než v školskej lavici.
K ranému  obdobiu kontaktu s koňmi sa viaže aj jeho prezývka, ktorú pozná celý dostihový svet.  Zrodila sa v čase, keď bol  malý Jarko v stajni práve v čase, keď kobyla začala rodiť. Zachoval chladnú hlavu a pomohol kobylke v ťažkej chvíli od stresu tým, že sa o ňu staral tak ako to predtým už niekoľkokrát videl, až kým neporodila mladé zdravé žriebä. Zamestnanec  družstva pán Zíšek začal chlapca od tej doby oslovovať menom, ktoré mal dostať mladý žrebček – Čiko.
Od prirodzeného záujmu o kone nebolo ďaleko k celoživotnej orientácii. Absolvoval SOU v Šali, odbor jazdec - chovateľ. Už ako 20-ročný dosiahol svoj prvý úspech s koňom, ktorého meno je s ním priam osudovo späté. V sedle vtedy 3-ročného Quirinusa vyhral 23. augusta  1985 v prútených prekážkach na 2400 m.  Lenže v roku 1989   drvivá väčšina štátnych majetkov i družstiev z finančných dôvodov likvidovala dostihové stajne a chovy koní. Tieto udalosti sa dotkli aj JRD Borský Mikuláš a mladý džokej Brečka sa strachoval o to, ako vyslobodí pred utratením budúcu star Quirinusa. Zobral si teda koňa do svojej opatery sám jeho stály jazdec a ustajnil koníka na vlastnej záhrade, kde mu vybudoval plnohodnotný box a s rodinou sa oňho starali. Brečkovci spomínajú, že dlhodobo sa všetky výdavky nedali zvládnuť a vtedy podalo pomocnú ruku Poľnohospodárske družstvo Senica. Quirinus sa za to všetkým bohato odvďačil. V roku 1992 pred štartom Veľkej pardubickej steeplechase, v tej dobe považovanej za druhý najťažší dostih na svete, sa v rozhovore Jaroslav Čiko Brečka na margo svojich vyhliadok vyjadril:  „Keď skočíme Taxis, tak vyhráme.“  Slová sa naplnili do bodky. Prekvapivým víťazom poslednej Veľkej pardubickej, ktorá sa konala cez pôvodné veľmi náročné rozmery prekážok vrátane Taxisu,  sa stal hnedák Quirinus.
Prvenstvo vo Veľkej pardubickej postavilo pred Jaroslava Brečku nové výzvy. O polroka neskôr sa vybral na prestížne a náročné dostihy do Liverpoolu – na tzv. Veľkú národnú.  Vinou štartéra sa však dostihy nekonali – boli anulované. Napriek tomu na Anglicko nezanevrel a do tejto krajiny, kde sa dostihy zrodili, sa pravidelne vracal buď na niekoľkomesačné stáže alebo i na niekoľkoročný pobyt.
Zo získaných skúseností čerpá tento večný mladík dodnes.  Jaroslav Brečka si po návrate z Anglicka budoval dôveru u majiteľov koní a ním trénované kone začali dosahovať úspechy na dostihoch.  Aby sa mohol naplno venovať svojej celoživotnej záľube, tak vznikla Quirinus farma v Sobotišti – Javorci, kde sa s veľkou láskou a zanietením venuje trénovaniu koní pre prekážkové dostihy. Postupne Čiko so svojimi zverencami vyhral všetky veľké prekážkové dostihy na Slovensku vrátane Veľkej starohájskej steeplechase (Oldfieldroad) a Prúteniek šampiónov (Luminator). S výrazným náskokom a v značnom predstihu ovládol šampionát trénerov i jazdcov na prekážkach – ako  prvý človek v histórii slovenského turfu. Okrem týchto dvoch si na galavečere slovenského turfu v roku 2014 prebral ceny pre svojich zverencov Najlepší steepler sezóny (Oldfieldroad) a Najlepší prútenkár sezóny (Peer Cooper), teda obe prekážkové disciplíny. K najvýraznejším úspechom Jaroslava Brečku možno pripísať tohtoročné víťazstvo  na najprestížnejšom talianskom závodisku v Merane v dostihu najvyššej svetovej kategórie Group 1 – prútené prekážky na 4 000 m pre  5-ročné a staršie kone. Ide o najväčší úspech slovenského koňa v histórii. Víťazstvo získala 7-ročná tmavá hnedka Meny Bay  vo vlastníctve Victory Farm Viktora Blažeka a trénuje ju Jaroslav Čiko Brečka. Za 3 roky v jeho tréningu získala 9 víťazstiev na piatich rôznych závodiskách a je držiteľkou ocenenia Prútenkár roka v posledných dvoch sezónach na Slovensku. 
Quirinus farma je pojem. V centrále, v ktorej šéfuje Jaroslav Brečka platí prísny režim na starostlivosť o kone a citlivosť pri ich jazdení. Tréner dbá na to,  aby jeho kone boli šťastné, nepociťovali v „práci“ nervozitu a mali potešenie z toho čo robia. V okolí sa nachádzajú  špecifické tréningové možnosti v pohorí Malých a Bielych Karpát, predovšetkým náročné kopcovité terény, ktoré sa osvedčili  pri príprave dostihových koní. Okrem farmy v Javorci má Jaroslav Čiko Brečka aj tréningové stredisko v Šajdíkových Humenciach, kde sú sústredené kone pre rovinové dostihy.
Legendárny Quirinus, s ktorým zažil Čiko asi najkrajšie pocity žije symbolicky ďalej.  Možno sa mu raz podarí znovu vyhrať Veľkú pardubickú, to je jeho sen. Majú za sebou veľa úspechov, ďalšie na Quirinus farmu určite čakajú. Odhodlanie a motivácia Jaroslavovi Čikovi Brečkovi nechýba, vzťah ku koníkom cítiť z každého slova.  V  tréningovej centrále sa do práce zapájajú aj synovia, Syn Jaroslav sa ako džokej  už aktívne zapojil do dostihového športu, a tak možno dúfať, že to bude práve on, kto raz prevezme do svojich rúk dostihovú stajňu.
 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!