Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 03.04.2017 - 13:13  //  aktualizácia: 05.06.2017 - 17:33  //  zobrazené: 1845

Kovačická škola insitného umenia

dsc_0781Vo výstavnej  sieni Záhorského osvetového strediska (ZOS) sú  od 1. do 30. apríla vystavené obrazy dvoch insitných maliarov zo srbskej Kovačice Evy Husárikovej (1942) a Jána Glózika (1957). Zrak návštevníkov priťahujú obrazy svojou fascinujúcou farebnosťou, autentickými výjavmi zo života, folklórom, zvykmi a tradíciami v Kovačici.

Zásluhou spolupráce medzi  evanjelickým cirkevným  zborom a.v. v  Senici  a Slovákmi v srbskej Vojvodine majú Seničania možnosť už dvadsať rokov spoznávať potomkov ľudí, ktorí kedysi osídlili túto časť a prostredníctvom ich výtvarného prejavu, hudby a spevu vnímať ich život na Dolnej zemi. Pod názvom Pozdrav z Kovačice sa tento rok v Senici  predstavujú svojou tvorbou známi autori, ktorých diela sú roztrúsené po celom svete. Osobitne milé pre nich je   prezentovať svoje umenie v krajine svojich predkov. Tohto roku sa vernisáž 1. apríla  konala aj za účasti srbského veľvyslanca na  Slovensku  Šani Dermaku, ktorý netajil radosť, že priateľstvo sa pretavuje do tejto podoby a stále sa rozvíja. Pripomenul, že diela kovačických autorov sú známe po celom svete a Srbská republika zapísala insitné maliarstvo Slovákov v Srbsku do Národného registra  nehmotného kultúrneho dedičstva republiky.  Primátor Senice Branislav Grimm  vernisáž výstavy nazval umelecko-spoločenským sviatkom, nielen pre výnimočnú prezentáciu kovačickej školy insitného umenia, ale i pre účasť srbského veľvyslanca v SR a  riaditeľa americkej obchodnej komory v SR  J.  C. Slegersa, ktorých predtým spolu s vystavujúcimi autormi  osobitne prijal aj v obradnej sieni Mestského úradu.

Eva Husáriková (v Senici vystavovala pred 2 rokmi) na svojich obrazoch najradšej zobrazuje  osoby v pôvodných  kovačických krojoch. Na jej obrazoch musí figurovať malebná dedinka s kovačickým evanjelickým kostolom, tulipánmi, tekvičkami a zakvitnutým bodliakom, v ktorom vidí krásu sveta, ale aj bodliač, ako trvale existujúce a číhajúce nebezpečenstvo vo svete. V týchto symboloch je jej rozpoznateľný rukopis. Maľovať začala olejovými farbami na plátne v roku 1969. Je členkou kovačickej galérie.

Ján Glózik sa na maliarsku dráhu vydal v roku 1975. Okrem olejomalieb siaha aj po grafickej tvorbe a vyskúšal aj iné techniky. Na jeho obrazoch sú znázornené práce na poli, zimné krajinky, muzikanti, zvyky a obyčaje jeho rodákov Slovákov z Kovačice. Častokrát znázorňuje  život rybárov, na obrazoch v úzadí býva kovačický kostol a skúšal aj biblické motívy. Rokmi tvorby si vycibril rukopis  a vytvoril jedinečný a rozpoznateľný štýl. Pre jeho tvorbu je príznačný cyklus obrazov veľkolepých rozmerov.

Aj tento rok sa vernisáž výstavy konala za veľkého záujmu občanov (vystavené diela sú aj predajné). Vernisáž svojím vystúpením obohatil Komorný zbor evanjelickej cirkvi a.v. v Senici pod vedením dirigentky Anny Rýzkovej.

Výstavu pripravili v spolupráci Záhorské osvetové stredisko Senica a Evanjelický cirkevný zbor  a.v. Senica.

bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!