Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 31.03.2017 - 12:02  //  aktualizácia: 05.06.2017 - 17:37  //  zobrazené: 4558

Kunovská priehrada patrí medzi priority

33Kunovská priehrada je vypustená od jesene 2015 a medzi verejnosťou sa začali šíriť dohady a otázky, prečo ešte nie je napustená, a či tu voda ešte niekedy vôbec bude. Aj preto sa vo štvrtok  30. marca na  priehrade konal kontrolný deň a tlačová beseda k stavu prác na rekonštrukcii tohto vodného diela za účasti riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Bratislava - Ing. Jozefa Dúcza.

Okrem neho prišli o ďalších krokoch na rekonštrukcii priehrady informovať zástupcov samosprávy, rybárov, ochranárov a médií aj riaditeľ územného závodu Malacky Jozef Farkaš a riaditeľ závodu Dunaj Ivo Dvořák. Cieľom stretnutia bolo podať presné informácie o stave prác kompetentnými osobami. „Uisťujem Vás, že táto vodná stavba patrí medzi naše priority. Časový plán realizácie zostáva nezmenený a teda na konci tohto roka by sme chceli stavbu odovzdať do užívania a začať ju napúšťať, aby už budúcoročná letná sezóna mohla na Kunovskej priehrade začať v plnom prúde“, vyjadril sa riaditeľ SVP Jozef Dúcza. Priznal, že sa práce cez zimu trochu zdržali z dôvodu strategickej stavby protipovodňových riešení na rieke Nitra pri výstavbe závodu Land Rover a práce im tiež komplikovala stojatá voda a výron podzemnej vody na dne priehrady. Keďže svojimi vlastnými silami a strojmi nestíhajú riešiť obe stavby, budú niektoré práce obstarané od externých firiem. Celkový rozpočet na rekonštrukciu priehrady je 800 tisíc eur.

Práce na rekonštrukcii vodného diela Kunovská priehrada sú delené do viacerých častí. O ich jednotlivých fázach informoval  projektant Ing. Frankovský. Už od minulého roku pracuje technika na prečistení nádrže. Nakoľko pôda bola neustále mokrá výronom podzemnej vody, bolo treba spraviť odvodňovacie zariadenia a ryhy, ktoré pomáhajú bojovať proti nepriazni počasia. Ukončenie čistiacich prác je naplánované na október 2017, ak bude v lete dobré počasie. Novinkou by malo byť vybudovanie tzv. vtáčieho ostrova, pričom na stavbu bude použitá zemina z dna priehrady a ostrov bude spevnený z recyklovaného betónu, ktorý bude rozdrvený z terajšieho betónového opevnenia hrádze.  Tento ostrovček o rozlohe 0,11 ha bude približne 100 metrov od brehu a bude slúžiť na hniezdenie a prezimovanie vtákov.

Do konca októbra je v pláne aj oprava betónových konštrukcií funkčného objektu hrádze. Už na pohľad je tento objekt opadaný a s takmer trčiacou výstuhou. Taktiež je naplánovaná oprava betónového opevnenia návodného svahu hrádze, opravy plášťových tesnení a rekonštruovať sa bude aj vozovka a zábradlie na hrádzi. Ďalšou časťou je oprava koruny a vzdušného svahu hrádze. Z hotových prác možno spomenúť opravu drenážneho systému pod hrádzou, či vybudovanie prístrešku na funkčnom objekte. Slovenský vodohospodársky podnik má v pláne získať ešte ďalšie financie z fondov EÚ na rekonštrukciu malej vodnej elektrárne pod hrádzou. Tu plánuje staré turbínky vymeniť za efektívnejšie, mechanický systém riadenia za automatizovaný.

Ak sa teda podarí všetky tieto práce zrealizovať, koncom roka 2017 by sa mala priehrada začať napúšťať. Tento proces si však rovnako ako vypúšťanie vyžaduje dlhodobejší postup a naplnenie bude závisieť od prítoku vody. Plnenie musí byť pozvoľné a plynulé, hladina v nádrži nesmie stúpať rýchlejšie ako 20 cm za deň. Aj v tomto momente bude dôležité počasie, pričom v tomto období by vodohospodári uvítali väčšie množstvo zrážok, aby bol dobrý prítok vody a v roku 2018 si už mohli Seničania  letnú sezónu na Kunovskej priehrade užívať v plnom prúde.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!