Mesto Senica
  • SK
Titulka   >  Záhorácka stena slávy
publikované: 28.05.2015 - 09:00  //  aktualizácia: 05.06.2017 - 13:06  //  zobrazené: 118

Mária Kráľovičová

kralovicova01Herečka SND, národná umelkyňa

* 07.06.1927 (Čáry)

Rodáčka zo záhoráckej dedinky Čáry, začínala ako osemnásťročná v Komornom divadle v Martine, kde za dva roky vytvorila 14 postáv a hneď v prvej sezóne získala na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roku za postavu Aničky v Tajovského Ženskom zákone. O päťdesiat rokov neskôr vytvorila v tej istej hre prepísanej pre SND do záhoráckeho dialektu nezabudnuteľnú Doru Chomútsku. Medzitým sedliačky takmer nehrala, stala sa totiž najprv lyrickou a neskôr charakterovou dramatickou herečkou.

V rokoch 1947 - 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už 1. januára 1948 sa stáva členkou Slovenského národného divadla , kde pôsobí nepretržite 66 sezón. V marci 1948 tu premiéruje po boku Andreja Bagara svoju Agnesu v Molierovej Škole žien. Skutočnou hviezdou sa stáva v novembri 1948, keď ju Josef Budský obsadí do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny. Moderný javiskový tvar tohto výnimočného predstavenia obrazov, svetla a veršov, ktoré neskôr pasujú za inscenáciu storočia, ale ktoré zakrátko zakázali a stiahli, bolo aj spoločným dielom výtvarníkov Dezidera Millyho, Jána Mudrocha, skladateľa Anreja Otčenáša a literátov Alexandra Matušku a Jozefa Felixa. Marína sa stáva jej osudom a predurčí jej recitátorskú dráhu.

Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postav a ešte dva razy toľko v rozhlase. Je považovaná za celoživotnú prvú dámu našej prvej scény, kde vo výbere z jej postáv nechýba Shakespearova Júlia, Ofélia, ani pani FordováHiezdoslavova Salome, Schillerova Amália, Brechtova Virginia, Arbuzovova Vala, Čechovova Sára aj Ranevská, lady Torrancová Tennessie Williamsa, Maggie-Marylin Arthura Millera, Ivaskiewiczova George Sandová, či Costeaova Ona a Edith Piafová. K osemdesiatinám jej venovalo SND hru S Mamou Táne Kusej - kde za postavu Terézie Klimovej bola navrhnutá na ocenenie Dosky a k osemdesiatpäťke rovnako hlavnú úlohu Cissy Robsonovej v hre oscarového dramatika Richarda Harwooda Kvarteto. V roku 2013 sa vydala na rozlúčkové turné po Slovensku s komédiou Marca Camolettiho Kto zhasol svetlo a detektívkou Ryba v trojke.

Je prvou slovenskou televíznou herečkou (r. 1957 spolu s Elom Romančíkom "Dovidenia Luciene"v réžii Jána Roháča) a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch (napr. už v r.1958 na Expo v Bruseli v réžii Alfreda Radoka, v Montreale, Havane, Hanoji, Jeruzaleme...) Je národnou umelkyňou, dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla, má svoju tabuľku na chodníku slávy v Batislave, je v sieni slávy osobností televíznej obrazovky OTO. Aktívne pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a v ústrednom výbore Slovenského zväzu žien a od roku 2006 je richtárkou Spolku Záhorákov. S manželom, básnikom, spisovateľom a novinárom Mirom Procházkom, má dve deti.

Ocenenia

  • 1946 talent roka Divadelna žatva Praha
  • 1961 laureátka štátnej ceny
  • 1967 titul zaslúžilá umelkyňa
  • 1976 Kryštálová ruža
  • 1978 Cena Andreja Bagara
  • 1979 titul národná umelkyňa
  • 1979 televízna cena Zlatý krokodíl
  • 1984 laureátka štátnej ceny
  • 1998 Cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu
  • 2001 Zlatá slučka, cena za najlepší dabing
  • 2002 štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • 2004 Kvet Tálie
  • 2006 Sieň slávy Osobnost televíznej obrazovky OTO
  • 2007 Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo
  • 2007 výročná cena Literárneho fondu
  • 2007 Krištáľové krídlo v kategórii divadlo
  • 2010 Chodník slávy DPOH
  • 2012 Osobnosť Bratislavy
  • 2012 Medaila Prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry
  • 2014 Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia

Filmografia (výber)

  • 1950: Priehrada (Uľka Bojnová)
  • 1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Kovalská)
  • 1960: Skalní v ofsajde (Sekáčová)
  • 1962: Výlet po Dunaji (Domastová)
  • 1963: Ivanov (Anna Sára)
  • 1966: Šiesty júl
  • 1970: Inferno
  • 1971: Ľuský hlas
  • 1975: Buddenbrookovci
  • 1978: Jedenáste prikázanie
  • 1997: Duchovia (Kvetka) - seriál
  • 2000: Amálka, ja sa zbláznim
  • 2005: Rodinné tajomstvá
  • 2008: Priateľky (Mária) - seriál

Aktuálne inscenácie Slovenské národné divadlo

  • Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Olympia Feraillonová)
  • Aischylos : Oresteia ( Pestúnka Orestova)
  • Ronald Harwood :Kvarteto (Cissy Robsonova)
  • Valeria Schulczová, Roman Olekšák : Leni (Bertha)
  • Thomas Mann : Buddenbrookovci (Lina)
  • Christopher Hampton : Popol a vášeň (Nini)
  • Franz Lehár : Zem úsmevov (Excelencia Hardeggová)

Aktuálne inscenácie iné divadlá

  • Marc Camoletti : Kto zhasol svetlo (Anna)
  • Wolfgang Kohlhaas a Rita Zimmerová : Ryba v trojke (Chatlotta Heckendorfová)

Externé odkazy

Fotogaléria z podujatia Váľanie mája a osadenie pamätnej dosky Márii Kráľovičovej na Záhorácku stenu slávy:

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!