Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 31.08.2017 - 13:42  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 13:43  //  zobrazené: 2409

Mašírovka so zaujímavými účastníkmi

Tohtoročná bilancia tradičného turistického pochodu Senická mašírovka, ktorá sa dočkala 37. ročníka, bola oveľa úspešnejšia ako vlaňajšia. V druhom ročníku po nových  trasách v okolí Senice prešlo 142 turistov.  Bolo to presne o stovku viac ako vlani. Organizátori po rozdaní všetkých diplomov za účasť netajili svoju radosť. Na mieste štartu a cieľa v  DAVe 29. augusta oprávnene konštatovali, že úsilie výboru Klubu slovenských turistov Senica  na čele s predsedom Pavlom Peričkom investované  do propagácie a zatraktívnenia pochodu sa stretli s patričnou odozvou.

Turisti si mohli vybrať zo štyroch trás. Na najdlhšie 24 a 28 km vychádzali hneď po 6.00 hod., na 10 a 17 km poslední odchádzali o 10. hod. Všetci dobre naladení a určite nielen preto, že bolo krásne letné počasie, ale i pre radosť z pohybu a poznávania. Aj  pre mnohých Seničanov sú bližšie či vzdialenejšie okolie mesta a najmä jeho prírodné zákutia  neznáme, preto bola turistika ideálnou príležitosťou napraviť medzery v poznatkoch. S prekvapivým, no zároveň potešujúcim výrazom organizátori zapísali do listín aj skupinku štyroch štartujúcich z Budapešti a ďalších dvoch   zo Štúrova, ktorí informáciu o Senickej mašírovke našli práve na ich webovej stránke. Prišli sa pozrieť a  spoznať  iný kraj. Jedna z maďarských turistiek sa vydala na 10 km, kým ostatní išli na najdlhšiu trasu. Keď pred 9. hod. už mala svoju trasu prejdenú, vybrala sa napokon aj ona  na 28 km. 32-ročná turistka Anna  mala obdivuhodnú kondíciu, pretože  svojich priateľov dobehla a spoločne prišli do cieľa.
Na Senickú mašírovku sa vydala aj bývalá predsedníčka KST Senica Alžbeta Šnittová, skupina cykloturistov z Jablonice, prišli z Petrovej Vsi, Skalice, pán Jaromír prišiel z Uherského Brodu... Lúčil sa so slovami: „Na budúci rok prídem zas za každého počasia.“ To je veta správneho turistu. I keď ten najmladší 6-mesačný  Jerguško Malich  v spoločnosti svojich rodičov zo Senice  to ešte nevie posúdiť, ten najstarší 79-ročný pán Jozef Černý z Trnavy už isto vie, že nie je zlé počasie, len zle oblečený turista. Najdlhšiu trasu si vybrala aj skupinka mladých, ktorí sa združujú pod hlavičkou občianskeho združenia Senica 2.0. Prišli aj priatelia turisti zo Sobotišťa, i  takí, ktorí ráno počuli hudbu od DAVu a zistiac podrobnosti rýchlo sa išli domov  prezliecť, zobrať občerstvenie  a hurá do prírody.
Zdá sa, že aj presunutie Senickej mašírovky na stabilný termín 29. august prinesie svoje ovocie. Na najdlhších dvoch trasách  bol  podávaný guláš a z účastníkov na týchto trasách  sa žrebovala aj hlavná cena, ktorou bol  zájazd s KST Senica do Tatier v roku 2018.  Žreb  túto možnosť prisúdil Petre Hyžovej z Petrovej Vsi. Tričká s motívom Senickej  mašírovky získali Lenka Lišková z Myjavy, Silvia Švárna zo  Senice a Eszter Somnló z Budapešti.
Mohlo by sa zdať, že  všetkým informáciám o tohtoročnej mašírovke je koniec, lebo obyčajne sa všetko dôležité dáva na začiatok. Kto dočítal až po tieto záverečné riadky sa dozvie, že  Senická mašírovka 2017  mala ešte jedného exkluzívneho účastníka, napokon aj zapísaného do zoznamu. Takže na záver opravujem počet účastníkov na 143. Tým  najprekvapivejším účastníkom bol somár Baltazár, ktorý v sprievode svojho majiteľa Ivana Fodora   absolvoval 10 km trasu. Cestou na svojom chrbte ponosil  aj deti a spríjemnil im sviatočný deň.
bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!