Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 21.09.2017 - 08:46  //  aktualizácia: 02.10.2017 - 08:57  //  zobrazené: 1661

Na partnerskej návšteve Pultuska

Na pozvanie družobného poľského mesta Pultusk sa od 16. do 18. septembra zúčastnila  10-členná delegácia mesta Senica na čele s primátorom mesta  Branislavom  Grimmom osláv patróna mesta -  Dní sv. Matúša, ktoré sa konali po 20. raz.
 
V rámci pracovnej návštevy primátora Senice privítal primátor Pultuska Krzysztof  Nuszkiewicz. Predstavitelia oboch miest diskutovali o možnostiach rozvoja vzájomnej spolupráce v kultúrnej i športovej sfére. Dohodnuté  boli konkrétne recipročné  vystúpenia kultúrnych súborov a zoskupení a výstavy v roku 2018.  Senická delegácia sa zúčastnila na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva pri príležitosti osláv patróna mesta, na ktorom tradične  udeľovali čestné občianstvo mesta Pultusk. Primátor Senice Branislav Grimm na ňom prevzal pamätnú plaketu a po pozdravnom príhovore odovzdal pamätnú plaketu mesta Senica  primátorovi Pultuska.
V nabitom  programe mal primátor Senice rokovania  s predstaviteľmi ďalších dvoch partnerských miest Pultuska – Szerencz z Maďarska a Brovari z Ukrajiny, s ktorými hovoril o fungovaní samospráv.   Počas 5-dňového pobytu v Pultusku sa  senická delegácia zúčastnila na mnohých ďalších  podujatiach, koncertoch amatérskych i profesionálnych súborov, prezentáciách  pultuských firiem, škôl a občianskych združení, hasičov. Primátor Senice rokoval s predstaviteľmi mestského múzea, Napoleonovho múzea, domu kultúry a galérie o činnosti týchto inštitúcií a možnostiach vzájomnej výmeny skúseností a poznatkov. Senická delegácia si prezrela zrekonštruovanú materskú školu, jasle   a základnú školu, v čom bola pre poľských partnerov inšpiráciou práve Senica. Na rokovaní s rektorom vysokej školy Akademia Humanistyczna v Pultusku  Adamom Koseckim  a generálnou konzulkou Maďarskej republiky v Poľsku Adrienne Kormendy, ktorá bola učiteľkou na Akademii Humanistycznej boli témou školské reformy v Poľsku a na Slovensku.
Z ďalších konkrétnych  podujatí sa Seničania zúčastnili na koncerte žiakov súkromnej hudobnej školy Yamaha, žiakov Hudobnej mestskej školy, členov klubu dôchodcov  Strieborný vek a ich súboru.
V rámci oficiálneho programu Dní sv. Matúša sa uskutočnil  spoločný koncert Senickej heligónky a hudobnej skupiny Grimmovci pod názvom Hudobný pozdrav zo Senice, v ktorom prezentovali slovenské ľudové, najmä záhorácke piesne a starý hudobný nástroj heligónku.   Súčasťou návštevy bola i vernisáž výstavy Senica – Pultusk II. v Galérii umenia 4 svetové   strany. Svoje obrazy prezentovalo štrnásť výtvarníkov zo Senice – Natália Žúrková, Milan Mikula, Štefan Zajíček, Štefan Orth, Rudolf Janák, Štefan Orth ml., Ľubomír Miča, Lukáš Grohmann, Vladimír Holický, Ľudmila Pilná, Oksana Pally, Šimon Hološka, Martin Orth a Peter Žúrek.  Katalóg k výstave pripravila kurátorka Božena Juríčková zo Záhorskej galérie J. Mudrocha a výtvarníci Štefan Orth a Mário Harnúšek. Výstava bude do 10. októbra inštalovaná v Pultusku, potom  si ju môže pozrieť senická verejnosť v Základnej umeleckej škole v Senici.   Senickej  delegácii venovali pozornosť aj  regionálne masmédiá, ktoré sa zaujímali o život v Senici.
Na záver návštevy Poľska delegácia samosprávy mesta Senica navštívila Dom slovensko-poľského priateľstva pri  Veľvyslanectve SR vo Varšave, kde sa poklonili pri pamätníku Varšavského povstania  a vzdali hold jeho obetiam.
bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!