Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.05.2017 - 13:44  //  aktualizácia: 25.05.2017 - 14:10  //  zobrazené: 2383

Plavci PK Záhorák sa stali súčasťou Útvaru talentovanej mládeže SPF

Žofia Žúrková (2006), Lucia Serdahelyová (2005) a Matúš Vašíček (2005) sú po sobote 20. mája 2017 držiteľmi najlepších časov vo svojej vekovej kategórii na Slovensku. V Jihlave na Krajských majstrovstvách Vysočiny excelovali v plaveckej disciplíne 800 m voľný spôsob, čím si vyslúžili najvyššiu priečku medzi plavcami na Slovensku. Žofia pokorila 800m s časom 11:22:67, Lucia 10:13:83 (476bodov) a Matúš 10.12:70 (379bodov).Pre Luciu a Matúša sa Jihlava stala vstupnou bránou medzi najtalentovajších plavcov Slovenska. V sobotu získali miestenku v Útvare talentovanej mládeže SPF plávania.

 

 

 

KRITÉRIA
Slovenskej plaveckej federácie
pre zaradenie do Menného zoznamu Útvaru talentovanej mládeže SPF plávania

  1. Tieto kritéria stanovujú podmienky pre zaradenie športovcov do Menného zoznamu Útvaru talentovanej mládeže Slovenskej plaveckej federácie v plávaní (ďalej len “ÚTM SPF plávania”).
  2. Základným východiskom a účelom týchto kritérií je zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre športovú činnosť a prípravu športovcov zaradených do Menného zoznamu ÚTM SPF plávania.
  3. Kritéria pre zaradenie do Menného zoznamu ÚTM SPF plávania korešpondujú s kritériami pre zaradenie do Reprezentačných družstiev SR v juniorskej a seniorskej kategórii, upravenými na ročníkový model, so zohľadnením parametra zníženia bodových výkonov na úroveň talentovanej mládeže. V prípade, že dôjde k zmene kritérií pre zaradenie do Reprezentačných družstiev SR nastane zmena aj v kritériách pre zaradenie športovcov do Menného zoznamu ÚTM SPF plávania.
  4. Menný zoznam ÚTM SPF plávania sa ustanovuje pre každý kalendárny rok vždy ku 1.1. príslušného kalendárneho roka.
  5. Do Menného zoznamu ÚTM SPF plávania sa zaraďujú športovci na základe zaplávaných bodových výkonov a dosiahnutého veku (12 až 22 rokov) v predchádzajúcom kalendárnom roku, pričom bodové výkony sa vždy hodnotia podľa FINA bodov, ktoré platili v roku, ktorý predchádza roku, za ktorý sa posudzujú zaplávané bodové výkony.
  6. Pre zaradenie do Menného zoznamu ÚTM SPF plávania je rozhodujúce zaplávanie dvoch bodových výkonov :
    1. 6.1.  pre kategóriu 12 - 14 ročných platí, že výkony musia byť zaplávané v rôznych disciplínach na 100m tratiach a dlhších,
    2. 6.2.  pre kategóriu 15 - 19 ročných platí, že výkony musia byť zaplávané v rôznych disciplínach, z ktorých môže byť jeden na 50m trati,
    3. 6.3.  pre kategóriu 20 - 22 ročných platí, že výkony musia byť zaplávané v rôznych disciplínach, bez ohľadu na dĺžku trate.

Ůspešne zvládnutá osemstovka v Jihlave bola pre oboch iba 50% vstupenkou medzi najlepších. Podľa vyššie uvedených kritérií je nutné zaplávať dva dostatočné bodové výkony. V prípade Lucie ten druhý pokorila taktiež v Jihlave, a to v disciplíne 400m voľný spôsob s časom priam magickým 5:05:05. Z pohľadu bodového 454 bodov.

Vyplávať za jeden deň ÚTM a najlepší čas na Slovensku je v živote plavca takpovediac osudový deň, deň s veľkým D.

Podobne je na tom aj Matúš, ktorý si prvú bodovú disciplínu zabezpečil v Brne  8. mája 2017 v Krajskom přebore dorostu a dospělých disciplínou 400m voľný spôsob, ktorú zaplával s časom  5:05:16 čím získal 375 bodov.

Obom srdečne gratulujeme a s ich výkonov sa tešia nielen „parťáci“ z bazéna, ale najmä tréneri Ing. Bernard Vaca a Ing. Stanislav Mihalka. Tréneri už teraz vedia, že majú medzi 11-ročnými ďalšie talenty (Žofia Žúrková, Hana Hrúzová, Aneta Bíliková), ktoré po vzore svojích o rok starších plaveckých kolegov určite nebudú chcieť ostať v tieni.

 

Adriána Bíliková

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!