Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 18.08.2017 - 14:34  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 13:28  //  zobrazené: 1390

Pocta Jánovi Mudrochovi a Jaroslavovi Brečkovi na Záhoráckej stene slávy

Vo štvrtok večer 17. augusta pribudli na Záhoráckej stene slávy pred Domom kultúry v Senici ďalšie dve ozubené kolieska s menami ľudí, ktorí svojím konaním  ovplyvnili a zapadli do chodu dejín v našom meste, na Záhorí i v medzinárodnom meradle.  Aj takýmto spôsobom  si mesto Senica  ctí a pripomína svojich rodákov.

Read MoreSú nimi akademický maliar Ján Mudroch in memoriam a úspešný džokej   a tréner koní  Jaroslav Čiko Brečka. V mene svojho otca Jána Mudrocha sa na podujatí Nočná Senica, počas ktorého boli odhalené pamätné kolieska na stene slávy zúčastnila maliarova dcéra  Daria Marianiová – Mudrochová. Odhaleniu predchádzala prezentácia oboch ocenených osobností.

Ján Mudroch je popredný predstaviteľ významnej skupiny slovenských výtvarných umelcov Generácia 1909, ktorá dozrievala a nastupovala v posledných rokoch druhej svetovej vojny. Mudroch bol nielen vynikajúci maliar, kresliar, ale i pedagóg. Ján Mudroch, Seničan, bol mimoriadne činorodý nie len vo vlastnej tvorbe maľba a kresba, ale má veľký podiel na  vybudovaní základov výtvarného školstva na Slovensku – výchove odborných pedagogických kádrov a škôl.

O tom, že si Seničania svojho rodáka neustále vážia i dnes, svedčí pomenovanie jeho menom ulice v časti Sotina – Mudrochova ulica, Záhorskej galérie Jána Mudrocha a medzinárodnej súťažnej výstavy detskej výtvarnej tvorby Mudrochova paleta. Záhorská galéria Jána Mudrocha spravuje i zbierkové fondy maliara. V spolupráci so Základnou umeleckou školou v Senici organizuje od roku 1999 medzinárodnú súťažnú výstavu detskej tvorby Mudrochova paleta

Meno Jaroslava Čika Brečku je už navždy zapísané medzi najznámejšími osobnosťami slovenského turfu. V našom záhoráckom, slovenskom i medzinárodnom meradle jeho  meno patrí k popredným džokejom a úspešným trénerom, ktorého uznávajú odborníci a svojským štýlom a vtipom je populárny je aj medzi ostatnou verejnosťou. Šampión zo Záhoria je príkladom zužitkovania talentu, veľkej obetavosti, nezvyčajnej húževnatosti a mimoriadnej vôle siahať stále na nové a vyššie méty. Víťaz Veľkej pardubickej steeplechase, účastník Veľkej národnej v Liverpoole, prvý v histórii slovenského turfu, ktorý s výrazným náskokom a  ovládol šampionát trénerov i jazdcov na prekážkach. K najvýraznejším úspechom Jaroslava Brečku možno pripísať tohtoročné víťazstvo  na najprestížnejšom talianskom závodisku v Merane v dostihu najvyššej svetovej kategórie Group 1 – prútené prekážky na 4 000 m pre  5-ročné a staršie kone. Ide o najväčší úspech slovenského koňa v histórii. Víťazstvo získala 7-ročná tmavá hnedka Meny Bay  vo vlastníctve Victory Farm Viktora Blažeka a trénuje ju Jaroslav Čiko Brečka.

„Som rada, že v Senici spomínate na rodákov, osobnosti, ktoré odtiaľto vzišli. Dnešná ojedinelá slávnosť je pre mňa mimoriadne dojemná a som rada, že ste meno  môjho otca dali na Záhorácku stenu slávy, hoci pocty sa mu dostalo aj pomenovaním ulice, Záhorskej galérie i medzinárodnej výtvarnej súťaže Mudrochova paleta,“ povedala dcéra Daria Marianiová – Mudrochová, ktorá sa do Senice neustále a rada vracia.   Džokej Jaroslav Čiko Brečka na pódiu  prítomnému početnému obecenstvu prezradil pôvod svojej prezývky Čiko, ktorá sa zrodia ešte v ranom detstve v stajni na Poľnohospodárskom družstve Senica, kde sa už odmalička rád chodieval pozerať na koníky a v konskom sedle sedel skôr ako v školskej lavici.  Na margo svojich cieľov povedal: „Mojím veľkým snom je znovu vyhrať Veľkú pardubickú. Už mám vyhliadnutého koňa, ktorý by to mohol dokázať.“

Príjemný letný teplý večer  na Námestí oslobodenia spríjemňovalo unikátne saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime, melódií, ktoré poznáme z nemých filmov. Obecenstvo vďačne zatlieskalo Jánovi Mudrochovi in memoriam i jeho dcére Darie a taktiež Jaroslavovi Brečkovi, keď im primátor mesta Branislav Grimm odovzdával symbolické malé ozubené kolieska, ako pamiatku na Nočnú Senicu 2017.

bar



 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!