Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 19.04.2017 - 14:12  //  aktualizácia: 05.06.2017 - 17:19  //  zobrazené: 1331

Pracovné stretnutie s prevádzkovateľmi reštauračných a pohostinských zariadení

dsc_0869Pravidelne sa pred letnou sezónou a teda aj sezónou letných terás stretajú na Mestskom úrade v Senici prevádzkovatelia reštauračných a pohostinských zariadení so zástupcami mesta, aby si na spoločnom stretnutí ozrejmili povinnosti, ktoré im vyplývajú pri prevádzkovaní takýchto podnikov a informovali sa navzájom o rôznych situáciách, či problémoch z praxe. Takéto pracovné stretnutie sa uskutočnilo aj v stredu 19. apríla.

Prevádzkovateľov privítal na pôde MsÚ primátor mesta Branislav Grimm, ktorý ich informoval o  rozvojových zámeroch, o prijatých Všeobecno-záväzných nariadeniach a ich zmenách v minulom roku, ktoré sa ich týkajú, ako aj o podujatiach pripravovaných mestom, kde môžu participovať. Informácie  o  povinnostiach  prevádzkovateľov reštauračných a pohostinských zariadení vyplývajúcich z právnych predpisov priblížil potom náčelník Mestskej polície Rastislav Janák, ktorý aj uviedol niekoľko príkladov z praxe. Dotkol sa oblasti udržiavania poriadku v okolí prevádzok, vývozu odpadu, povinnosti zverejňovania prevádzkového času a zodpovednej osoby na dverách prevádzky, o povinnosti mať cenník nielen v prevádzke, ale aj na letnej terase. Hovoril aj o dodržiavaní povolenej prevádzkovej doby, parkovaní, o používaní pyrotechniky, o výlepe plagátov, či reklamných nálepiek. Ďalším bodom bola oblasť alkoholických nápojov a jeho nalievanie neplnoletým alebo podnapitým osobám. Upozornil na ohlasovaciu povinnosť pri organizovaní rôznych akcií. Zároveň aj odporučil nahlásiť zmeny v údajoch, prípadne zrušenie prevádzky na Mestský úrad, aj keď to žiadny predpis priamo neprikazuje.  

Keďže sa vo  viacerých pohostinských zariadeniach  prevádzkujú hazardné hry formou  výherných prístrojov, o pripravovaných zmenách v novele zákona 171/ 2005 o hazardných hrách, i celkovo o agende referátu hazardných hier  informoval Milan Jurík  z finančného oddelenia MsÚ. Podľa jeho slov sa tento zákon bude sprísňovať. Už nebude možné mať prístroje priamo v pohostinskom zariadení v bežnej miestnosti, ale výherné prístroje budú umiestnené len v herniach, pričom najmenší počet v herni bude 12 prístrojov. V herniach bude zákaz vstupu osobám mladším ako 18 rokov a osobám vylúčeným, napr. závislým, poberajúcim sociálne dávky či sociálne štipendiá a pod.  V meste je prevádzkovaných v súčasnosti 9 výherných prístrojov, ktoré sú prevádzkované 4 prevádzkovateľmi  v 7 prevádzkach. Okrem toho sú v meste aj technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi, v meste sú to videohry a rulety, ktorých je na území Senice 175 ks prevádzkovaných 13 prevádzkovateľmi v 22 prevádzkach.

V diskusii potom dostali prevádzkovatelia priestor na predloženie svojich požiadaviek, či možnosť vyjadriť sa k problémom, s ktorými sa stretajú v praxi pri prevádzkovaní reštauračných a pohostinských zariadení.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!