Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 02.06.2017 - 20:24  //  aktualizácia: 06.06.2017 - 13:33  //  zobrazené: 819

Senica hostí Ekotopfilm - Envirofilm, najstarší environmentálny filmový festival na svete

Senica, 1. jún 2017 – Senica sa stala partnerom regionálnej tour Ekotopfilm - Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov a sprievodných programov budú môcť Seničania zažiť 15. júna v Mestskom dome kultúry v Senici. Vstup je zdarma.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm (ďalej len „Ekotopfilm - Envirofilm“) má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974.

Tento rok v dňoch 22. - 26. mája sa konal jeho 44. ročník v Bratislave a v Banskej Bystrici. Počas jedného týždňa prinesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 spíkrov a  viac ako 19 000 návštevníkov.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm - Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Senica je v poradí ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly a v spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm - Envirofilm a dodáva: Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre ľudí zo Senice a okolia, charakteristickej svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Festival uvítal aj primátor Senice Branislav Grimm: Chcem Vás všetkých čo najsrdečnejšie pozvať 15. júna do Mestského domu kultúry na festival Ekotopfilm - Envirofilm. Príďte, uvidíte krásne environmentálne  filmy o tom, ako treba zachrániť naše životné prostredie i do budúcna, tvorivé dielničky, besedy s odborníkmi o doprave, o odpadoch. Príďte, aby sme spoločne žili v krásnom životnom prostredí.

Ekotopfilm - Envirofilm sa bude konať vo štvrtok 15. júna v senickom Mestskom dome kultúry. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní štyroch víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program „mimo plátna“ s dvomi témami. V prvej diskusii bude rezonovať téma odpadov s názvom Odpady boli, sú a budú, ale čo s nimi? Hosťami budú pán Marián Fojtlín z Technických služieb mesta Senica a Peter Krasnec z Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve.

Témou druhej diskusie bude Udržateľná doprava v Senici. Môžete diskutovať a vypočuť si, aké zmeny sa plánujú v tomto smere v meste Senica. Hosťami budú Peter Klučka, Národný cyklokoordinátor, ktorý podporuje rozvoj cyklodopravy slovom aj bicyklom. Tiež pán Richard Likavčan zo spoločnosti Dema Senica. Mirety Dian (Zelený bicykel) priblíži úspešný systém zdieľaných bicyklov z Prievidze, Andrea Lacková (Cykloprojekt) predstaví projekt cyklistickej dopravy mesta Senica a spoločnosť Hílek porozpráva o možnostiach elektromobility v meste a jej význame.

 

Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk

 

PROGRAM EKOTOPFILMU PRE VEREJNOSŤ

15. 6. 2017 (ŠTVRTOK), SENICA, DOM KULTÚRY

 

16:00     MIMO PLÁTNA | ODPADY BOLI, SÚ A BUDÚ, ALE ČO S NIMI?           55’

Odpady sú téma, ktorá sa týka každého jedného z nás. Ako je na tom mesto Senica, čo sa separácie týka, oproti zvyšku Slovenska? Aké sú trendy vo svete? Môžeme aj my prispieť k riešeniu súčasnej situácie? Odborníci na odpadové hospodárstvo radi odpovedia na všetky vaše otázky, porozprávajú aké zmeny nás čakajú, čo robiť s bioodpadom, a v čom spočíva výhoda inteligentných smetných košov.  Hostia: Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve, Technické služby mesta Senica

17:00     TAM NIEKDE V BANGLADÉŠI                                 SK DABING           159         SG/47’

Hazaribagh - notoricky známy ako jedno z najľudnatejších miest sveta. Tento garbiarsky kraj čelí kritike vážneho znečisťovania rieky. Belinda Lee navštevuje garbiareň, aby sa presvedčila ako mladí a starí robotníci zarábajú na živobytie a pritom riskujú svoje zdravie.

18:00     MIMO PLÁTNA | UDRŽATEĽNÁ DOPRAVA V SENICI                                 55’

Dopravu využíva každý z nás dennodenne. Významne ovplyvňuje kvalitu života a ovzdušia v rámci mesta. Príďte diskutovať a vypočuť si, aké zmeny sa plánujú v meste Senica. Národný cyklokoordinátor Peter Klučka, ktorý podporuje rozvoj cyklodopravy slovom aj bicyklom, nám porozpráva ako je to u nás a vo svete. Mirety Dian (Zelený bicykel) priblíži úspešný systém zdieľaných bicyklov z Prievidze, Andrea Lacková (Cykloprojekt) predstaví projekt cyklistickej dopravy mesta Senica a spoločnosť Hílek porozpráva o možnostiach elektromobility v meste a jej význame.

19:00     PÚŠTNA RUŽA                              SK ZNENIE             095         SK/25’

Ako dostať vodu do púšte a zabezpečiť dostatok vlahy pre rastliny a dobytok? Tento rébus sa snažili riešiť obyvatelia indického Rádžastánu po stáročia. Úspechu sa však dočkal až projekt Chauka System, teda spôsob zachytávania dažďovej vody a jej využívanie na dlhodobo neúrodných pláňach. Zaujímavé je, že na to prišli ľudia bez vzdelania a skúseností s vedou, po rokoch skúšania a omylov. Dodnes je to svetový unikát, ktorý prichádzajú obdivovať odborníci nielen z Indie, ale aj zo zahraničia.

19:35     AKO SA ZRODIL PRALES                SK DABING           003         AT/52’

Film, ktorý vznikal tri roky, odhaľuje veľmi zložité partnerské vzťahy medzi rastlinami, hmyzom a živočíchmi, ako aj evolučnú kreativitu a inteligenciu stromov. Úžasné zábery nás prenesú hlboko do odľahlých lesov rakúskeho národného parku Kalkalpen. Je to najrozľahlejšia divočina v Alpách. Človekom nerušená divoká príroda je už takmer štvrť storočia v rukách  dramatického cyklu rastu a rozkladu, ktorý neochvejne vládne tejto jedinečnej krajine.

20:30 BAOBABY MEDZI SÚŠOU A MOROM SK DABING           038         FR/55’

Baobaby patria medzi najpozoruhodnejšie stromy našej planéty, a to nielen pre svoju veľkosť a originálny tvar. Život týchto obrov na Madagaskare ohrozuje odlesňovanie. Cyrille Cornu a Wilfred Ramahafaly cestujú na piroge do srdca baobabých lesov, prebádajú 400 kilometrov divokého a izolované pobrežia juhovýchodného Madagaskaru. Film zaznamenáva ich cestu a odhaľuje ich objavy, stretnutia, vedecké výsledky o baobaboch a krajine, ktorá nebola ešte skoro nikdy nafilmovaná alebo fotografovaná.

 

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ
 

JUNIOR FESTIVAL / určený len pre ZŠ a SŠ

8:30 – 12:30

 

I. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 35’

070         OBJÍMAČ STROMOV US/6’                      BEZ DIALÓGU

Hlboko v horskom lese nachádza osamelý tvor priateľa v podobe obrovskej sekvoje. Prichádza na to, že zmena je nielen prirodzenou ale i nevyhnutnou súčasťou života.

 

135         ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY CZ/14’               CZ ZNENIE

V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

 

202         UZAVRETÝ KRUH US/2’            BEZ DIALÓGU

Sledujte cestu plastového vrecka zo zálivu až na otvorený oceán.

 

017         MÔJ STARÝ OTEC, ČEREŠŇA RU/13’            SK DABING

Animovaný film pre deti. Chlapec rozpráva o tom, ako vníma život a smrť, v akom prostredí sa mu žije lepšie. Rovnako je to aj príbeh jeho výnimočného starého otca, ktorý dokáže počuť stromy dýchať a verí, že človek neumiera ak ho niekto miluje.

 

II. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 30’

 

097         HON NA JEDNOROŽCA US/9’         SK DABING

Animovaný film, v ktorom sa spája veda a legenda, aby vyrozprával príbeh o pytliactve a vyhynutí jednorožca, ktorý je alegóriou reálnych živočíchov. Je malým cvičením kritického myslenia s otázkou, aký by bol náš vzťah voči jednorožcovi, ak by bol skutočný? Je sviežim pohľadom na ochranu prírody a nášho vzťahu voči iným živým tvorom.

 

168         MEDVEĎ A ŠKOREC SK/1’               SK ZNENIE

O tom, čo spojí medveďa a škorca pri hľadaní potravy.

 

209         NEVLASTNÉ DIEŤA MESTA A SNY Z ODPADKOVEJ HORY IN/6’              SK DABING

Na rozdiel od iných zberačov odpadkov z Odpadkovej hory, zbiera chlapec Devendra elektronický odpad z našich domovov a snaží sa z nich vyrobiť funkčné prístroje. Jeho inžinierske sny mu nedokážu zničiť ani karcinogéne plyny, ktoré sa z hory šíria.

 

135         ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY CZ/14’          CZ ZNENIE

V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

 

III. STUPEŇ SŠ – FILMOVÝ PROGRAM 32’

 

138         TRVALÁ UDRŽATEĽNOSŤ DE/2’                SK DABING

Krátky animovaný film o príbehu trvalej udržateľnosti, od začiatkov v 18. storočí až po celosvetové environmentálne konferencie dneška. Vysvetľuje jej dôležitosť pre našu budúcnosť.

 

111         VOLÁM SA EVA A JAROVECKÉ RAMENO SI NEDÁM SK/15’               SK ZNENIE

Príbeh o nezmyselnej devastácii a záchrane Jaroveckého ramena je výpoveďou študentov Súkromnej strednej umeleckej školy animovanej tvorby. Dokumentárny film ,,Volám sa Eva a Jarovecké rameno si nedám’’ formou lyrického monológu apeluje na ľudské svedomie a potrebu ochrany prírody a jej spodných vôd – pitného zdroja nevyhnutného pre život nás všetkých.

 

161         NATURA 2000 SK/4’            SK ZNENIE

Natura 2000 - tento film nám priblíži význam, cieľ a poslanie sústavy chránených území označovaných ako Natura 2000. Dozvieme sa, z akých smerníc vychádza, koľko je v nej doposiaľ zahrnutých území európskeho významu a chránených vtáčích území na Slovensku.  Natura 2000 je príležitosťou ukázať, ako si aj my vážime hodnoty kultúrno-prírodného dedičstva našej krajiny a ako chránime a staráme sa o vzácne druhy rastlín a živočíchov  európskeho významu a ich biotopy.

 

212         AKO SA STAŤ VEGÁNOM: ALYSSIN PRÍBEH US/4’             SK DABING

Krátky dokument zachytáva príbeh Alyssy ako a prečo sa stala vyznávačkou vegánstva.

 

201         ŽIJEME POD VODOU DE/7‘             SK DABING

„Podmorskí” nadšenci, potápači a filmári z organizácie Jetlagged dávajú koralom novú šancu na život. Na ostrovnom raji Indonézie stavajú vážne poškodeným koralom umelé koralové útesy. Konštrukcie sú vybavené zvláštnosťou – elektrickým prúdom. Vďaka nemu rastú koraly rýchlejšie a sú zdravšie. Úspech projektu je skutočne prekvapujúci.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!