Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 23.11.2017 - 13:58  //  aktualizácia: 23.11.2017 - 15:21  //  zobrazené: 4211

Tréning bandy hokeja v Senici

Viete čo je bandy hokej? Neviete? Tak sa príďte zoznámiť s týmto športom v nedeľu 26. novembra od 13:30 do 14:30 hod. na Zimný štadión v Senici. Stačí si zobrať korčule, hocijakú helmu a zimné rukavice. Ostatné vybavenie ako hokejku a loptičku vám zapožičajú . Tento nekontaktný šport, určený pre všetky vekové kategórie, začiatočníkov i „vyslúžilých“ hokejistov, prinášajú na Slovensko rodení Seničania, otec a syn – Ľudovít a Lukáš Vepyovci, ktorí sú zakladateľmi a predstaviteľmi Slovenskej asociácie bandy.

Bandy hokej je kolektívny šport a loptová hra, ktorá sa hrá na dve bránky na ľadovej ploche. Šport,ktorý je  nesmierne populárny v Škandinávskych krajinách a v Rusku. Hra, ktorá zapĺňa veľké arény, baví veľké množstvo ľudí a samotných hráčov, je už aj na Slovensku. Tréning je pre všetky vekové kategórie. Šport, v ktorom proti sebe nastupujú dve 11-členné družstvá (10 hráčov v poli a 1 brankár), je podobný ľadovému či pozemnému hokeju. Cieľom hry je dopraviť 6 cm gumenú loptičku pomocou hokejovej palice, ktorá je na dolnom konci oblúkovito zahnutá, do bránky.
Bandy hokej sa hrá na ihrisku, ktoré môže mať šírku 45m – 65m a dĺžku 90m – 110 m. Keďže takéto ihrisko zatiaľ na Slovensku nemáme, bude sa do vybudovania takéhoto ihriska hrávať variant tejto hry - Rink bandy, ktorá sa hráva na hokejových štadiónoch. Pravidlá sú hokejové, no vybavenie bandy. Rink bandy je neoddeliteľnou súčasťou FIB . Federácia umožňuje krajinám, ktoré z technických dôvodov dnes nemôžu počas sezóny hrať na vonkajších ľadových plochách, plnohodnotnú účasť na medzinárodných bandy turnajoch, v prípade kvalifikácie i účasť na MS v bandy. Rink bandy hrajú proti sebe 6 hráči. 
Zdá sa vám bandy hokej ako novinka? „Nie je tomu tak. Ak sa pozrieme do minulosti, tak zistíme, že Slovensko patrilo v čase pred príchodom klasického hokeja z Kanady medzi krajiny, kde sa bandy hokej hral. Preto je v súčasnej dobe našou snahou vrátiť Slovensko späť na mapu krajín bandy,“ vysvetľuje Lukáš Vepy. 
Našim zámerom je zvýšenie účasti obyvateľstva na pohybových a športových aktivitách bandy a tieto zabezpečovať prostredníctvom športových klubov na celoslovenskej, regionálnej a komunálnej úrovni. Chceme deti a mládež dotiahnuť na zimné štadióny, aby vykonávali aktivity zamerané na priaznivé účinky pre zdravie, regeneráciu síl, zdravotnú prevenciu pre aktívne využívania voľného času a zároveň zvýšenie počtu aktívnych členov bandy,“ objasnil zámery SAB Ľudovít Vepy. A predstavil tiež odvážne plány do budúcnosti. V prvom rade chcú vybudovať širokú členskú základňu, presadenie odchovancov v kluboch bandy v rámci Slovenska, či v mládežníckych reprezentačných výberoch. V budúcnosti by tiež chceli vybudovať moderné tréningové centrum s mládežníckou akadémiou vychovávajúcou hráčov bandy a trénerov v svetovom meradle. Momentálne vypracovali a spustili projekt Bandúrik pre deti od 4 do 8 rokov zameraný na všeobecnú pohybovú prípravu s postupným osvojovaním základov bandy. Pre deti sú pripravení na tréningoch tréneri s licenciou, cez leto chystajú letné kempy, tréningy prebiehajú najmodernejšími tréningovými metódami, deti čakajú rôzne klubové akcie, samozrejme aj zápasy a turnaje. Za krátku dobu fungovania SAB sa im podarilo vytvoriť reprezentačné družstvo Slovenska v bandy, ktoré odohralo aj prvý medzištátny zápas medzi Českom a Slovenskom v Nymburku, na medzinárodnom rinkbandy turnaji, kde skončili na 4. Mieste, na majstrovstvá Európy v tomto športe obsadili 2. miesto. Založili zatiaľ 3 kluby bandy hokeja na Slovensku – v Trenčianskych Tepliciach, Trenčíne a v Skalici. Keďže sú obaja rodení Seničania, majú snahu založiť klub aj v Senici. Tieto kluby by v budúcnosti hrali tzv. „česko-slovenskú rinkbandyhokejovú ligu“.

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!