Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 11.12.2017 - 09:54  //  aktualizácia: 11.12.2017 - 10:17  //  zobrazené: 1569

Tri roky aktívnej spolupráce s rakúskymi partnermi vo vzdelávacom projekte BIG SK-AT

Nasledujúce tri školské roky bude mesto Senica a viaceré obce okresu realizovať vo svojich základných a materských školách projekt Kooperácie v oblasti vzdelávania v pohraničnom regióne SK-AT. Projekt je schválený v rámci programu  Interreg V-A SK-AT a bude prezentovaný pod akronymom BIG SK-AT. Hlavným partnerom a koordinátorom projektu je Úrad dolnorakúskej krajinskej vlády. Mesto Senica je  do projektu zapojené ako hlavný slovenský cezhraničný partner a zastupuje v ňom 12 obcí okresu: Sobotište, Smrdáky, Koválov, Smolinské, Lakšárska Nová Ves, Borský Svätý Jur, Moravský Svätý Ján, Sekule, Dojč, Prietrž, Hlboké a mesto Šaštín Stráže. Ďalšími partnermi projektu sú Enviropark Pomoravie n. o. (združenie 8 obcí),  Daphne o.z.  Inštitút aplikovanej ekológie, Európska kancelária školského úradu pre mesto Viedeň, Rakúski priatelia detí -  krajská organizácia Viedeň, Spolková krajina Burgenland, mestská  časť Bratislava - Nove Mesto a obec Záhorská Ves.

Projekt odštartoval na októbrovom slávnostnom podujatí v Bratislave za prítomnosti všetkých partnerov, štatutárnych zástupcov zapojených obcí, prezidentov rakúskych školských úradov, lektorov a pedagógov základných, materských škôl, odborníkov na inovatívne a mnohojazyčné vzdelávanie. Váženým hosťom bola Zemská radkyňa pre veci sociálne, vzdelávanie a rodinu Dolného Rakúska Mag. Barbara Schwarz. Zemská radkyňa vyjadrila myšlienku, že vzdelávanie cudzieho jazyka má súvisieť s empatiou a porozumením. „Hlavnou ideou podpory recipročnej výučby nemeckého a slovenského jazyka na školách a škôlkach nie je učenie sa jazyka, ale výchova k pochopeniu svojho suseda. Náš projekt je vzorom ako spoločne koexistovať a rozvíjať región, ako v ňom spoločne žiť a stierať hranice,“ povedala na stretnutí.   

Pre deti nie je cieľom naučiť sa jazyk, ale komunikovať. Deti sú vo svojom prejave oveľa otvorenejšie a istejšie. Neriešia gramatickú správnosť svojich viet, ale či si porozumejú. Deti odmala vedené k viacjazyčnosti budú mať v tomto globalizovanom svete veľkú výhodu a budú z nej profitovať.

 

Okrem jazykovej ofenzívy sú nosnou časťou projektu inovácie vo vzdelávaní a zvyšovanie kvalifikácie pedagógov. Predovšetkým pre pedagógov základných škôl je pripravených množstvo zaujímavých aktivít vedených skúsenými odborníkmi. Medzi inými  trojdňový seminár Živá učebnica v Banskej Štiavnici pre pedagógov prírodovedných premetov, seminár orientovaný na posilnenie emocionálnej a sociálnej kompetencie pedagóga, semináre zamerané na medzipredmetové vzťahy, mentoring a iné.  Výstupmi projektu budú rôzne odborné materiály, na ktorých tvorbe spolupracujú cezhraničné odborné tímy.

Mesto Senica zastrešuje tvorbu materiálu pre vyučovanie nemeckého jazyka v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Na tento zámer bola zostavená odborná expertná skupina, ktorá mala v novembri svoje prvé pracovné stretnutie. Daphne o. z. - Inštitút aplikovanej ekológie bude garantom tvorby metodických materiálov s praktickými odporúčaniami ako inovovať vyučovanie v predmetoch biológia, fyzika, chémia, zemepis a obrazových učebných materiálov adaptujúcich učivo uvedených predmetov na náš aj cezhraničný región.

Projekt myslel aj na sprievodné aktivity zamerané na žiakov. V jeho rozpočte sú plánované exkurzie s cieľom spoznať región suseda, návštevy výrobných podnikov, múzeí, atrakcií a pod. Pre dve mimoriadne šikovné triedy nemčinárov z okresu Senica bude pripravený štvordňový pobyt v Banskej Štiavnici so zážitkovým vzdelávaním.

Mesto v projekte zastrešuje 21 materských a 14 základných škôl okresu Senica. Do projektu je zapojených 13 lektorov nemeckého jazyka a 2 metodici. Aby mal projekt čo najväčší dopad a ťažili z neho aj školy a pedagógovia, ktorí doň zapojení nie sú, bude zriadená on-line cezhraničná vedecká platforma, na ktorej budú sprístupnené všetky výstupy projektu.

 

Ľubica Kadlec Melišová

projektová manažérka

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!