Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 30.08.2017 - 13:04  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 13:05  //  zobrazené: 1712

Úspešná bežecká premiéra

Premiéra obnoveného cestného Behu vďaky 28. augusta  zo Senice do Prietrže k pamätníku SNP  U Rehušov sa po 23 rokoch vydarila. V predvečer 73. výročia SNP sa na trať dlhú 11,1 km s prevýšením približne 400 metrov vydalo 67 pretekárov. Náročnému behu do kopca dominovala rodina úspešného bežca Jána Moravca, ktorého syn Filip preťal cieľovú pásku ako prvý a tretí dobehol druhý syn Richard. Ján Moravec zvíťazil v kategórii mužov nad 40 rokov, v absolútnom poradí bol štvrtý.
Preteky v Senici pred futbalovým štadiónom o 18. hod. odštartoval primátor Senice Branislav Grimm. Na trati sa nekonalo žiadne prekvapenie, od začiatku bol na čele Filip Moravec, ktorý s ľahkosťou zvládol členitú trať. Pretekári na prvých miestach si držali svoje postavenie od začiatku. Medzi ženami nad 35 rokov dominovala Seničanka Erika Farkašová  a kategóriu žien do 35 rokov vyhrala Maria Truissard z AK Junior Holíč. Do cieľa dobehli všetci pretekári, na ich tvárach bolo vidno radosť z behu samotného a u niektorých možno i prekonanie samého seba. V cieľovej rovinke U Rehušov  všetkých bežcov  vítal rovnako nadšený špalier ľudí, ktorí im tlieskali  a pomohli vytvoriť výbornú atmosféru. Tá bola dotvorená aj ďalším sprievodným programom, ktorý sa tam konal. Vyhrávala skupina Country Tip, na lúke horela partizánska vatra a príjemné počasie prispelo k celkovej pohode a prialo priateľským stretnutiam a rozhovorom.
V štartovom poli prevažovali bežci zo Senice a z regiónu, ale zaznamenali sme i niekoľkých zo susednej Moravy. Tí sa nemohli zúčastniť vo väčšom počte, pretože sa bežalo večer a nasledujúci deň 29. august nie je v Česku sviatok. Prišli aj bežci z Bratislavy, Pezinka i Zálesia. Na obnovený 12. ročník Behu vďaky to bola dobrá účasť a treba veriť, že v ďalších ročníkoch sa beh dostane na úroveň úvodných ročníkov,  kedy beh patril medzi najobľúbenejšie na západnom Slovensku a chodili sem výborní bežci i športoví moderátori.
Mnohí z tých, ktorí prišli si pamätali prvé ročníky Behu vďaky, ktorý mal premiéru v roku 1984. Jedným z nich bol aj Seničan Ondrej Tirpák, ktorý má zapísanú účasť v desiatich z jedenástich ročníkov. „Už to nie je tak ako pred vyše 20 rokmi,“ povzdychol si, no treba dodať, že ako najstarší účastník behu  (69 rokov) si počínal veľmi dobre. Pravidelný účastník Záhoráckeho polmaratónu neustále trénuje a beh sa preňho stal každodennou súčasťou života. V bežeckom poli bola i početná 9-členná skupina Záhoráckeho Friškého Týmu, ktorý zaznamenáva v ostatnom období čoraz výraznejšie úspechy. Ako prví z tohto tímu dobehli Tomáš Skala, ôsmy v absolútnom poradí   a Stanislav Nemček, jedenásty v celkovom poradí. Na záverečnom dekorovaní víťazov cenou pre  najrýchlejšieho Prietržana odmenila starostka Prietrže Dana Blažková Lukáša Noska, tajomníka pretekov. Ani v jednej kategórii sa  nepodarilo prekonať traťový rekord, hoci najbližšie k tomu mala Erika Farkašová. V roku 1993 zabehla trať Andrea Berešová z Bratislavy za 49:14 min. V kategórii muži do 40 rokov takisto v roku 1993 Marián Hunčík z Nového Mesta nad Váhom prebehol trať za 38:27 min. a v kategórii muži nad   40 rokov  v roku 1986 Jiří Kána z Břeclavi za 39:47 min.
Slovami uznania treba oceniť  celý organizačný tím Behu vďaky na čele s riaditeľom Milanom Jablonickým. Ten bol  organizátorom prvých 11 ročníkov. Jeho prianím bolo, aby prišli pretekári, ktorí si atmosféru pamätali, ale samozrejme aj noví mladší preveriť si pripravenosť a vytrvalosť v náročnom profile trate. „To všetko sa naplnilo, prišlo dosť bežcov i ostatných ľudí a verím, že to zostane pre všetkých nezabudnuteľný zážitok,“ povedal Milan Jablonický. Beh vďaky sa od svojho vzniku konal na počesť  SNP a cieľom  pri pamätníku v prietržskej osade U Rehušov  sa aj bežci podieľali na dôstojných spomienkových oslavách SNP.
Málokedy sa stáva, že sa podarí nejakú dobrú a osvedčenú akciu obnoviť. Tentoraz to vyšlo a veľké poďakovanie treba adresovať organizátorom, ktorými boli  Petrus, o.z., mesto Senica a obec Prietrž a samozrejme aj bežcom, ktorí vyskúšali novú trasu a nešetrili slovami chvály.  Treba veriť, že dobrý chýr sa roznesie a o rok sa stretneme v ešte väčšom počte.
 
Viera Barošková
Výsledky i viac info nájdete na http://behvdaky.eu/

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!