Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 27.10.2017 - 14:05  //  aktualizácia: 27.10.2017 - 14:12  //  zobrazené: 3010

V Skalici vyhlásili Knihu Záhoria 2016

V Záhorskom múzeu v Skalici boli 25. októbra vyhlásené výsledky 9. ročníka čitateľskej ankety Kniha Záhoria 2016 za účasti autorov, vydavateľov  a organizátorov ankety.   O víťazovi ankety z 53 knižných titulov rozhodlo 1956 hlasov.

Knihou Záhoria sa stala  Konvália spisovateľky Denisy Fulmekovej s podtitulom Zakázaná láska Rudolfa Dilonga o nenaplnenej láske františkánskeho mnícha a židovského dievčaťa v čase holokaustu so ziskom 282 hlasov. Na druhú priečku sa 264 hlasmi dostala kniha Púť, hľa dlhá... o dejinách ev. a. v. Cirkevného zboru v Moravskom Lieskovom od Seničana, evanjelického kňaza Petra Macu. Tretie miesto v ankete patrí knihe Odklínanie Vajanského k 100. výročiu úmrtia osobnosti od literárnej vedkyne a vysokoškolskej profesorky Skaličanky  Evy Fordinálovej. 

Riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Katarína Soukupová  pri bilancovaní uplynulého knižného roka ocenila, že anketa potvrdila svoju životaschopnosť a opodstatnenosť: „Prehlbuje záujem o čítanie kníh, vzťah k regiónu, zvyšuje naše povedomie a hrdosť na úspechy a dielo osobností so Záhorím spojených.  Tohto roku sa potvrdil aj rastúci trend vo vydávaní odborných a populárno-náučných kníh.  Najskromnejšie v doterajších ročníkoch ankety bola zastúpená kategória kníh pre deti.“  Jednou z takýchto knižočiek pre deti je publikácia Ježko pichliačik od Seničana Ivana Sedláka.

Prezentáciu troch  najúspešnejších publikácií uvádzala interpretovaním úryvkov Jana Koutná. Moderátor Milan Soukup v rozhovoroch  predstavoval  autorov a  usiloval sa získať odpovede aj na otázky ohľadom motivácie a podnetov  pre napísanie konkrétnej knihy či ako prijali umiestnenie v ankete. Senický rodák Peter Maca najprv vyjadril radosť, že jeho publikačná prvotina bola zaradená do regionálnej ankety. Netajil veľké prekvapenie z umiestnenia  v ankete keď povedal, že nebýva samozrejmosťou, aby  kniha z cirkevného prostredia bodovala u dnešnej čitateľskej verejnosti. „Príbeh knihy Púť, hľa, dlhá...  sa začal Dňom otvorených dverí archívu v jeseni 2012, keď sa mi podarilo usporiadať výstavu najcennejších materiálov zo zborového archívu, ktorá bola spojená so stručnou prednáškou o ich dôležitosti a význame. Pozitívny ohlas účastníkov ma posmelil ku viacerým rozhodnutiam,“ ozrejmil pozadie vzniku knihy Peter Maca. Vytýčil si za cieľ neoddeľovať cirkevné dianie od občianskeho života ľudí, oboje predsa v minulosti spolu úzko súviselo a tak vznikla publikácia mapujúca život nielen z cirkevných dejín, ale i v kontexte bežného života ľudí v Moravskom Lieskovom a Dolnom Srní.

O výsledku ankety Kniha Záhoria rozhodovali  čitatelia  prostredníctvom internetu alebo odovzdaním hlasovacích lístkov u organizátorov Záhorskej knižnice Senica, Záhorskej  galérie Jána Mudrocha Senica, Záhorského  múzea  Skalica a Mestského  centra kultúry Malacky. Knihy do ankety navrhli čitatelia, knihovníci, autori, vydavatelia, kníhkupcovia, distribútori, obce a mestá ako investori alebo iniciátori vydania kníh. Súťažné tituly museli mať pridelené medzinárodné číslo ISBN, vyjsť v roku 2016 a s regiónom Záhoria byť späté tematicky, autorom textovej či obrazovej časti alebo inak.

bar 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!