Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 26.10.2017 - 15:02  //  aktualizácia: 27.10.2017 - 11:11  //  zobrazené: 3088

Začiatok napúšťania Kunovskej priehrady

Riaditeľ odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku  (SVP) Bratislava Jozef Dúcz dal pracovníkom 26. októbra o  10. 45   pokyn - napúšťať.  Bagrom vyhĺbenou  ryhou  sa začalo znovu napúšťanie Kunovskej priehrady. Vodohospodári dodržali dané slovo a po dvoch rokoch rekonštrukčných prác  v hodnote viac ako 2 milióny eur sa do  vodnej nádrže začne prinavracať život.  Novinkou na priehrade je  vtáčí ostrov.  V  závislosti od  klimatických podmienok sa obnoví aj rekreačná, športová a rybárska činnosť. Priehrada  poskytne návštevníkom aj nové benefity.

Slávnosť opätovného napúšťania Kunovskej vodnej nádrže označil primátor Senice Branislav Grimm za historickú udalosť. Vyslovil poďakovanie SVP za výbornú  spoluprácu, koordináciu, neustálu  výmenu informácii i vzájomnú komunikáciu pri postupe prác. Ocenil, že vodohospodári spolu so štátnou ochranou prírody  našli spoločnú reč  a vytvorili v zadnej časti priehrady  vtáčí  ostrov, kde by sa mali postupne zahniezdiť vzácne druhy vtákov.  Priehrada, ktorá  sa začala  budovať v roku 1961 pôvodne ako akumulačná pre bývalý chemický podnik Slovenský hodváb,  už zmenila svoje poslanie.  Slúži verejnosti v plnej miere ako  rekreačno-oddychová  zóna na športové, kultúrne i rybárske aktivity. „Po nevyhnutných rekonštrukčných prácach  je naším cieľom vytvoriť pre všetkých návštevníkov  Kunovskej priehrady  čo najlepšie podmienky a celkovou vybavenosťou  ju dostať na vyššiu úroveň a zatraktívniť.  Prispeje k tomu  kvalitnejšia piesková pláž, rôzne svahové úpravy vytvorili podmienky na postupný vznik nových športovísk, oddychových zón, vodných atrakcií i vznik malého lesoparku.  Verím, že k lákadlám bude patriť i vtáčí ostrov, ktorý je ojedinelým na podobných  malých vodných plochách,“  informoval Branislav Grimm.

Riaditeľ SVP, š. p., odštepný závod Bratislava Jozef Dúcz   konštatoval, že v zmysle manipulačného poriadku bola  oprava takéhoto rozsahu  potrebná pre zachovanie bezpečnosti vodnej nádrže, pretože tá je prvoradá. Na vodnom diele bolo potrebné vykonať opravy jednotlivých objektov (najmä betónových častí), spevnenie brehov hrádze a opravu drenážneho systému a tiež vyťažiť veľké množstvo nánosov, viac ako 65 000 m³. Opravené a vymenené boli všetky kovové konštrukcie ako drážky provizórneho hradenia, hrablice pred dnovými výpustami, rebríky a pod. „Vodné nádrže, ktoré má nás podnik v správe, sú dôležité najmä z pohľadu protipovodňovej ochrany. Je však potrebné zachovať súlad s prírodou, s faunou a flórou. Preto sme po dohode s CHKO Záhorie v rámci rekonštrukcie vybudovali aj tzv. vtáčí ostrov, ktorý poskytne útočisko a bezpečné miesto pre vzácne druhy živočíchov. Zachovávanie súladu umelo vybudovaných vodných diel s prírodou a zlepšovanie ich vzájomného vzťahu bude našou prioritou i v budúcnosti“, dodal  Jozef Dúcz. Vodohospodári účastníkom odprezentovali aj vizuálny postup prác počas dvoch rokov.

Primátor mesta Senica Branislav Grimm potom informoval o zámeroch, ktoré chce samospráva mesta v spolupráci so správnom rekreačnej oblasti zrealizovať, aby zvýšila atraktivitu priehrady, rozsah a kvalitu vybavenia a  poskytovaných  služieb. Niektoré sa už začali realizovať, iné sú dlhodobejšieho charakteru, na ktoré musí byť i dostatok   finančných  prostriedkov:  „Sú to námety otvorené i pre verejnosť, odborníkov. Vždy sa musí z niečo vychádzať, na čo sa dá postupne nadviazať,  dopĺňať, vylepšovať, modernizovať, reagovať na nové moderné požiadavky návštevníkov, rekreantov, rybárov, ochranárov.“ Vymenený   piesok, ktorý dodala firma Kerkosand,  tvorí základ dobrej prípravy pláže, na ktorej budú pre rekreantov pripravené aj lehátka so slnečníkmi.  Svahové úpravy prispejú k tomu, že tam vzniknú ihriská na plážový volejbal a futbal. Plánuje sa i zmena polohy lodenice, ktorá by sa mala presunúť na koniec piesočnej pláže. Treba investovať do vybavenia lodenice a postupne kupovať nové loďky či  vodné bicykle. Pri budúcom lesoparku  by mali pribudnúť  altánok, ohnisko a tiež rôzne vodné atrakcie, napríklad lanová dráha pre vodné lyžovanie, tobogány, trampolíny. V pláne je ďaleko viac aktivít, ktoré bude potrebné vykonať, aby Kunovská priehrada získala status  vyhľadávaného miesta. 

bar 

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!