Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 18.06.2019 - 14:30  //  aktualizácia: 19.06.2019 - 07:50  //  zobrazené: 1012

Primátorská kvapka krvi

Zasadačka Mestského úradu v Senici sa v utorok 18. júna stala pracoviskom Národnej transfúznej stanice Trnava, keďže sa tu konal mobilný odber krvi. Mesto Senica v  spolupráci s SČK, územný spolok Senica zorganizovali pre zamestnancov úradu ale aj verejnosť Primátorskú kvapku krvi. Najvzácnejšiu tekutinu prišlo v tento deň darovať 30 zo 42 nahlásených darcov. Boli medzi nimi aj 2 prvodarcovia. Po prvýkrát si dal „pustiť žilou“ aj primátor mesta Martin Džačovský. Pridal sa tak do veľkej rodiny darcov krvi k svojmu zástupcovi Filipovi Lackovičovi, ktorý chodieva krv darovať už desiaty rok.  

Primátor Senice Martin Džačovský chcel už v minulosti krv darovať, pretože darcovstvo krvi  považuje za skutok, ku ktorému by sa mal odhodlať každý zdravý človek.  Vzhľadom na jeho časté pobyty v krajinách, ktoré sú z hľadiska darcovstva krvi rizikové, nemohol krv darovať, pretože medzi pobytom v zahraničí a následným odberom musí uplynúť stanovená doba. „Cením si ľudí, ktorí si vo svojom  živote našli miesto aj pre iných, robia tak pravidelne a pomáhajú chorým a zraneným,“ povedal primátor.  Svoju prvú skúsenosť s darovaním krvi zobral ako motiváciu stať sa pravidelným darcom. Primátorská kvapka krvi sa bude preto pod jeho záštitou konať pravidelne raz ročne.  Úctyhodný 87. odber dnes absolvoval pán Michal Ivaňo, ktorý bol zároveň aj najstarším darcom na úrade. Darovať krv prišli aj mamičky s deťmi a kým oni darovali krv, detičky mohli nahliadnuť do kancelárie primátora.

Primátorská kvapka krvi sa konala aj pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý sa oslavuje 14. júna. Tento deň je príležitosťou poďakovať dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu bez akejkoľvek odmeny a zároveň jeho cieľom je podnietenie a podpora ostatných ľudí, aby ich v tom nasledovali. Ďakujeme preto všetkým, ktorí prišli darovať kúsok zo seba , aby tak pomohli niekomu, kto krv potrebuje a možno tak niekomu cudziemu dokonca zachránili život.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!