Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.01.2021 - 09:04  //  aktualizácia: 13.01.2021 - 10:51  //  zobrazené: 4525

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti možno podať aj elektronicky

Do 31. januára 2021 majú povinnosť všetci tí, u ktorých nastala v minulom roku zmena týkajúca sa dane z nehnuteľnosti, podať daňové priznanie. Na základe momentálnej pandemickej situácie COVID–19 a pri nariadenom zákaze vychádzania uznesením vlády SR umožňuje mesto Senica podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti aj elektronicky z pohodlia domova prostredníctvom občianskeho preukazu s elektronickým čipom. Ostatní môžu poslať vyplnené a podpísané daňové priznanie poštou, alebo ho po skončení zákazu vychádzania doručiť osobne na mestský úrad.

Elektronický formulár na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti je prvým, ktorý mesto Senica zverejňuje. Postupne budú pridávané aj ďalšie formuláre, cez ktoré bude možné komunikovať s mestským úradom elektronicky, bez nutnosti osobnej návštevy.

 

KTO JE POVINNÝ PODAŤ DAŇOVÉ PRIZNANIE K DANI Z NEHNUTEĽNOSTI?

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti za rok 2021 podávajú všetci tí, u ktorých v minulom roku nastala zmena týkajúca sa dane z nehnuteľnosti – napr. predali, kúpili, darovali, či zdedili byt, dom, pozemok, prípadne inú nehnuteľnosť, alebo im bolo vydané stavebné či kolaudačné rozhodnutie. Daňové priznanie je povinný si podať ako kupujúci (vznik), tak aj predávajúci (zánik). Daňové priznania je potrebné podať za nehnuteľnosti nachádzajúce sa v katastrálnom území Senica a Kunov.


ZNÍŽENIE ALEBO OSLOBODENIE OD DANE Z NEHNUTEĽNOSTI

V prípade, že je občan vlastníkom preukazu ZŤP alebo ZŤP/S a nemá ho u správcu dane zaevidovaný, je potrebné aj takúto zmenu nahlásiť správcovi dane a to vtedy, ak požaduje zníženie dane na byt alebo rodinný dom a to podaním daňového priznania k dani z nehnuteľnosti s prílohou na zníženie alebo oslobodenie od dane. Správca dane ustanovuje zníženie dane o 50 % u stavieb na bývanie a bytov držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych fyzických osôb, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. Ďalej správca dane ustanovuje zníženie dane o 50 % u stavieb na bývanie a bytov, ktoré sú vo vlastníctve fyzických osôb starších ako 65 rokov.

 

ELEKTRONICKÉ PODANIE DAŇOVÉHO PRIZNANIA

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti môžu podať elektronicky:

  1. Právnické osoby – majú túto povinnosť od roku 2017
  2. Občania vlastniaci občiansky preukaz s elektronickým čipom, ktorým sa vedia prihlásiť na portál slovensko.sk a do svojej elektronickej schránky. 

Na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti slúžia elektronické formuláre:

 

Výhody elektronickej schránky pre občanov:

- komunikácia s úradmi z pohodlia domova

- predvyplnené osobné údaje

- možnosť priebežnej kontroly vyplňovaných údajov, vyznačené povinné polia, nápoveda

- elektronický podpis je možný prostredníctvom občianskeho preukazu, sú na ňom uložené certifikáty pre vyhotovenie kvalifikovaného elektronického podpisu

- bez nutnosti chodenia na poštu a čakania v rade - protiepidemiologické opatrenie

- prístupné 24 h denne – podanie možné v čase, ktorý občanovi vyhovuje, aj mimo otváracích hodín

- komunikácia s úradmi zostáva uložená, znovu si môže svoje podania stiahnuť a prečítať aj niekoľko rokov spätne

- okrem času šetrí občan aj na poštovnom

- odpoveď príde elektronicky, na čo môže byť občan upozornený notifikáciou prostredníctvom sms alebo e-mailu, ak ju má nastavenú

- nehrozí strata na pošte, či vykradnutie poštovej schránky

 

PODANIE DAŇOVÉHO PRIZNANIA, AK NEVLASTNÍTE OBČIANSKY PREUKAZ S ČIPOM - TLAČIVO NA STIAHNUTIE

Občania, ktorí nevlastnia občiansky preukaz s elektronickým čipom, čítačku a prístupové kódy k svojej elektronickej schránke, si môžu tlačivo stiahnuť na web stránke mesta Senica v menu MESTO – Mestský úrad – Žiadosti a tlačivá tu:

https://senica.sk/www/data/uploads/files/tlaciva-a-ziadosti/danovepriznanie.pdf

Tlačivo možno vyplniť priamo v počítači, treba ho však vytlačiť, podpísať a poslať poštou na adresu: Mestský úrad Senica, Finančné oddelenie, Štefánikova 1408/56, 905 01  Senica. Po skončení zákazu vychádzania, ktorý momentálne platí do 24. 1. 2021, bude možné daňové priznanie doručiť aj osobne na mestský úrad.

 

NÁVOD AKO VYPLNIŤ daňové priznanie nájdete TU:

PRIZNANIE K DANI Z NEHNUTEĽNOSTI – návod na vyplnenie.pdf

 

BLIŽŠIE INFORMÁCIE k daňovým priznaniam poskytnú pracovníčky Finančného oddelenia Mestského úradu v Senica:

Erika Kolajová a Zuzana Manďáková

Tel. č.:  034/ 6987633, 0915 704 773

E-mail: erika.kolajova@senica.sk , zuzana.mandakova@senica.sk

 

 

 

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!