Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 06.04.2023 - 13:21  //  aktualizácia: 06.04.2023 - 13:36  //  zobrazené: 1678

78. výročie oslobodenia Senice – NEZABÚDAME!

Slávnostným pietnym aktom položenia vencov si Seničania pripomenuli už 78. výročie oslobodenia mesta od fašizmu na sklonku druhej svetovej vojny. Stalo sa tak 7. apríla 1945.

Veľkonočný týždeň pripadol vtedy takisto na začiatok apríla. Vojská Červenej a Rumunskej armády spoločne zorganizovali sedem útokov na Senicu, ktoré boli odrazené nemeckou delostreleckou paľbou. Až po zostrelení kopule rímskokatolíckeho kostola, kde boli schovaní nemeckí guľometníci, sa im konečne podarilo preniknúť do mesta a jeho obyvateľom priniesť vytúženú slobodu, pripomenul fakty z histórie v príhovore zástupca primátora Filip Lackovič.

 

„Nech sú spomienky na čoraz vzdialenejšie vojnové roky pre nás mementom, aby sa nám už viac nevymkla z rúk tolerancia, úcta a rešpekt voči blížnemu. Aby sme dokázali povedať jasné a zreteľné nie extrémizmu a neonacizmu, skrytej či jasnej netolerancii a popieraniu práv každého jedného obyvateľa bez rozdielu,“ pripomenul F. Lackovič.  „V mieri žijeme už 78 rokov a že to nie je vonkoncom automatické, nasvedčujú súčasné udalosti na Ukrajine. A možno práve vďaka týmto pohnutým časom, ktoré zažívame, si dokážeme viac ako kedykoľvek predtým uvedomiť skutočný význam slova mier.“ 

 

Pietneho aktu položenia vencov na Námestí oslobodenia pri soche Víťazstvo sa zúčastnili delegácie mesta (zástupca primátora F. Lackovič, prednosta MsÚ Senica Marek Došek a vedúca sociálneho oddelenia Renáta Hebnárová), Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (Ľubica Krištofová), Okresného úradu Senica (prednosta Vladimír Kocourek), poslancov MsZ a TTSK, Študentského parlamentu mesta Senica, politických strán a združení i organizácií pôsobiacich na území mesta. Následne sa delegácia mesta odobrala na mestský cintorín, kde takisto pri pamätníku padlých v druhej svetovej vojne vzdala úctu našim osloboditeľom a položili veniec.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!