Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 05.05.2023 - 14:24  //  aktualizácia: 05.05.2023 - 14:32  //  zobrazené: 1077

78. VÝROČIE UKONČENIA II. SVETOVEJ VOJNY

 

Dnes sme si pietnou spomienkou kladenia vencov pripomenuli výročie ukončenia 2. svetovej vojny alebo Deň víťazstva nad fašizmom. 8. mája pred 78 rokmi sa tento strašný konflikt definitívne skončil a svet sa konečne mohol začať uzdravovať z jaziev, ktoré druhá svetová vojna – doposiaľ najhrozivejší svetový vojnový konflikt - spôsobila.

Hrôzy vojny, množstvo obetí i zásadné okamihy z priebehu i konca vojny spomenul vo svojom príhovore primátor mesta Martin Džačovský. Zároveň však povedal: „Mysleli sme si, že sa po vojne svet poučil a že nikdy viac nebudeme musieť čeliť takým neľudským hrôzam. Súčasná realita v 21. storočí je však taká, že priamo za našimi východnými hranicami už druhým rokom trvá vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá je svojím rozsahom a tempom bojových operácií podľa pozorovateľov najväčším medzištátnym ozbrojeným konfliktom v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Tento konflikt doposiaľ priniesol mnoho obetí a tragicky zasiahol, i stále zasahuje do životov miliónov ľudí. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že tento konflikt sa netýka len Ukrajiny, ale aj nás všetkých. Akýkoľvek konflikt alebo vojna má negatívny dopad na celý svet. A preto by sme mali byť jednotní a podporovať úsilie o ukončenie tohto konfliktu a obnovenie mieru a stability.“

Vence úcty a vďaky k soche Víťazstvo na Námestí oslobodenia položili okrem vedenia mesta aj delegácie Okresného úradu Senica, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Študentského parlamentu mesta Senica, predstavitelia politických strán, občianskych združení a organizácií pôsobiacich na území mesta.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!