Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 11.07.2008 - 08:49  //  aktualizácia: 11.07.2008 - 08:49  //  zobrazené: 1175

Ako zabezpečiť byt

Stopercentný spôsob ochrany proti zlodejom neexistuje, ochranné opatrenia však majú veľký význam. Môžeme ich rozdeliť do dvoch oblastí: režimovej a technickej.



Režimové opatrenia spočívajú v tom, že páchatelia málokedy vstupujú do bytu spontánne, ale po určitej príprave, počas ktorej zisťujú režim v byte, t.j. najvhodnejší čas na jeho vykradnutie. Počas letnej dovolenkovej sezóny je mnoho domov a bytov prázdnych, čo páchateľom umožňuje do nich kedykoľvek vojsť. Preto ak požiadame susedov alebo známych, aby nám v byte polievali kvety, popri týchto službách by mohli navodiť zdanie, že v byte sa niekto zdržiava. Každý deň pohnúť záclonou, večer nechať aspoň na hodinu rozsvietené svetlo v niektorej z miestností, aktivovať si presmerovanie telefónneho čísla na číslo rodiny alebo známych apod. Samozrejme, treba zabezpečiť vyberanie poštovej schránky.

Čo sa týka technických opatrení, možno ich rozdeliť na mechanické a elektronické. Z mechanických opatrení je najdôležitejšie mať kvalitné dvere, najlepšie viacbodovo zamykateľné, v kombinácii so zámkami s vyššou úrovňou bezpečnosti, ktoré sa nedajú otvoriť planžetou. Platí síce, že ak chce zlodej vojsť do vopred vytypovaného objektu, o ktorom vie, že sú v ňom cenné veci, napr.drahé obrazy, pripraví sa aj na prekonanie kvalitnej zámky. Vo všeobecnosti však kvalitná zámka (alebo ešte lepšie dve) je pre bežnú kategóriu zlodejov veľmi efektívnou prekážkou. Súčasťou dverí by mal byť širokouhlý priezor, jako aj pevne uchytená poistná retiazka. Pri rodinných domoch je vhodné mať aspoň na prízemných oknách mreže alebo fóliu na sklo, ktorá zabezpečí, že sklo sa pri rozbití nerozsype.

Elektronické zabezpečenie je možné pripojením na niektoré stredisko registrácie poplachov (známe jako pulty centralizovanej ochrany - „PCO“). Funguje na princípe elektronickej signalizácie neoprávneného vstupu do priestoru. Elektronika má aj nevýhody – vysoká cena a časté plané poplachy. Montáž musí uskutočniť autorizovaná firma.

Ďalšia ochrana

Vo svojom okolí a na verejnosti netreba prehnane vystavovať na obdiv svoj majetok. Pred neznámymi ľuďmi nehovorte, že odchádzate na dlhšiu dovolenku. Okrem primeraných režimových a technických opatrení netreba zabúdať na poistenie majetku, pretože ani najkvalitnejší zabezpečovací systém nedokáže nahradiť škodu. Cennejšie veci by mali byť odfotografované a je vhodné mať zapísané výrobné čísla, presné značky a typy hodnotnejšej elektroniky.

Ako postupovať v prípade, že nájdete vykradnutý byt

Prvou zásadou je nevstupovať do vykradnutého objektu. Ak nájdete vylomené dvere, nemôžete vedieť, či páchateľ nie je ešte vnútri. Tak ako zver zahnaná do kúta, tak bežný zlodej, najmä ak je napríklad pod vplyvom drog, je schopný v tejto situácii vraždiť. Preto treba najprv zavolať na políciu a rešpektovať ich pokyny – nevstupovať dnu, pretože tým sa likvidujú stopy na mieste činu.   

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!