Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 27.06.2022 - 15:21  //  aktualizácia: 27.06.2022 - 15:48  //  zobrazené: 1626

Budúca cyklotrasa má spojiť Senicu so Šaštínom-Strážami

Mesto Senica ako člen Miestnej akčnej skupiny (MAS) Záhorie pripravuje spolu s ďalšími členmi projekt na cyklotrasu, ktorá má spojiť Senicu a Šaštín-Stráže.

V tejto súvislosti na júnovom zastupiteľstve semnickí poslanci schválili návrh na mimoriadny členský príspevok do MAS Záhorie pre rok 2022 vo výške 3 543,15 eur, ktorý je potrebný na realizáciu projektovej dokumentácie k projektu výstavby cyklotrasy. V rámci projektu „Cyklotrasa Senica-Šaštín“ je združená šestica miest a obcí (Senica, Dojč, Šajdíkové Humence, Štefanov, Borský Mikuláš a Šaštín-Stráže) a výška ich príspevkov je rozpočítaná  medzi jednotlivé obce podľa dĺžky v kilometroch v jednotlivých katastroch.

Cyklotrasa v dĺžke 14,67 km by mala viesť pozdĺž toku rieky Myjava od senického letiska a napojiť by sa mala na existujúcu šaštínsku cyklotrasu pred bazilikou Sedembolestnej Panny Márie. Súčasťou navrhovanej cyklotrasy je aj odbočka do obce Dojč, ktorá bude takmer 1,23 km dlhá. Súčasťou cyklotrasy budú aj dve lávky ponad rieku Myjava a odpočívadlo umiestnené v blízkosti baziliky v Šaštíne-Strážach.

MAS Záhorie pripravilo projektovú dokumentáciu pre územné konanie, ktoré momentálne prebieha. O krok ďalej je ale úsek dlhý 5 km od senického letiska po odbočku na obec Dojč, na ktorý mesto Senica už spracováva projektovú dokumentáciu na stavebné konanie. Táto časť cyklotrasy by mala byť projektovo hotová už v auguste tohto roka. Zámerom senickej samosprávy je uchádzať sa na výstavbu tejto časti cyklotrasy o finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti, ktorý je zameraný na výstavbu, stavebné úpravy alebo rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry. Financovanie z plánu obnovy je vo výške sto percent, to znamená, že sa nevyžaduje spolufinancovanie projektu.

Verím, že budeme s týmto projektom úspešní, keďže mesto Senica ako najväčší člen MAS Záhorie je oprávneným žiadateľom v rámci výzvy z plánu obnovy a obyvatelia nielen nášho mesta, ale aj celého regiónu budú môcť čoskoro využívať túto bezpečnú turistickú cyklotrasu. Smelé plány členov MAS tu nekončia, radi by sme ju v budúcnosti potiahli až po rieku Moravu, kde by sa napojila na Moravskú cyklomagistrálu. Prepojil by sa tak celý región a cyklisti by sa pohodlne dostali na Baťov kanál alebo dokonca Devín,“ konkretizuje primátor Senice Martin Džačovský.

MAS Záhorie predstavuje občianske združenie zložené zo subjektov verejného, súkromného a občianskeho sektora sídliacich alebo pôsobiacich na území Záhoria, ktorého cieľom je zabezpečenie trvalo udržateľného rastu mikroregiónu a podpora zvýšenia kvality života obyvateľov žijúcich na území regiónu MAS Záhorie.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!