Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 06.11.2009 - 12:59  //  aktualizácia: 06.11.2009 - 12:59  //  zobrazené: 660

Comptoir Broyard 2009 v Payerne, kanton Vaud, Švajčiarsko

Veltrh ŠvajčiarskoDruhý najväčší veľtrh vo Švajčiarsku sa koná tento rok v Payerne, v kantone Vaud, vo francúzsky hovoriacej časti Švajčiarska. Na veľtrhu sa zúčastňuje asi 200 vystavovateľov, ktorí prezentujú remeslá, služby, turizmus, dopravu a tiež mestá a správu kantonu Vaud.



Kanton Vaud je najväčší zo západných kantonov Švajčiarska a jeho hlavné mesto je Lausanne. Toto mesto leží pri Ženevskom jazere a od konania veľtrhu v Payerne je vzdialené len pol hodinu jazdy autom.

Vďaka partnerským vzťahom medzi obcou Smrdáky a tiež mestom Senica na jednej strane a obcami Seigneux, Corcelles a Payerne na strane druhej, rozhodlo obecné zastupiteľstvo v Payerne, že pozvú Slovensko na tento veľtrh ako čestného hosťa, aby mohlo prezentovať svoju krajinu. Tento veľtrh sa koná každé dva roky a vždy je pozvaná iná krajina. Pred dvoma rokmi to bola Kanada, pred štyrmi rokmi zasa Portugalsko a pred šiestimi rokmi Španielsko.

Vo februári tohto roka bola účasť Slovenska na tomto veľtrhu oficiálne oznámená na tlačovej konferencií v Payerne. Bol tu zastúpený organizačný výbor z Payerne na čele s pánom Pierre Savary, radcom a čestným prezidentom a pánom Olivier Cachin, organizačným vedúcim veľtrhu a tiež ostatnými zástupcami z rozličných rezortov. Slovenskú stranu zastupovali pán Peter Hutta, zástupca primátora mesta Senica a pán Peter Horváth, poradca primátora mesta Senica. Prítomní boli aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Berne pán Ing. Štefan Schill, pani Dr. Marta Dubajová zo slovenského veľvyslanectva a bývalý konzul Švajčiarska na Slovensku pán Christophe Vauthey.

Účasť a výdavky, ktoré so sebou účasť na veľtrhu prináša, budú znášať výhradne mestá a obce z oblasti Záhoria, tiež Myjava a Banská Bystrica a Zvolen zo stredného Slovenska. Prisľúbená bola najskôr účasť aj Trnavského samosprávneho kraja, ale po trojmesačných rozhovoroch so županom a jeho spolupracovníkmi prišla záporná odpoveď a Trnavský kraj sa veľtrhu nezúčastní. Napriek tejto zápornej odpovedi rozhodlo obecné zastupiteľstvo v Payerne , aby účasť Slovenska na veľtrhu bola zachovaná a Slovensko bolo zastúpené predovšetkým obcami a mestami zo Záhoria , s ktorými má Payerne úzke priateľské vzťahy. Účasť miest Banská Bystrica a Zvolen prišla po intervencií slovenského veľvyslanectva v Berne, vďaka pánovi Andrejovi Kvasnovi, majiteľovi reštaurácie a podnikateľovi z Banskej Bystrice.

Pán Andrej Kvasna má dvojité občianstvo – slovenské aj švajčiarske a má veľké medzinárodné skúsenosti v gastronómií. Organizoval a prevádzkoval viaceré reštaurácie na medzinárodných výstavách vo Švajčiarsku a bude v Payerne predstavovať slovenskú gastronómiu. Budú tam ponúkané len slovenské jedlá a nápoje. Obsluha, ktorú predstavujú študentky Alliance Francaise z Banskej Bystrice hovoriace francúzsky, bude rozmaznávať hostí veľtrhu. Nebude tiež chýbať hudobné podfarbenie v podaní slovenskej ľudovej hudby. Toto zaobstará hudba z Banskej Bystrice.

Slovensko ako čestný hosť na tomto veľtrhu bude mať k dispozícií stánok s plochou 100 m2 a reštauráciu, ktorá má priblížiť Švajčiarom slovenskú kuchyňu. Kultúrny program zabezpečí známa folklórna skupina Kopaničiar z Myjavy. So svojím umením sa predstaví nielen na veľtrhu v Payerne ale vystúpi aj v meste Montreux pri Ženevskom jazere.

Výstavný stánok zabezpečia nasledovné obce a mestá: Senica, Smrdáky, Myjava, Piešťany, Banská Bystrica a Zvolen. Tieto mestá a obce budú zastupovať Slovensko a pokúsia sa priblížiť a sprístupniť Slovensko Švajčiarom. Slovensko je žiaľ pre väčšinu Švajčiarov neznámou krajinou. Tento veľtrh ponúka príležitosť spoznať Slovensko bližšie. Naplánovanie a vytvorenie výstavného stánku majú na starosti Rekreačné služby mesta Senica v spolupráci so zúčastnenými obcami a mestami pod vedením Ľubomíra Štvrteckého a Lenky Majchrákovej.

Reštauračné služby zabezpečuje v plnej miere pán Andrej Kvasna, majiteľ známej reštaurácie Zlatý Bažant z Banskej Bystrice. Výstava trvá od 13. novembra do 22. novembra 2009 a je otvorená pre verejnosť v sobotu a nedeľu od 11.00 hod do 22.00 hod a v týždni od 17.00 hod do 22.00 hod.

Na oficiálnom otvorení veľtrhu v piatok 13. novembra 2009 o 12. 00 hod sa zúčastnia pán Ing. Štefan Schill, veľvyslanec Slovenskej republiky vo Švajčiarsku, pani Dr. Marta Dubajová zo slovenského veľvyslanectva v Berne ako aj pán Peter Horváth, poradca primátora mesta Senica a koordinátor slovenskej účasti na veľtrhu. Rovnako bude prítomná aj pani Emília Pavlíková, starostka obce Smrdáky. Stredné Slovensko bude zastupovať pán Andrej Kvasna z Banskej Bystrice.

Dúfame, že príležitosť, ktorú nám Švajčiarsko a špeciálne vedenie kantonu Vaud ponúklo, bude využitá a Slováci Švajčiarom priblížia ich domovinu, jej krásy, bohatú kultúru, veľa možností na turizmus a tiež možnosti na investície.



Peter Horváth

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!