Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.11.2019 - 15:39  //  aktualizácia: 12.11.2019 - 15:46  //  zobrazené: 2355

Deň študentstva na radnici a Cena senickej mládeže

Osemnásť ocenených študentov a udelená Cena senickej mládeže  - to bol dnešný  Deň študentstva na radnici, ktorý opäť  ukázal, akých vynikajúcich študentov máme v štyroch stredných školách v našom meste a v Študentskom parlamente mesta. Profily niektorých sú doslova nabité mimoškolskými aktivitami, ktoré ich predurčujú  k dosahovaniu ďalších mét.

Podujatie organizované Mestom  Senica, Študentským  parlamentom a Centrom voľného času bolo  po 16. raz pripomienkou Dňa boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodného dňa študentstva, ktoré pripadajú na 17. novembra. 

Študenti spomínali na tragické udalosti z roku 1939, keď zomrel vodca študentského hnutia v Prahe Jan Opletal i na november 1989, keď študenti odštartovali udalosti Nežnej revolúcie. Aktivitu senického Študentského parlamentu, ktorý pripravil expozíciu Ďakujeme ´89 na Námestí oslobodenia vyzdvihol aj primátor mesta Martin Džačovský. Poďakoval študentom nielen za ich výborné výsledky v škole, ale podotkol, že si zvolili ťažšiu a zložitejšiu cestu: „Pri prekonávaní prekážok ste  nútení prekonávať sami seba, ale len tak sa dá napredovať a siahať na vyššie ciele.“ Primátor mesta pri tejto príležitosti poďakoval za prácu aj pedagógom, pretože práve oni sa výraznou mierou podpisujú pod úspechy žiakov. Okrem vzdelávania ich  motivujú a nabádajú k novým aktivitám, pri ktorých rozvíjajú svoj talent a schopnosti.  „Veľmi si vážim aj anketu, v ktorej študenti vyberajú toho, kto im  je vzorom  a dáva im viac ako z jeho pozície vyplýva,“ doplnil primátor.

Ocenení  študenti sa zapísali do Pamätnej knihy mesta Senica, od primátora mesta Martina Džačovského a riaditeľa Centra voľného času Martina Dudáša dostali pamätnú plaketu  a diplom. Oceňovanie študentov z jednotlivých škôl sa striedalo s recitáciou, spevom i hudbou v podaní spolužiakov. Za študentov poďakovala Anna Sekáčová z Gymnázia L. Novomeského. 

V 14. ročníku ankety  Cena senickej mládeže sa tejto cti dostalo stredoškolskej učiteľke z Obchodnej akadémie Slavomíre Masrnovej, ktorá má za sebou 29 rokov pedagogickej praxe. Učí anglický a ruský jazyk  a jej srdcovou záležitosťou sú tiež dejiny kultúry. Preferuje zážitkové vyučovanie, a to formou dramatizácie.  Pripravila a zrežírovala  množstvo    divadelných scénok, pódiových skladieb a prezentácií, v ktorých samozrejme účinkujú jej žiaci. „Som veľmi poctená Cenou senickej mládeže. Vážim si ju o to viac, že študenti ocenili môj prístup k nim, snahu vytiahnuť ich z komfortnej zóny a motivovať ich k osobnému  rastu,“ poďakovala pri prevzatí ceny Slavomíra Masrnová. 

bar

 

ZOZNAM OCENENÝCH ŠTUDENTOV

Obchodná akadémia

Sabina Krčová

Je ojedinelým typom študentky, ktorá svojou všestrannosťou žne úspechy na viacerých poliach. Má výborné študijné výsledky, je aktívna v triednom kolektíve. V celoslovenskom  kole súťaže v písaní na počítači, spracovaní informácií na počítači a wordprocessingu získala 9. miesto. Je aj nadanou športovkyňou, ktorá  reprezentuje školu vo florbale a futbale. Na župnej olympiáde pomohla vybojovať tímu OA bronz a zároveň bola vyhlásená za najlepšiu  hráčku. Vo voľnom čase rada pomáha ako dobrovoľníčka pri organizovaní rôznych podujatí vo svojej obci a je tiež členkou Dobrovoľného hasičského zboru Šajdíkove Humence.

 

Karolína Pukančíková

Maturantka sa našla v predmete Písomná a elektronická komunikácia. Vyniká rýchlosťou pri písaní na počítači a bystrosťou pri  úprave textu vo wordprocessingu.  Pravidelne sa umiestňuje v školských, okresných, krajských a celoslovenských súťažiach. V minulom školskom roku postúpila z prvej priečky krajského kola a umiestnila sa na 7. mieste v  početnej konkurencii súťažiacich z celého Slovenska. Zúčastňuje na  tiež na súťaži Hurbanov pamätník. Momentálne pôsobí ako kreatívna a energická redaktorka školského časopisu EKO. Vo voľnom čase rada jazdí na koni, maľuje a skladá poéziu.

 

Natália Faganová

Je dušou školských aktivít a podujatí.  Má silného organizačného a podnikavého ducha a v spojení s jej ochotou, diplomaciou a vždy milým úsmevom  je nenahraditeľnou súčasťou študentskej rady. Je vždy pripravená pomôcť. Chýba vecná cena do súťaže? Upečie tortu. Vlažná odozva od študentov? Zaktivizuje ich. Svoju pozitívnu energiu šíri aj vo svojej obci, kde pomáha pri organizovaní čulého spoločenského života. Je aktívnou členkou Dobrovoľného hasičského zboru Koválov, pôsobí ako fotografka obecných podujatí a tiež aj aktívna dobrovoľníčka. Vo voľnom čase rada športuje a pečie výborné torty a koláče.

 

Monika Slezáková

Monika od začiatku štúdia zdobí svojou hrou na gitaru školské podujatia, tematické dni i súťaže. Usmiata hudobníčka je vždy ochotná obohatiť kultúrny program. V  lete sa zúčastnila pracovno-poznávacej stáže v nemeckom mestečku Binz, kam škola každoročne vysiela výber svojich najlepších študentov. Vo voľnom čase  pôsobí v Centre voľného času, kde učí deti hru na gitaru. Je členkou mládežníckej organizácie Senica 2.0. Miluje prírodu, má silné environmentálne cítenie, preto pri  každej prechádzky lesom nezabudne zbierať odpady.

 

Súkromná stredná odborná škola podnikania

Karolína Muchová

Tretiačka Karolína  je svojimi vyučovacími výsledkami vzorom pre spolužiakov. Je komunikatívna, spoločenská a zodpovedná, ochotná nezištne pomôcť, čo dokazuje účasťou na rôznych  charitatívnych zbierkach, týždni dobrovoľníctva,  a pod.  V súčasnosti je predsedníčkou školského parlamentu a zároveň  členkou Študentského  parlamentu mesta. V rámci predmetu Aplikovaná ekonómia bola zvolená za prezidentku študentskej spoločnosti. Má umelecké sklony, veľmi rada kreslí, 12 rokov navštevuje ZUŠ odbor výtvarná výchova, desať  rokov pôsobila v tanečnom krúžku a hre na gitaru sa venovala 5 rokov.

 

Patrícia Malíková

Je maturantka, držiteľka ocenenia titulu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. V rámci študentskej firmy Dolce Casa, JA Firma pôsobila ako viceprezidentka pre marketing.  Svojím aktívnym pôsobením a kreativitou získala certifikát medzinárodnej spoločnosti Junior Achievement. V olympiáde v slovenskom jazyku a literatúre získala 2. miesto. Prispieva článkami  do školského časopisu. Je nápaditá, komunikatívna a v akejkoľvek  práci je vždy precízna, zodpovedná i rozvážna, nechýba jej empatia. Medzi jej záľuby patrí kreslenie, čítanie kníh, písanie, anglický jazyk.

 

Richard Rúsek

Je svedomitým študentom maturitného ročníka. Jeho zodpovedný prístup k povinnostiam sa odzrkadľuje vo výborných študijných výsledkoch. K najobľúbenejším predmetom patria cudzie jazyky a marketing. Veľké množstvo úspechov má z  olympiád v anglickom jazyku. V okresných a krajských kolách sa každoročne umiestňuje na  prvých troch miestach. Najväčším úspechom bolo víťazstvo v celoštátnej súťaži Jazyková štafeta. Pravidelne sa zúčastňuje na medzinárodnej súťaže Best in English, kde získava popredné umiestnenia v  konkurencii študentov z celej Európy.  Vo voľnom čase sa venuje hudbe, čítaniu kníh a cestovaniu.

 

Stredná odborná škola

Karolína  Chudá

Študentka  4.  ročníka sa ochotne a s radosťou zapája do rôznych aktivít školy. Komunikatívnosť, otvorenosť, nápaditosť, iniciatívnosť a spoľahlivosť  sú vlastnosti, ktoré využíva v školských a mimoškolských činnostiach a vďaka nim pracuje v školskej študentskej rade. V rámci environmentálnej výchovy  sa  v minulom školskom roku zapojila do medzinárodnej súťaže Enersol  EU  zameranej na oblasť energetických  úspor a obnoviteľných zdrojov. Ako úspešná riešiteľka v  celoslovenskom kole s  projektom Vyhrievaný posed  prezentovala svoju prácu aj na medzinárodnej konferencii  v Senici za účasti  stredoškolákov z piatich štátov.

 

Dominik Matula

Študent 2. ročníka nadstavbového štúdia odboru podnikanie v remeslách a službách vyniká  kreativitou  a súťaživosťou, čo  sa prejavuje na školských  i voľnočasových aktivitách.  Ako úspešný absolvent odboru  sa zapojil do projektu Podpor svoj odbor, vytvoril spoločenskú hru na hodiny ekonomiky, zúčastnil sa v školskom kole olympiády z anglického jazyka, prezentoval školu v  projekte Aiesec Educate Slovakia, pripravil si prednášku pre svojich spolužiakov pri príležitosti EDL 2019.  Venuje sa aj spoločenským témam, zapojil sa  do súťaže 100. výročie úmrtia M. R. Štefánika  a tiež  do súťaže Sloboda a demokracia. Teraz je to na nás..., vyhlásenej TTSK.. V dobrovoľníctve sa angažuje v pomoci deťom  zo sociálne slabších rodín či charitatívnej súťaži Majstrovstvá  ČR v autostope, ktorej cieľom bolo vyzbierať peniaze na invalidný vozík pre paraolympioničku diskárku Kateřinu. Je aj  darcom krvi.

 

Jaroslav Macenauer

Je študentom 2. ročníka  nadstavbového štúdia odboru podnikanie v remeslách a službách. Charakterizujú ho ochota, spoľahlivosť, samostatnosť, trpezlivosť a vtip. Už  v  odbore cukrár – kuchár sa  prezentoval na školských akciách a súťažiach. Školu reprezentoval na súťaži vo varení kórejských jedál,  každoročne sa podieľal na prezentáciách svojho odboru v regióne a  jeho chutné jedlá a dobroty  nechýbali na takmer žiadnom raute, ktorý robila škola. Prejavuje sa empaticky, čo vidno na  rôznych dobrovoľníckych aktivitách,  ktorým sa venuje. Pomáhal so zbierkou pre Detský domov v Holíči, zúčastnil sa akcie Vyslanec mieru v Bratislave,  je  zatiaľ 5-násobným darcom v rámci  Študentskej kvapky krvi.

 

Jozef Ružička

Študent 2. ročníka odboru cukrár – kuchár je priateľský, úprimný, vytrvalý a cieľavedomý. Aktívne sa podieľa na reprezentovaní školy  v rôznych akciách,  napríklad na oslavách  70. výročia svojej školy a jeho kuchárske zručnosti ocenili aj  vojaci pri príležitosti Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom. Vytrvalosť a  najmä sebadisciplína sa podpísali pod množstvo úspechov, ktoré  dosiahol v  športe. Tri roky sa venuje silovému trojboju, kde medzi jeho najväčšie úspechy patria 1. miesto na M SR v silovom trojboji, 1. miesto na M SR v tlaku na lavičke,  2. miesto v Pohári  SNP tiež v tlaku na lavičke a 2. miesto na Grand Prix Slovakia dorastencov.  V rokoch 2017 a 2018 bol  ocenený aj na  podujatí Športovec roka v Senici.

 

Gymnázium L. Novomeského

Juraj Foltín

Študent IV. A sa minulý školský rok zúčastnil  v Piešťanoch na krajskom kole Olympiády ľudských práv, kde dosiahol veľký úspech, pretože postúpil do celoslovenského kola.  O demokraciu a ľudské práva sa  zaujíma aj vo svojom voľnom čase. Rovnako sa venuje aj politike, geopolitike a medzinárodným vzťahom. O týchto témach píše aj vo svojom blogu. Je  tiež vášnivý turista, cestovateľ a milovník prírody

 

Anna Studeničová

Študentka 4.A prejavila svoje nevšedne bohaté vedomosti z anglického jazyka už na začiatku prvého ročníka. Už ako 15-ročná čítala anglické romány v plnom znení a sama písala menšie literárne útvary v angličtine. Počas celého štúdia sa aktívne zapájala do anglických súťaží, kde postúpila aj do krajského kola. Svoje výnimočné schopnosti využíva okrem literárnej tvorby aj v prekladateľstve, ktorému sa v budúcnosti mieni venovať profesionálne.  

   

 

Ema Vícenová

Je výbornou a jazykovo nadanou študentkou oktávy,  najvýraznejšou a najznámejšou študentkou francúzštiny na gymnáziu. Od prímy, teda už celých osem rokov, sa každoročne zúčastňuje v krajskom kole olympiády vo francúzskom jazyku vždy s umiestnením v TOP 3. Je aj úspešnou držiteľkou francúzskeho medzinárodného certifikátu DELF, ktorý je vydávaný v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave a preukazuje jej výborné jazykové znalosti. Vo voľnom čase hrá v divadelnom súbore Zádrapky pri ZUŠ v Senici a venuje sa aj hudbe.

 

Tomáš Krška

Maturant je aj predsedom študentskej rady. Školu a študentov sa snaží motivovať, robí zmeny k lepšiemu a oživuje obyčajné dni svojím odhodlaním a srdečným úsmevom. Má plno výborných nápadov, vždy je ochotný pomôcť a nebojí sa riskovať. Je tiež vzorný študent s výbornými výsledkami a dobrý kamarát. Vo voľnom čase sa už tri roky venuje práci v  Študentskom parlamente, kde prispieva nielen  nápadmi, ale i aktivitou pri príprave, napr. študentského  plesu, Dňa študentstva. Dobrovoľník  v Senica 2.0 pomáha všade tam, kde to je potrebné. Vášnivý hráč volejbalu  nepohrdne ani hudbou či výtvarným umením.. Má veľké srdce, ide sa rozdať.

 

Študentský parlament

Anna Sekáčová

Milá, usmievavá a veľmi nadaná študentka  Gymnázia L. Novomeského. Ako dobrovoľníčka pomáha starším ľuďom spestriť deň, neváha si  zašpiniť ruky čistením  cyklotrasy. To všetko s kamarátmi zo Študentského parlamentu a  organizácie Senice 2.0. V organizácii Domka Senica  taktiež rozdáva úsmevy na tváre stoviek detí  pri rôznych táboroch a iných príležitostiach.  V ZUŠ Senica sa učí hre na klavír a spevu. A to všetko popri  príprave na maturitu a vysokú školu. Myslím, že právom jej treba povedať pekné ďakujem za pozitívnu energiu, akou napĺňa  ostatných v každodennom živote.

 

Matúš Michalička

Maturant  na  senickom  Gymnáziu L. Novomeského  je aktívnym členom Študentského parlamentu, kde sa realizuje najmä pri prípravách veľkých podujatí, napríklad  študentský ples, stretnutie študentských rád.  Mimoriadnu aktivitu vyvíja ako dobrovoľník v združení Senica 2.0, kde  s nasadením  pomáha pri organizácii podujatí  Hecni sa  či Senický týždeň dobrovoľníctva a  nechýba ani na jednej akcii tohto združenia. Je typom človeka, ktorý stmelí a motivuje každý kolektív, je prirodzeným viditeľným lídrom. Spoľahlivý, výrečný, zručný, odvážny, cieľavedomý, s hlavou plnou nápadov. Nezľakne sa žiadnej výzvy a jeho nedávny ročný pobyt  v USA je toho dôkazom.  Je  prototypom študenta s rebelantskou dušou. 

 

Natália Dujková

Maturantka Gymnázia L. Novomeského sa popri štúdiu venuje aj niekoľkým voľnočasovým aktivitám. Je talentovaná tanečníčka, baví ju najmä folklór, krásne maľuje a vie dobre hrať aj  na keybord. Rada pomáha ľuďom,  ktorí to najviac potrebujú, o čom svedčia jej aktivity v združení Senica 2.0 a najmä v Študentskom parlamente mesta, ktorého členkou je dva roky. Zúčastňuje sa na zasadnutiach  parlamentu a jeho podujatiach, píše do Študentských listov a veľkou mierou sa angažuje aj v príprave študentských plesov, najmä pri zabezpečovaní tomboly. Svojou energiou a tým, čo robí pre ostatných, si ocenenie právom zaslúži.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!