Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 04.04.2020 - 19:13  //  aktualizácia: 05.04.2020 - 19:09  //  zobrazené: 1207

Koronavírus ovplyvňuje práce na projekte Česká cesta

Pandémia nového koronavírusu zasiahla nielen do života občanov, ale ovplyvňuje aj realizáciu viacerých projektov financovaných z prostriedkov Európskej únie, ktoré podliehajú prísnym pravidlám. Najvýznamnejším a najrozsiahlejším senickým projektom, ktorého sa táto situácia dotýka je projekt Česká cesta a rekonštrukcia Sokolovne na mestské múzeum. Kým začiatkom roka práce výrazne pokročili vďaka teplej zime, pandémia práce teraz výrazne spomalila.

V marci pokračovali stavebné práce a intenzívne sa pracovalo aj na príprave expozícií  a zariadenia. Hotové sú omietky, výťahová šachta i vonkajší priznaný komín. Na svojom mieste sú už aj vykurovacie telesá. Stavba zvonku začína dostávať finálnu podobu. Jednou z týchto častí je vežička, ktorú už zdobí finálny tehličkový obklad. Osadené boli aj prvé okná. Po hrubom očistení ríms pod strechou od brizolitu prišiel rad na precíznu prácu reštaurátora, ktorý korunné rímsy zreštauruje do pôvodnej podoby.

V rámci prvkov zariadenia boli vybrané obklady a dlažby, obklad schodiska z pieskovca a predeľovacie steny na sociálne zariadenia. So svetelným architektom bol riešený návrh osvetlenia. Zároveň sa robil prieskum trhu na scénické osvetlenie, javiskové textílie, ozvučovaciu techniku, informačno-komunikačnú techniku a nábytok.  Finálnu podobu dostal  aj architektonický návrh recepcie a šatní. Historici finalizujú texty expozícií a zároveň riešia výpožičky artefaktov zo Slovenského národného múzea.

Práce pokročili aj na strane českého cezhraničného partnera v meste Klobouky u Brna, kde tiež v posledných týždňoch museli kvôli koronakríze zatiahnuť ručnú brzdu.  Na zámku so sídlom 100-ročného národopisného múzea majú hotové viac-menej  všetky stavebné práce, rozvody elektroinštalácie či vnútorné omietky. Opravené bolo schodisko, priestory boli vymaľované, nainštalované je aj nové zábradlie a položené sú finálne podlahy. Práce na projekte u susedov by mali pokračovať verejným obstarávaním na dodávku audiovizuálnej techniky a grafických prác. 

Projektové tímy zo slovenskej a českej strany sa v súčasnej situácii nemôžu stretávať  a rokuje sa  prostredníctvom telekonferenčných hovorov. Obe strany však narážajú na problémy, ktoré vznikajú v oboch krajinách prijatými obmedzeniami na zamedzenie šírenia koronavírusu.  „S cezhraničným partnerom sme sa zhodli, že projekt  môže byť ohrozený  v prípade, že sa niekto zo zúčastnených vírusom nakazí, nebodaj nakazí ostatných členov tímu. To sú veci, ktoré naozaj nevieme predpokladať, ale  robíme všetko preto, aby sa to nestalo. Ohrozená môže byť aj  stavba, kde zhotoviteľ nevie zabezpečiť dostatočné hygienické podmienky, nakoľko ešte nie sú vybudované sociálne zariadenia, na stavbe nie je prístup  k teplej  vode, vyžíva sa suché WC,“ povedala o sťažených podmienkach na realizácii projektu manažérka Ľubica Kadlec Melišová.      

Situáciu má sťaženú  aj zhotoviteľ stavebných prác, ktorý v súčasnosti eviduje znížený stav skladových zásob stavebného materiálu. Rekonštrukciu stavby obmedzujú dodávky tovarov zo zahraničia a nedostatočné zásobovanie, čo výrazne narúša harmonogram stavebných prác. Zhotoviteľ stavby zároveň musí z hľadiska prevencie a ochrany zdravia zamestnancov redukovať počty zamestnancov na stavbe, aby dodržal  dostatočné hygienické podmienky a opatrenia odporúčané MZ SR.  „V prípade zhoršujúcej sa situácie bude povinný pozastaviť stavbu. Neukončenie stavebných prác v plánovanom termíne ovplyvní následne inštaláciu muzeálnej expozície,“ doplnila  Melišová.

Mesto Senica ako investor  naráža aj pri tvorbe expozícii na obmedzenie výroby materiálov a dodávky rôznych komponentov. Problémová je tiež  komunikácia so štátnymi muzeálnymi inštitúciami, s ktorými je nutné vyrokovať a zazmluvniť zbierkové predmety na zapožičanie kvôli výrobe replík.  Obmedzený pracovný režim týchto inštitúcií komplikuje tvorbu expozície pred jej finalizáciou.

Pandemická situácia ovplyvňuje nielen pracovné stretnutia cezhraničných tímov, ale aj  interných. Kontrolné dni sa konajú už len v užšom kruhu na stavbe. Na základe nariadenia sa na nich nezúčastňuje zástupca pamiatkového úradu, architekt,  konateľ stavebnej firmy a ďalší.

Celá táto situácia má zároveň vplyv aj na slávnostné otvorenie mestského múzea. To bolo plánované na jún tohto roku. Prognózy hovoria práve o mesiaci jún, keď má byť najvyšší počet nakazených koronavírusom a bude v danej situácii povolené zhromažďovanie sa osôb?  Na tieto i ďalšie otázky dá odpoveď  rozhodnutie  Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré je riadiacim orgánom pre program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika projektu Česká cesta.

 

Lucia Vajdová

Foto Ľ. Kadlec Melišová

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!