Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 11.06.2018 - 13:30  //  aktualizácia: 12.06.2018 - 09:51  //  zobrazené: 2465

Maratón korisťou Sourala

Jubilejný 30. ročník Záhoráckeho maratónu vyhral s prehľadom 36-ročný  Lukáš Soural z VSK Uni Brno časom 2:50:17, polmaratón 42-ročný Tomáš Blaha z AK ACICS Kroměříž časom 1:15:47. Povel výstrelom na štart pred športovou halou v Senici dal primátor Senice Branislav Grimm a na trať sa vydalo 198 vytrvalostných bežcov, z toho 53 na maratónsku trať a 145 na polmaratónsku. 

V kategórii ženy vyhrala maratón Iva Pachtová (3:30:01) z Maraton klubu Seitl Ostrava. Polmaratón v kategórii  ženy vyhrala Maria Truisssard (1:31:41) z AK Junior Holíč, v kategórii ženy nad 35 rokov Erika Farkašová (1:53:52) z AŠK Grafobal Skalica, v kategórii ženy nad 45 rokov bola prvá Blanka Selucká (1:36:26) z Kyjova. Maratón nedokončili  3 pretekári,  rovnako aj  polmaratón.  Bežcom tentoraz  prialo aj počasie, hoci bolo teplo, slnko bolo skryté za oblačnosťou.  Ani tentoraz nebol pokorený traťový rekord z roku 1996. Na trati okrem Slovákov a Čechov boli aj bežci z Talianska, Nórska, Mexika a Poľska. 

Najlepším Seničanom bol Marián Medlen zo Záhoráckeho fryškého tymu   a spolu s druhým Mariánom Lisinovičom a tretím Jakubom Davidom získali Cenu primátora Senice.

Lukáš Soural skočil vlani v Senici na polmaratóne prvý, teraz sa rozhodol pre dlhšiu trať a tiež  vyhral. Prvý bol aj na obrátke na štadióne v Šaštíne-Strážach a preto mu patrila aj Cena primátora Šaštína-Stráží. V cieli, kde dostal vavrínový veniec víťaza, netajil svoju  obrovskú radosť. Pochválil dobré zázemie i profil trate vedúcej zo značnej časti lesnatým terénom.  Spolu s ním sa radoval aj jeho otec,  ktorý má za sebou športové úspechy v triatlone a syna viedol takisto k športu. Víťaz polmaratónu Tomáš Blaha vyhral v Senici  prvýkrát, no po dobehnutí do cieľa  celkom spokojný nebol, lebo chcel dosiahnuť lepší čas. 6-násobný víťaz Záhoráckeho maratónu Ján Moravec sa tentoraz musel uspokojiť len s víťazstvom vo svojej kategórii muži nad 50 rokov (2:58:21), ktorý dobehol s výrazným krívaním. I tak podal obdivuhodný výkon, veď na každej nohe mal inú obuv.  Na 7 km sa ozval otlak a tak si jednu topánku zobral od manželky. Obdiv si zaslúži aj nastarší účastník pretekov 81-ročný Květoslav Hána, ktorý zdolal polmaratónsku trať za 2:36:52. Najmladší z bežcov bol 17-ročný Adam Pipíška z ŠK Jablonica. 

Záhorácky maratón sa niesol v duchu jubilea a organizátori pripravili ďalšie vylepšenia v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi pre pretekárov i pre divákov ohľadom zázemia. Každý účastník maratónu a polmaratónu dostal aj spomienkovú medailu i brožúrku, mapujúcu históriu maratónu v Senici. Odozvy pretekárov   boli priaznivé a pravidelní účastníci opäť kvitovali zmenu trasy maratónu, po ktorej sa bežalo po 4.-krát.  Na maratóne bolo predstavené aj nové logo Záhoráckeho maratónu, ktoré vzišlo zo súťaže a víťaza vybrala komisia pre šport pri mestskom zastupiteľstve v Senici. Autorom návrhu loga je Marek Štítny.  Pre divákov v Senici bol pripravený aj kultúrny program, pre deti na rozptýlenie aj nafukovací hrad. 

Organizátormi Záhoráckeho maratónu sú mestá Senica a Šaštín-Stráže, komisie pre  šport  pri mestských zastupiteľstvách.  Organizátori ďakujú všetkým ďalším dobrovoľníkom za pomoc, aj vďaka nim  bol jubilejný ročník maratónu bezproblémový. Takisto sponzorom, ktorí venovali ceny pre najlepších a bez ich pomoci by sa nemohol pretek uskutočniť v takom rozsahu.

bar

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!