Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.05.2023 - 15:54  //  aktualizácia: 03.05.2023 - 08:35  //  zobrazené: 820

Mesiac lásky sme privítali postavením májov i prvomájovými oslavami

S príchodom mája, mesiaca lásky, sa vo väčšine miest a obcí na Slovensku udržiava dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. V Senici sme si túto tradíciu pripomenuli v predvečer prvomájových osláv v nedeľu 30. apríla na Námestí oslobodenia. Máje boli postavené aj v mestských častiach Kunov a Čáčov. Stavanie májov bolo vo všetkých častiach mesta sprevádzané hudbou, tancom a dobrou náladou.

Prvý stužkami ozdobený máj mali v mestskej časti Čáčov, kde ho pred materskou školou postavili už v sobotu 29. apríla. Počas stavania mája bolo v tejto časti mesta veselo, a to aj vďaka hudobnej produkcii skupiny Čvančaranka. V programe tiež vystúpili deti z miestnej materskej školy a talentovaná pesničkárka Anežka Brečková Binková. 

Nasledujúci deň v nedeľu 30. apríla si túto peknú tradíciu pripomenuli v mestskej časti Kunov i priamo v centre Senice. V Kunove si popri stavaní mája pripravili pre deti opekanie špekáčikov priamo v areáli miestneho spoločenského domu. Potom sa už žeriav presunul na senické námestie, kde na postavenie mája čakalo množstvo zvedavcov. V krátkom programe sa na pódiu predstavili krojované deti z DFS Dvojkáčik, ktoré následne aj ozdobili zelený vrchol mája farebnými stužkami. Máj potom vztýčili za tónov Dychovej hudby Rovina. 

Program na senickom námestí medzi rozkvitnutými sakurami pokračoval aj vo sviatok 1. mája. Na pódiu sa počas dňa vystriedali prevažne domáce umelecké telesá. V doobedňajšom pásme vystúpili Spevácka skupina Seniorka, Klub priateľov heligónky Senica, deti z CVČ Stonožka, Mažoretky Crazy Cats a HS Orbita. Poobedný program patril Folklórnej skupine Pruclek, kapele Memories a hudobný program zavŕšila Majka Závodská band. V tento deň sa však na senickom námestí neslávil iba sviatok práce, ale aj vstup Slovenska do Európskej únie. Pri tejto príležitosti dostala každá dáma v stánku Europe Direct Senica žltú ružičku a pre deti tu mali nachystané zábavné aktivity s európskou tematikou.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!