Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 20.05.2020 - 15:26  //  aktualizácia: 20.05.2020 - 15:43  //  zobrazené: 577

Mesto požiadalo o predĺženie termínu ukončenia prác na Sokolovni

Ako každý piatok, tak aj v piatočné doobedie 15. mája sa konal kontrolný deň postupu prác na budove Sokolovne v Senici, v ktorej už v júni tohto roku má byť otvorené senické mestské múzeum. Vzhľadom na situáciu s koronakrízou sa práce na Sokolovni výrazne spomalili a Mesto Senica bolo prinútené požiadať o predĺženie termínu ukončenia projektu.

Koncom apríla bola na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré je riadiacim orgánom pre program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika projektu Česká cesta, zaslaná žiadosť o posunutie termínu finalizácie prác na koniec augusta 2020. Rozhodnutie ministerstva padne koncom mája na zasadnutí monitorovacieho výboru.

Lešenie okolo stavby ešte stále vzbudzuje dojem akoby sa práce úplne zastavili, opak je pravdou. V súčasnosti sa finalizujú reštaurátorské práce na fasáde budovy. Rukami reštaurátora už prešli ozdobné rímsy pod strechou.  Jeho práca pokračuje tvorbou šablón na ozdobné pasparty okolo okien i dverí a na terakotové prvky, ktoré dotvoria fasádu Sokolovne do jej pôvodnej podoby.  Nad vstupom sa už tiež črtá miesto na datovaciu kartušu s uvedením roku 1838.  Hotový je tehličkový obklad a  vybrané boli farebné odtiene fasádnej farby, ktorú majstri začali postupne na fasádu nanášať. Po skončení týchto prác môže byť lešenie odinštalované.

Vo vnútri sú hotové elekroinštalačné práce, kompletizuje sa vykurovanie. Vybrané boli svietidlá, ktoré budú po ukončení maliarskych prác nainštalované. Zabetónované boli podlahy v suteréne. Na svoje osadenie čakajú vybrané obklady a dlažby. Pôvodná pieskovcová podlaha  bude zachovaná a doplnená novým pieskovcom v prednej časti budovy a na schodisku.

Strecha budovy je už kompletne zateplená. Krov na vežičke musel byť spevnený a staticky zabezpečený. Práce na vežičke s tehlovým obkladom boli už teda definitívne dokončené.

Počas kontrolného dňa bol stanovený ďalší priebeh prác a dohodnuté finálne termíny dokončenia jednotlivých úkonov.

Stavba je aj pod neustálym dohľadom Pamiatkového úradu Trnava. V stredu 19. mája si pamiatkari prišli skontrolovať nielen postup prác na budove, ale spolu s projektovými manažérmi riešili aj projekt realizácie parkových úprav. Ten by okrem uvedenia priestoru do podoby z čias Vagyonovského zámočku mal byť zameraný aj na vodozádržné opatrenia. S týmto projektom  sa bude mesto Senica uchádzať o získanie podpory z prostriedkov Európskej únie.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!