Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 27.07.2022 - 16:54  //  aktualizácia: 01.08.2022 - 10:20  //  zobrazené: 2025

Mesto zavádza na svojich podujatiach vratné poháre, ročne ušetrí množstvo odpadu

 

Po tom, čo senická samospráva zaviedla pre predajcov občerstvenia na svojich tradičných podujatiach povinnosť podávať občerstvenie v biologicky rozložiteľnom riade, teraz prechádza na ďalší level. Keďže lepšie, ako triediť odpad, je netvoriť ho, na podujatiach organizovaných mestom sa budú používať vratné zálohované poháre od firmy NICKNACK s peknou mestskou grafikou. Tú pre samosprávu namaľoval známy ilustrátor a grafický dizajnér Adrián Macho, ktorý ilustroval aj obálky výročnej edície kníh o Harry Potterovi. Na jednej strane tak bude mesto šetriť životné prostredie, na druhej môže byť tento pohárik pekným suvenýrom z akcie v Senici.

Zámerom mesta je eliminovať používanie jednorazových riadov pri organizovaní podujatí. Podľa skúseností z iných miest sa používaním vratných pohárov razantne znížil odpad na mestských akciách a zároveň je prostredie podujatia oveľa čistejšie, keďže sa po zemi sa neváľajú poháre od piva či kofoly,“ povedal primátor mesta Martin Džačovský.

Vratný pohár je vyrobený z ľahkého, pritom pevného a odolného plastu, no je určený na viacnásobné použitie. Pohárik má praktické ucho, prázdne poháriky preto účastníkom podujatí nebudú prekážať v ruke, ale môžu si ich zavesiť za opasok. Plné poháre sa zas vďaka uchu dajú pohodlne prenášať, keďže stačí jeden do druhého zaháknuť a človek si tak nenamáča prsty do pitia.

Grafika prvej verzie senického „nicknacku“ zachytáva v podstate mapu mesta Senica, jeho pamiatky a viaceré zaujímavosti, vďaka ktorým je Senica známa, či už sú to lietadlá, dostihy, pivo, či burgre, ale aj čáčovský bocian. Farebne je pohár ladený do prírodných farieb, podklad je doplnený kopami sena, čo symbolizuje pôvod názvu mesta Senica, ktorú v minulosti obklopovali lúky a kupci cestujúci po obchodnej trase tu vďaka kvalitnému senu kŕmili svoje kone, až tu vznikla kupecká osada a neskôr kupecké mestečko.

Po prvýkrát sa s vratným pohárom budú môcť Seničania stretnúť už túto sobotu (30. júla 2022) na podujatí DRAGON BOAT – Preteky dračích lodí o pohár primátora mesta, aj keď na tomto podujatí používanie výlučne vratných pohárov nebude pre stánkarov povinné. Návštevníci si budú môcť vybrať, či si dajú nápoj načapovať do jednorazového alebo vratného pohára. Ak si vyberú vratný pohár, zaplatia zálohu 2 eurá.  Počas celého pobytu na podujatí, im bude čapované vždy do nového čistého vratného pohára. Pri odchode domov si buď tento pekný pohár nechajú, alebo im zaň bude vrátená záloha 2 eurá.

 Som rád, že nám grafiku nakreslil ilustrátorský mág Adrián Macho, ktorý podobné mapy kreslil pre viaceré svetové mestá a ilustroval knihy o Harry Potterovi, či detskú knihu Veľryba Gerda,“ hovorí primátor. „Pôvodný zámer bol vyrobiť vratné poháriky pre každú väčšiu akciu s vlastnou grafikou, zhodli sme sa však, že skúsime začať s jedným typom. Ak si Seničania na systém zálohovaných pohárov zvyknú, bude sa ich ponuka rozširovať. Vyrobiť sa totiž dajú poháre s menším objemom, ale aj na teplé nápoje s viečkom, ktoré by sa mohli používať napríklad v zime na vianočných trhoch,“ prezrádza plány primátor mesta.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!