Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 17.02.2022 - 11:26  //  aktualizácia: 17.02.2022 - 11:35  //  zobrazené: 894

Nové výstavy v Záhorskej galérii Jána Mudrocha

Záhorská galéria sprístupnila v piatok 28. januára 2022 tri nové výstavné projekty. Medzi prvých návštevníkov patrili zástupcovia Mesta Senica – primátor Ing. Mgr. Martin DŽAČOVSKÝ, ako aj zástupca primátora, Mgr. Filip LACKOVIČ s rodinou. Svojou návštevou nás ďalej poctili viacerí Seničania – pravidelní návštevníci galérie.

V hlavných výstavných priestoroch je nainštalovaná výstava s názvom QUO VADIS. Ide o výstavu vybraných členov sochárskeho združenia Resculpture.sk – asociácie sochárov, ktorá popri voľnej tvorbe svojich členov zastrešuje výskum interiérových a exteriérových realizácií vo verejnom priestore. QUO VADIS je reakciou vystavujúcich na obdobie pandémie, počas ktorej vznikla väčšina prezentovaných diel. Autori, ktorí sa do projektu prihlásili na základe výzvy vedenia Resculpture.sk ešte koncom roka 2020, sa však zamýšľajú aj nad poslaním a ďalším smerovaním združenia, ktoré na jeseň 2021 oslávilo 10. výročie svojej existencie. Na výstave sa nachádzajú vybrané diela v kurátorskej koncepcii Romana Popelára, riaditeľa galérie. Výstava potrvá do nedele 27. marca 2022.

Galéria nad schodiskom poskytla priestor pre výtvarné dielo s názvom MORAL MISERY. Autor Patrik Ševčík prostredníctvom svetelného neónového objektu nastoľuje tému morálnych hodnôt a postojov v časoch spoločenskej krízy. Týmto projektom počnúc bude najbližšie dva roky Galériu nad schodiskom kurátorsky zastrešovať doc. Mgr. art. Róbert Makar, ArtD., ktorý je regionálnym výtvarníkom - grafikom a zároveň pedagógom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ako aj Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Výstavu najnovších zreštaurovaných diel (v r. 2021) zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici môžu vidieť návštevníci v galerijnom foyeri. V r. 2021 galéria vďaka podpore Fondu na podporu umenia mohla zrealizovať reštaurovanie série šiestich figurálnych kresieb z 50. rokov 20. stor. od Jána Mudrocha  a tiež maľbu od neznámeho autora s názvom Portrét generála grófa Jozefa Quadányiho, r. 1783-1801. Záujemci si môžu diela pozrieť do 22. mája 2022. Podrobný popis a fotografie k reštaurovaniu nájdu aj na webe galérie www.zgjm.sk

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!