Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.08.2008 - 10:26  //  aktualizácia: 14.08.2008 - 10:26  //  zobrazené: 846

Ozývajú sa hlasy ZA aj PROTI veternému parku Senica - Vinohrádky

 V utorok 12. augusta sa v Mestskom dome kultúry v Senici konalo verejné prerokovanie vo veci Veterný park Senica – Vinohrádky. Zúčastnilo sa ho asi 50 zástupcov z radov občanov, zástupcov dotknutých obcí a niekoľko poslancov, ktorí prišli vyjadriť svoj názor či pripomienky k problematike vybudovania 13 veterných elektrární, ktoré plánuje spoločnosť Green Energy Slovakia, s. r. o., vybudovať v katastrálnom území mesta Senica – Kunov a obcí Prietrž a Hlboké.



Verejnosť mala možnosť diskutovať či už so zástupcom investorskej spoločnosti Green Energy  Slovakia, s. r. o. pánom Lackom, alebo so zástupcami  spracovateľov správy Ministerstva životného prostredia SR o vplyve na životné prostredie. Na tomto verejnom prerokovaní zazneli názory ako proti, tak aj za vybudovanie veterného parku.

Vo veternom parku Senica, lokalita Vinohrádky navrhuje investor, ako spoločnosť založená s cieľom realizovať na území Slovenska projekty využívajúce obnoviteľné zdroje energie na výrobu ekologicky čistej elektriny, umiestniť veterné elektrárne typu Vestas V90 od výrobcu VESTAS Deutschland GmbH, s výškou 105 m a priemerom rotora 90 m. Kuželová rúrová veža vrtule bude mať výšku 103 m. Na porovnanie, na Cerovej majú veže výšku 76 metrov. Rotor sa zapne pri rýchlosti vetra 4 m/s, priemerná rýchlosť je 14 m/s a k automatickému zastaveniu a zabrzdeniu rotora dochádza pri prekročení rýchlosti vetra 23 m/s.  S výstavbou by sa podľa plánov spoločnosti malo začať v auguste 2009 a stavba by mala byť dokončená v novembri 2009, kedy by aj mala byť spustená prevádzka.

Momentálne je vec v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Na oddelenie výstavby, životného prostredia a dopravy MsÚ bola doručená správa Ministerstva životného prostredia SR o hodnotení vplyvov na životné prostredie. Navrhovaná činnosť bola posúdená z hľadiska vplyvu na všetky zložky životného prostredia vrátane človeka. Z identifikovaných vplyvov navrhovanej činnosti možno spomenúť nasledujúce vplyvy: vplyvy na obyvateľstvo, jeho aktivity a využívanie zeme, vplyv hluku, vibrácií, stroboskopického efektu, elektromagnetického žiarenia na obyvateľstvo a zdravotné riziko, vplyvy na horninové prostredie, vplyvy na klimatické pomery, vplyvy na ovzdušie, vplyvy na vodné pomery, vplyvy na pôdu, na faunu, flóru a ich biotypy, vplyvy na biodiverzitu, vplyvy na krajinu, na chránené územia a ich ochranné pásma, na územný systém ekologickej stability, vplyvy na urbanný komplex a využívanie zeme, na kultúrne a historické pamiatky, archeologické náleziská, paleontologické náleziská a významné geologické lokality, vplyvy na kultúrne hodnoty nehmotnej povahy a iné vplyvy ako emisie svetla a tieňa.

V priebehu posudzovania vplyvov na životné prostredie boli identifikované všetky predpokladané vplyvy a na ich elimináciu boli navrhnuté účinné opatrenia. Ako vyplýva zo správy, za podmienky realizácie navrhovaných opatrení je výstavba veternej elektrárne v navrhovanej lokalite enviromentálne prijateľná.

Teraz prebieha mesačná lehota na pripomienkovanie. Ak máte aj Vy záujem oboznámiť sa s projektom Veterného parku Senica – Vinohrádky, môžete tak urobiť do 19. 8. 2008 na MsÚ (č. dv. 306), kde je pre verejnosť sprístupnená okrem všeobecne zrozumiteľného zhrnutia aj správa o hodnotení v zmysle §34 zákona č. 24/2006 Z. z. Svoje pripomienky môžu občania doručiť na MŽP SR do 30 dní od zverejnenia záverečného zhrnutia, teda do 20.8.2008.

Po tomto termíne budú všetky materiály spolu s pripomienkami postúpené odbornému posudzovateľovi, ktorého určí Ministerstvo životného prostredia SR. Ten je povinný v priebehu dvoch mesiacov vypracovať odborný posudok, na základe ktorého vydá ministerstvo záverečné stanovisko. V prípade, že bude záverečné stanovisko kladné, bez podmienok, prípadne s podmienkami, ktoré budú pre investora prijateľné, môže spoločnosť začať pracovať na podkladoch pre územné konanie.

V územnom pláne Senice však nie sú oblasti, kde majú veterné elektrárne stáť, určené na výstavbu, preto budú poslanci mestského zastupiteľstva pravdepodobne na najbližšom zasadnutí rozhodovať o tom, či sa bude alebo nebude meniť územný plán.



NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!