Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 28.03.2023 - 13:06  //  aktualizácia: 28.03.2023 - 17:54  //  zobrazené: 1938

Pedagogická a kultúrna osobnosť mesta Senica za rok 2022

Symbolicky na Deň učiteľov (28. marca 2023) sa uskutočnilo kultúrno-spoločenské podujatie, prostredníctvom ktorého mesto Senica oceňuje pedagogických a kultúrnych pracovníkov.

Komisia pre vzdelávanie a kultúru pri MsZ Senica a tiež Zbor pre občianske záležitosti pri MsÚ Senica tento rok na základe nominácií jednotlivých škôl, Záhorskej galérie J. Mudrocha, Záhorského osvetového strediska Senica, Centra voľného času Senica a širokej verejnosti navrhla na ocenenie devätnásť osobností - pedagógov z materských, základných i stredných škôl mesta Senica, ako i zo Spojenej školy v Senici a Základnej umeleckej školy Senica. Dopĺňajú ich nominanti, ktorí sa angažujú na poli kultúrnom i osvetovom. „Teší ma, že vám môžem vzdať hold za vašu obetavú prácu, ktorá prináša svoje ovocie na poli vzdelávania a kultúry v meste Senica. Oceňujem váš profesionálny a ľudský prístup k žiakom, k práci i to, že prispievate k dobrému menu nášho mesta,“ prihovoril sa oceneným osobnostiam primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Podujatím, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch spoločenskej sály mestského múzea so začiatkom o 14:00 hodine, prítomných sprevádzala pedagogička a členka Zboru pre občianske záležitosti Senica Katarína Kaňová, hudobný program bol v réžii ZUŠ Senica. Ocenení sa zapísali do pamätnej knihy mesta a zároveň si z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského a predsedu komisie pre vzdelávanie Petra Pastuchu prevzali pamätný list, hand-made hlinený výrobok (tradičnú „sovičku“) z dielne klientov mestského Zariadenia sociálnych služieb Senica a „voucher" na predstavenie v Dome kultúry Senica.

V úplnom závere podujatia v príhovore a poďakovaní predseda komisie kultúry a pedagóg Peter Pastucha upriamil pozornosť aj na nepedagogických zamestnancov škôl: „Možno na prvý pohľad neviditeľní, skoro prehliadnuteľní, ale myslím si, že bez nich by naše prostredie na výchovu, vzdelávanie a kultúru nevyzeralo tak, ako vyzerá. Myslím teraz na našich školníkov, údržbárov, upratovačky, kuchárky, účtovníčky a iné osôbky, ktoré v tomto veľkom kolotoči majú svoje neodmysliteľné miesto.“

V školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Senica (teda v základných a materských školách, CVČ a ZUŠ) pracuje dovedna 455 zamestnancov, z toho je 380 pedagogických.

 

Zoznam ocenených osobností z oblasti pedagogiky a kultúry za rok 2022:

Mgr. Katarína Cvečková

Na svete sú rôzni učitelia, rôzne školy, ktoré navštevujú rôzne deti. Každý rodič si želá pre svoje dieťa toho najlepšieho učiteľa. Lenže aký je dnes ten najlepší učiteľ? Inak ho vníma žiak v prvom alebo druhom ročníku, inak piatak a inak stredoškolák. Niektorým učiteľom sa podarí byť pre svojich žiakov tým naj učiteľom na celý život. Takouto pani učiteľkou sa pre mnohých žiakov stala pani učiteľka Katarína Cvečková, ktorá viac ako tri desiatky rokov pracuje na 3. základnej škole ako učiteľka pre primárne vzdelávanie, teda prvostupniarka. Dokázala sa však popasovať so všetkými úlohami a prekážkami, ktoré jej pedagogický chlebíček priniesol do cesty. Niekoľkoročné vzdelávanie anglického jazyka ako rozšírenie kvalifikácie, aktívna účasť na projekte premeny tradičnej školy na modernú, Daltonské vyučovanie, metodika CLIL, po dlhých rokoch učenia vo vyšších ročníkoch opäť sa postaviť pred triedu prvákov, vedenie si detí od 1. po 5. ročník, spolupráca s asistentom, dištančné vzdelávanie, inklúzia žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, začlenenie ukrajinských žiakov... Všetky výzvy zvládla a vďaka nim Katarína profesijne rástla, zlepšovala sa, jej práca bola zanietenejšia a obetavejšia. Pri premýšľaní nad veľkou učiteľskou rovnicou si uvedomila, že  jej najdôležitejšou premennou je  žiak, učiteľ a ich vzájomný vzťah. Riešenie tejto rovnice si vyžaduje dobrú klímu v triede, spoluprácu s kolegami, zodpovednosť rodičov a deti nadšene prijímajúce učiteľove návrhy. Katka, tak ako mnohí skvelí učitelia, pochopila, že táto rovnica má mnoho správnych riešení. Podstatné je vytrvať, rozdávať radosť a úsmev.


Ema Fábiková
Pani Ema Fábiková pracuje ako učiteľka v materskej škole 38 rokov, z toho viac ako 20 rokov pôsobí v EP Robotnícka. Počas svojej pedagogickej praxe v materskej škole vychovala už veľa detí a dnes jej bývalí škôlkari privádzajú do triedy svoje ratolesti. Pani Emka sa pre túto prácu narodila. Jej dobrosrdečná povaha, správanie, krásny a jemný prístup zaručujú bezproblémovú adaptáciu najmenších detí na materskú školu. Je ako ich druhá mama. Starostlivá, férová, pritom skromná, so srdiečkom na správnom mieste. K plneniu pracovných povinností pristupuje s veľkou mierou zodpovednosti, dôslednosti, trpezlivosti a kreativity. Pani učiteľka dbá o rozširovanie svojich odborných spôsobilostí, z ktorých poznatky využíva pri výchovno-vzdelávacej činnosti s deťmi. So záľubou sa venuje hudobnej výchove, hudobno- pohybovým aktivitám, ktorými rozvíja tvorivý potenciál detí práve v tejto oblasti. Je obľúbená nie len medzi deťmi, ale v celom kolektíve zamestnancov elokovaného pracoviska materskej školy na Robotníckej ulici.


Mgr. Edita Glindová

Pani Edita Glindová je ocenená za dlhoročnú kvalitnú prácu v oblasti výchovy a vzdelávania žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. V Spojenej škole v Senici, ktorá je určená pre žiakov s mentálnym a viacnásobným postihnutím, pôsobí takmer dvadsať rokov. Ako povedal zakladateľ špeciálnej pedagogiky na  Slovensku pán Viliam Gaňo: „Milovať, čo je krásne, nie je ťažké, ale priznať sa k jedincom, ktorým osud vtisol znak menejcennosti, si vyžaduje ľudí celých, obetavých, ľudí vysokej kultúry srdca.“ Editka v škole spočiatku pracovala ako učiteľka žiakov druhého stupňa, ako i v Praktickej škole, čo je stredná škola pre žiakov s ťažším stupňom mentálneho postihnutia a pre žiakov s autizmom. Svoju rozvážnosť a citlivé komunikačné zručnosti uplatňuje vo vyučovaní Občianskej náuky a Etickej výchovy, jej vecná povaha a záujem o nové technológie ju predurčili k vyučovaniu informatiky. Dlhé roky pôsobila v škole ako koordinátor pre prevenciu drogovej závislosti. Od roku 2016 zodpovedne zastáva funkciu zástupkyne riaditeľky školy, v súčasnosti má pod palcom druhý stupeň ŠZŠ a Praktickú školu, ako i Školský klub detí a Školský internát. Obdiv a ocenenie si zaslúži i pre neustále študovanie meniacej sa školskej legislatívy a pre aplikáciu platných noviniek v školskej praxi. Je pracovitá, precízna, rozvážna, prísna, spravodlivá a, čo je veľmi dôležité, má pochopenie pre ľudí – pre deti, ich rodičov i kolegov a snaží sa s nimi nájsť spoločnú reč, problémy neodkladať, ale riešiť a vychádzať  ľuďom v ústrety.


Erika Grimmová

Pani Erika Grimmová pracuje dlhé roky ako vychovávateľka v školskom klube detí v ZŠ s MŠ na ulici J. Mudrocha v Senici. U detí sa teší veľkej obľube. Vnímajú ju ako autoritu a ona im veľmi dobre rozumie a chápe ich. Jej práca sa vyznačuje vysokou profesionalitou, originalitou a precíznosťou. Deti pod jej vedením popoludní súťažia a športujú v telocvični či na školskom dvore, vyrábajú nápadité výrobky z papiera, čítajú knižky, skrátka - venujú sa rôznym voľnočasovým aktivitám. Pani vychovávateľka Erika organizuje exkurzie - napríklad na gazdovský dvor, halloweenskú či fašiangovú párty, MDD, filmové predstavenie v kine, či nacvičuje kultúrne vystúpenia na tradičné podujatia školy. Pani Grimmová je stálou oporou pedagogického zboru, svoje vzdelanie si priebežne dopĺňa a výsledky jej výchovno-pedagogickej činnosti ju predurčujú, aby bola dnes ocenená.


Magdaléna Hasíková

Pôsobí v ZŠ Viliama Paulínyho Tótha od roku 2018 ako pedagogický asistent v rámci pomoci žiakom so špeciálno-pedagogickými problémami. S pribúdajúcimi skúsenosťami si p. Magdaléna uvedomila, že potrebuje prácu, ktorá bude zároveň užitočným poslaním. Doplnila si vzdelanie v oblasti pedagogiky a práca s deťmi ju nesmierne napĺňa. Sprostredkúva svojim integrovaným zverencom nie len vedomosti a pomoc pri samotnom učení, ale odovzdáva týmto deťom celé svoje srdiečko. Patrí medzi základné a najpevnejšie piliere nášho inkluzívneho tímu, ktorý pomáha žiakom s individuálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Deti ju vyhľadávajú, chodia za ňou s prosbou o pomoc pri riešení ich problémov. Asi najviac sa jej aktívna práca rozvinula v období covidu. Vtedy nielen prostredníctvom online individuálneho vzdelávania, ale aj osobnými návštevami u niektorých žiakov sa jej pomoci dostávalo žiakom v takej miere, že im to pomohlo v beznádejne vyzerajúcej snahe dostať sa na strednú školu. Magdaléna je veľmi ochotná, pracovitá a otvorená duša, ktorá by sa najradšej rozdala a nepozná slová „nejde“ alebo „nedá sa“.


Tomáš Jurovatý

Pán Tomáš Jurovatý pracuje v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici už 20 rokov, kde má pod palcom odbor fotografie a videotvorby. Popri práci je aktívnym fotografom, šiesty rok vedie Fotoklub ZOS Senica a venuje sa začínajúcim fotografom. Fotografovať začal pred desiatimi rokmi, kedy v práci robil fotodokumentáciu podujatí. Zaujalo ho to natoľko, že si zaobstaral zrkadlovku a foteniu sa začal venovať vážnejšie. Výsledkom sú zaujímavé reportáže zo života ľudí v meste a v celom regióne, príbehy, dokumenty, ale aj krajina zachytená v rôznych zaujímavých scenériách. Jeho fotografie sú oceňované v regionálnych i celoslovenských fotografických súťažiach. Vďaka nemu sa mesto Senica dostalo do zoznamu významných fotografických centier v rámci Slovenska, ako lektori a porotcovia sem chodievajú významní slovenskí fotografi a pedagógovia. Z Fotoklubu ZOS tak vychádzajú skvelí fotografi, ktorí sa stávajú členmi Retina klubu, alebo sa dávajú na dráhu profesionálnych fotografov.


PaedDr. Beáta Kádeková

Ocenená osobnosť pani Beáta Kádeková je učiteľkou v ZŠ s MŠ na Mudrochovej ulici v Senici, zástupkyňou riaditeľky. Je kolegyňou, ktorá podá vždy pomocnú ruku. Seničania ju dôverne poznajú i preto, lebo 24 rokov pôsobila v Zbore pre občianske záležitosti pri MsÚ Senica. Pred spomenutými „pár“ rokmi bola, ako mladá učiteľka, oslovená ľuďmi z mesta, aby sa venovala tejto verejnoprospešnej činnosti, pretože si všimli jej nevšedných prednášateľských schopností. Beáta Kádeková odovzdávala milé úprimné verše našim občanom pri príležitostiach radostných, ako sú svadobné obrady alebo vítanie do života. Skutočne dôstojne a úprimne robila rozlúčku so zosnulými a snažila sa zmierniť žiaľ pozostalých pri poslednej rozlúčke s milovaným členom rodiny. Jej obrady boli realizované na veľmi vysokej profesionálnej úrovni. Na sklonku minulého kalendárneho roka v nej dozrelo rozhodnutie, že túto milú a obetavú činnosť, ktorá ju celé roky napĺňala, prenechá iným nadšencom. Zároveň treba vyzdvihnúť aj jej prácu ako členky Komisie pre vzdelávanie, kultúru a ZPOZ pri MsZ v Senici. Jej prítomnosť v komisii bola nesmierne prínosná a návrhy boli vždy nápadité.  Dokázala výstižne vykresliť realitu aj tým, ktorí ju nie vždy chceli vidieť.  Túto Slávnostnú udalosť - oceňovanie osobností z oblasti pedagogiky a kultúry v našom meste, si môže teraz v pohode vychutnať a užiť bez stresu, z tej opačnej strany.                                                                                                                                         

PaedDr. Erika Knejpová, PhD.

Pani Erika Knejpová  pracuje na senickom gymnáziu L. Novomeského od 1. septembra 1998.  Je skromná, milá, ústretová, ochotná pomôcť v každej situácii. Vyučuje informatiku a matematiku. Je správkyňou web stránky školy. Jej snahou je, aby hodiny informatiky boli pre študentov zaujímavé. Spolupracuje s občianskym združením Aj Ty v IT s cieľom motivovať a podporovať dievčatá v oblasti informačných technológií. V minulom školskom roku zapojila naše gymnázium do grantovej ENTER výzvy pre školy, kde bola úspešná. Hodiny informatiky sa tým zinteraktívnili  programovaním prostredníctvom micro:bitov. V tomto školskom roku pokračuje, školu zapojila do grantového programu Bez nástrah online Nadácie Orange a projekt bol opäť podporený. Citujem: „Projekt Vašej školy Bezpečne a hravo v online svete bol medzi tými, ktoré hodnotiacu komisiu zaujali najviac, preto sa Nadácia Orange  rozhodla venovať Vám a učiteľom Vašej školy zaujímavé čítanie – knihu Učiaca sa škola od Vladimíra Burjana.


Mgr. Slavomíra Masrnová

Pani Slavomíra Masrnová je vedúcou Predmetovej komisie anglického jazyka na Obchodnej akadémii v Senici od roku 2016. Ako vedúca predmetovej komisie sa aktívne podieľala pri koncipovaní vzdelávacieho programu novovznikajúceho študijného bilingválneho odboru. V spolupráci s kolegami vytvorili moderný a pre študentov príťažlivý koncept, v ktorom umne  prepojili angličtinu s ekonomickým vzdelávaním. Spolu s kolegami – vyučujúcimi anglického jazyka  systematicky vedie  študentov k cieľu – úspešnému zvládnutiu štátnej skúšky z anglického jazyka a maturitnej skúšky na úrovni C1. Charakterizuje ju tvorivý prístup k vyučovacej hodine a k zvolenej téme, či už ide o priblíženie tradícií anglicky hovoriacich krajín, alebo pripomenutie dôležitých historických medzníkov. Zážitkové vzdelávanie,  PEER rovesnícke vzdelávanie, tým všetkým si získava študentov, ale aj rodičovskú verejnosť. Deň vďakyvzdania, Deň svätého Patrika, pripomenutie svätého Mikuláša, ale aj fašiangových a veľkonočných zvyklostí, či dokonca priblíženie socialistickej každodennosti  – toto všetko naši študenti spoznali, zažili a zahrali vďaka jej nápadom a energii. Schopnosti a tvorivý prístup našej kolegyne – konkrétne išlo o tematiku holokaustu – boli ocenené aj v zahraničí, keď v r. 2007 reprezentovala Slovenskú republiku na  stretnutí učiteľskej verejnosti, ktoré organizovalo vzdelávacie centrum Yad Vashem v Jeruzaleme.

Milan Mikula

Pán Milan Mikula je významný umelec trnavského regiónu, ktorý žije a tvorí v Senici. Okrem grafického dizajnu sa venuje aj tvorbe objektov a inštalácií, performance i scénografii. Po stredoškolskom štúdiu na bratislavskom polygrafickom učilišti (1978 - 1982) študoval v rokoch 1995 - 1997 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesorov Ľubomíra Longauera a Juraja Bartusza, kde sa hlbšie etabloval do výtvarného života. V roku 1997 spolu s Jozefom Jagušákom založil reklamnú agentúru a grafické štúdio RECO v Senici, kde pracuje dodnes. V rozpätí rokov 1998 - 2006 navrhol vizuálny štýl šiestich ročníkov festivalu Divadelná Nitra. V roku 2003 zase vizuálny štýl pre medzinárodnú prehliadku Trienále plagátu Trnava v Galérii Jána Koniarka v Trnave. Je tiež autorom identity osláv 100. výročia firmy Grafobal Skalica, za ktorú získal viacero ocenení. Samostatne vystavuje od roku 1991 doma aj v zahraničí a zúčastnil sa desiatok kolektívnych výstav plagátu, knihy či dizajnu. Vo svojej zbierke má aj ocenenia v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska či uznania v Národnej cene za dizajn. Svoj cit pre grafický dizajn kreatívne pretavuje do tvorby kníh - vydáva bibliofílie, ktoré pojednáva ako výtvarné objekty.


Mgr. Jana Ponechalová - učiteľka 1. stupňa ZŠ 

Pani Jana Ponechalová pracuje v školstve 28 rokov. Po ukončení štúdia v roku 1994 nastúpila do ZŠ v Prievaloch, potom pracovala v ZŠ v Holíči a po materskej dovolenke začala učiť v ZŠ v Prietrži, kde neskôr zastávala funkciu riaditeľky školy. Na Základnej škole na Komenského ulici v Senici pôsobí od roku 2014. Počas svojej pedagogickej praxe tvorivo pristupuje k práci, využíva nové metódy a prístupy vo vyučovaní. Hravou formou spestruje vyučovacie hodiny. Pani učiteľka sa deťom venuje nielen vo vyučovacom procese, ale aj mimo vyučovania. Popri učiteľskej práci sa aktívne venuje recitačnej a tanečnej činnosti s deťmi. Spolu s kolegyňou vedie detský folklórny súbor Dvojkáčik. S ľudovými piesňami a tancami spestrujú nejeden kultúrny program v rámci mesta a pravidelne navštevujú so svojím vystúpením seniorov v sociálnych zariadeniach. V tomto školskom roku sa aktívne podieľala na príprave kultúrneho programu k 20. výročiu Dvojkáčika. Odkedy nastúpila na našu školu, pravidelne pripravuje žiakov na recitačné súťaže. Recitácia je jej srdcovou záležitosťou. V posledných rokoch získavajú jej malí recitátori v súťažiach výborné umiestnenia na popredných miestach v okresných a aj krajských súťažiach Šaliansky Maťko, Hurbanov pamätník, Rozprávkové vretienko, Hollého pamätník. V súťaži Timravina studnička sa viackrát prebojovali až do republikového kola, kde jej žiaci opakovane získali 1. miesto a 2.miesto. Janka je zapálená pre svoju prácu, robí ju veľmi dobre a s radosťou. 


Mgr. Ivana Reháková

Pani Ivana Reháková pôsobí na ZŠ na ulici V. P. Tótha od roku 1986 ako učiteľka prvého stupňa. Vo výchovno-vzdelávacom procese presadzuje hlavne empaticko-humánny a zároveň primerane maminkovsko - prísny prístup. Toto ju vždy predurčovalo na prácu s tými najmenšími žiakmi  1. a 2. ročníka. Je obľúbenou triednou učiteľkou nielen u žiakov, ale aj u rodičov. Jej empatický, ľudský a zároveň veľmi zodpovedný prístup ju predurčuje dosahovať výborné so svojimi žiakmi výsledky. Jej kladný vzťah ku knihe, predovšetkým k detskej knihe, sa na našej škole prirodzene pretavil do postu školskej knihovníčky a zároveň koordinátorky literárnych a recitačných súťaží na 1. stupni. Tejto oblasti sa venuje dlhé roky. Pani  učiteľka tiež vedie čitateľský krúžok, a tak svojím prístupom vytvára prirodzený vzťah svojich žiakov ku knižkám a detskej literatúre. Každoročne pripravuje a organizuje literárne a recitačné súťaže na našej škole, z ktorých úspešní žiaci veľmi dobre reprezentujú našu školu aj na recitačných súťažiach okresnej, obvodnej či regionálnej úrovne.


Mgr. Michal Sedláček, PhD.
Pán Michal Sedláček pracuje ako učiteľ informatiky v Súkromnej strednej odbornej škole podnikania v Senici od roku 2018. Jeho osobnosť charakterizuje profesionalita a vysoká odbornosť. Záleží mu na efektívnom a inovatívnom vyučovaní, aktívne participoval na vybudovaní a zariaďovaní nových učební informatiky, každoročne pripravuje žiakov na maturitnú skúšku z odborných predmetov informatiky. Vedomosti neustále obohacuje účasťou na rôznych formách inovačného vzdelávania. Svojou tvorivosťou vie u študentov vzbudiť záujem o informatiku, najmä o robotiku. Sleduje najnovšie „vychytávky" zo sveta robotiky, spolu so svojimi žiakmi prezentuje úspešné školské práce na výstavách zameraných na aktuálne novinky z tejto oblasti. Propaguje SSOŠP v Senici pri organizovaní Dňa otvorených dverí, kedy osloví mnohých mladých ľudí a vzbudí v nich záujem práve o tento atraktívny odbor. Pre mladšie deti organizuje Letnú školu robotiky. Michal je vedúcim predmetovej komisie prírodovedných predmetov a zodpovedným poradcom svojim kolegom, ktorým poskytuje cenné rady formou aktualizačného vzdelávania.


Ing., Mgr. Ferdinand Surový

Pán Ferdinand Surový je dlhoročným pedagógom hudobného odboru. V Základnej umeleckej škole v Senici pôsobí 35 rokov. Celý svoj profesijný život venuje výchove gitaristov, zároveň je vedúcim predmetovej komisie strunového oddelenia. V jeho gitarovej triede vyrástli desiatky muzikantov, ktorí svojím umením reprezentovali školu a mesto Senica na nespočetných kultúrnych podujatiach. Odbornosť, všeobecný rozhľad, záujem o každodenný život svojich žiakov a najmä duša muzikanta sú základné atribúty, ktoré celé roky plnia triedu žiakmi pána učiteľa Ferka Surového. Aj keď jeho žiaci brány našej školy po absolvovaní štúdia opustia, láska k hudbe a ku gitare ich zväčša neopustí po celý život. V Senici a jej okolí vychoval generácie gitaristov, ktorí pôsobia v rôznych sférach kultúry. Je neodmysliteľnou súčasťou života školy svojím pedagogickým remeslom, životným optimizmom, dobrou náladou a ochotou pomôcť v akejkoľvek situácii.


Mgr. art. Eliška Šefčíková Stanková

Seničanka, výtvarníčka Eliška Šefčíková Stanková sa venuje umeniu, kultúrnej a pedagogickej činnosti už viac ako 20 rokov. Do Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici nastúpila v septembri 2021 na pozíciu galerijného pedagóga. Po nástupe prišla s vlastnou kreatívnou koncepciou aplikovania galerijnej pedagogiky. So Záhorskou galériou externe spolupracovala už v minulosti formou spoluautorských výstav a interaktívnych workshopov pre deti a mládež. V súčasnosti pravidelne v galérii realizuje edukačné a výtvarné aktivity pre všetky typy škôl, kreatívne dielne pre deti, umelecké workshopy pre verejnosť, ako aj Letné tvorivé dielne. Jej zámerom je zviditeľniť galériu a prístupnou formou sprostredkúvať umenie deťom, mládeži, rodičom i širokej laickej verejnosti a vytvoriť tak z inštitúcie miesto pravidelných návštev a aktívneho oddychu pre všetkých. Využíva pritom pedagogické skúsenosti z pôsobenia na Strednej umeleckej škole v Trenčíne, ako aj kreativitu získanú z vlastnej umeleckej činnosti v oblasti scénografie, divadelnej kostýmovej tvorby i odevného dizajnu. Dlhodobo spolupracuje ako kostýmová výtvarníčka so Záhoráckym divadlom a tiež s Mestským divadlom v Trenčíne. V rámci mesta Senica sa ako porotkyňa zúčastňuje výtvarných súťaží v spolupráci so ZOS, DHZ a ZUŠ. Aktívne sa venuje tiež kultúrnej činnosti v meste aj z pozície členky Komisie pre vzdelávanie, kultúru a zbor pre občianske záležitosti.

                                                                                           

Ing. Darina Turanová

Pani Darina Turanová začala spievať v novozaloženom učiteľskom speváckom zbore mesta Senica, keď sa s manželom presťahovali z Bratislavy do Senice. Skúsenosti so zborovým spevom nabrala už vo vysokoškolskom súbore Technik a odovzdávala ich aj svojim prvým kolegom v zbore, ktorého je zakladajúcou členkou. Podobne ako mnohí iní členovia Cantileny bola učiteľkou a stredoškolskou profesorkou na Obchodnej akadémii v Senici, v minulosti zvanej Stredná ekonomická škola. Jej život je celý previazaný s Cantilenou. Svoj vzťah k hudbe preniesla i do školy, kde založila dievčenskú spevácku skupinu Ekonómka. Neskôr tri roky viedla Evanjelický spevácky zbor dospelých v Senici. Bola tiež členkou Výboru pre občianske záležitosti pri MsÚ v Senici. V Cantilene sa od začiatku podieľa na organizačných činnostiach a moderovala mnohé jej koncerty. Dnes pokračuje v šľapajach Martušky Burianovej st., a členom zboru pripomína všetky dôležité životné jubileá, doplnené o krásne blahoželania i krátke zaujímavosti. Darinka, ako ju familiárne v zbore voláme, patrí k tým spevom nadšeným ľuďom, ktorí mu zasvätili celý svoj život. Je jedinou aktívnou členkou speváckeho zboru mesta Senica, ktorá nesie tú pomyslenú štafetu Cantileny od úplného začiatku, od septembra 1971, čoho dôkazom je i zápis v kronike nášho mesta. Darinka žije životom Cantileny, Cantilena žije s Darinkou a s rovnako oddanými ľuďmi ako ona, bez ktorých by sme tú štafetu nemali komu odovzdávať.


Tomáš Tóbik

Tomáš sa venuje fotografii od r. 2007. Fotografuje všetky témy, od krajiny, cez makro, portréty, po reportáž a nevyhýba sa ani experimentu. Jeho fotografie sú jedinečné zvláštnym pohľadom na svet, ktorý dostal do vienka pri narodení.  K fotografii ho priviedol otec, ktorý bol fotograf a pôsobil vo fotoklube  Karola Plicku v Martine. Ocenenia za fotografickú tvorbu začal zbierať už ako študent v juniorských kategóriách a úspešne pokračuje doteraz. Ocenenia získava každoročne v súťaži Náhlikova Senice i v krajskom a celoštátnej súťaži AMFO. Je členom fotoklubu ZOS a mesto Senica úspešne reprezentuje vo fotografických súťažiach v rámci Slovenska. Jeho fotografie sa v rámci Klubu priateľov histórie dostali do mnohých publikácií, či už v knihe o Sotine, alebo Slovenskom hodvábe.


Mgr. Mária Vizváryová

Pani učiteľku Máriu Vizváryovú si dobre pamätajú a s láskou i úsmevom na perách, určite spomínajú všetci absolventi ZŠ na ulici J. A. Komenského, ktorých učila, či už slovenský jazyk a literatúru alebo hudobnú výchovu. Vždy optimistka, vždy predovšetkým človek s veľkým Č. Učiteľka, ktorá sa vždy vedela tešiť na svojich žiakov, berie život s humorom a nadhľadom, vníma stretnutie s každým človiečikom ako dar a učiteľský chlebíček ako skutočné poslanie. Na toto ocenenie bola nominovaná verejnosťou, konkrétne pani Alicou Brewer. Z jej listu citujem: „Prístup pani učiteľky Vizváryovej bol priateľský, ba až vtipný. Deti ju mali neskutočne radi, ale ona fest vedela naučiť takými mnemotechnickými pomôckami, ako napr. „Štefka chystá čepiec“ na vymenovanie neznelých spoluhlások alebo dátum uzákonenia spisovnej slovenčiny – 1843 (18 si zapamätáš, Hlboké je 4 km od Senice, boli traja) a to nie je ani zďaleka všetko... Dodnes my, jej žiaci, spomíname na jej praxou preverené metódy učenia, veľa si vďaka nej pamätáme a vieme naučiť aj svoje deti. A tiež to, aké dôležité je život brať s ľahkosťou a s humorom.


Tanečná skupina SCREAM

30 rokov v živote človeka je dosť na to, aby prešiel rôznymi etapami svojho života. Radosťami, povinnosťami, smútkami, kreativitou, zážitkami… Áno, to všetko zažili malí a mladí tanečníci v senickom súbore Scream, ktorý sa tento rok dožíva 30 rokov. Tridsať rokov práce s deťmi, teenagermi, dospelákmi, so žiakmi ZUŠ. Tridsať rokov tento súbor žije v našom meste pod vedením skúsenej odborníčky pani Anny Antálkovej, ktorej život je tanečná skupina Scream. Ako uvádza, je to jej súbor, jej práca, jej rodina a s celým srdcom sa pod tento team s krásnymi ľuďmi podpisuje. Boli a sú zapálení prácou, svojím talentom, kreativitou, neustále byť v pohybe tanca - moderného, jazzového, klasiky, folklóru, ale aj hip hopu a diska. Počas týchto 30-tich rokov v skupine vychovali mnoho profesionálov, ktorí dnes pracujú v divadlách, televíziách, majú svoje tanečné súbory, alebo sú nejako interesovaní v tanečnom svete.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!