Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 21.12.2009 - 08:01  //  aktualizácia: 21.12.2009 - 08:01  //  zobrazené: 569

Polícia upozorňuje: Čas vianočný...

pz_sr.jpgOpäť je tu čas vianočného nakupovania, myšlienky a všetky zmysly zamestnáva výber najkrajších a najvhodnejších darčekov a človek sa stáva menej pozorný a ostražitý. Na druhej strane je to čas, ktorý praje rôznym podvodníkom a zlodejom. Polícia preto upozorňuje občanov na rizikové situácie, pri ktorých by mali venovať svojim veciam zvýšenú pozornosť.



1. V obchodných domoch, veľkých nákupných centrách
Ak je to možné, vyhýbajte sa tlačenici a hlučným skupinkám; ak sa nedá vyhnúť tlačenici, dobre sa na ňu pripravte - peňaženku noste pri sebe (nie v taške), napr. vo vrecku zapnutom na zips alebo gombíkom, aby nevzbudzovala zbytočne pozornosť; vreckári pracujú v skupinách a často pri krádežiach využívajú deti. Pokiaľ je to možné, nenoste pri sebe väčší obnos peňazí; ak už máte pri sebe viac peňazí, majte ich rozdelené. Kabelku majte poruke; zásadne ju noste uzatvorenú, a nikde ju neodkladajte.

2. Na parkoviskách
Zlodeji sú perfektne technicky vybavení a auto vykradnú za pár sekúnd. Na vypnutie alarmu v autách používajú rušičky. Nenechávajte si v aute cennejšie veci, doklady či peňaženku. Nákupy odkladajte do batožinového priestoru, aby neboli na očiach.

3. Na ulici i pri nákupoch
Pri výbere z bankomatu zadávajte PIN kód tak, aby ho nevidel nik okrem vás. Kartu nikdy nenoste v peňaženke spolu s PIN kódom. Nevypisujte osobné údaje do rôznych dotazníkov či ankiet.

4. V internetových obchodoch
Neposkytujte údaje o svojich účtoch, ani číslach platobných kariet. Ak robíte nákup na internete a platíte kreditkou, používajte overené internetové obchody, pýtajte sa na referencie. Neplaťte, čo ste si neobjednali.

5. V autobuse či hromadnej doprave
Peňaženku alebo doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť - v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky.

6. Pomoc v núdzi
Podvodníci klamú, že potrebujú okamžitú pomoc pre známych pre náhle zhoršenie zdravotného stavu alebo vzniku nebezpečenstva straty života. Votrú sa dovnútra bytu pod rôznymi zámienkami, využijú nepozornosť domácich a ukradnú, čo vidia.

7. Pôžičky bez dokladov
Zabudnite na inzeráty typu: - prinášame pôžičku pre každého, aj pre nezamestnaných, zamestnancov, živnostníkov aj dôchodcov. Vysoké úroky vás pripravia o nemálo peňazí.

8. Volaním na neznáme čísla
Ak si nájdete zmeškaný hovor z čísla, ktoré nepoznáte, skontrolujte si predvoľbu – nevolajte späť do zahraničia alebo na audiotexové čísla.

mjr. Mgr. Mareček

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!