Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 30.10.2008 - 13:32  //  aktualizácia: 30.10.2008 - 13:32  //  zobrazené: 829

Pracovné dielne v Svetluške

 Ich tváre žiarili šťastím. Nič nebolo hrané. Úplne spontánne spolu s primátorom mesta Ľubomírom Parízkom  prestrihli pásku ich nového kráľovstva.  Tešili sa, že všetci hostia obdivujú ich tvorivosť. Veď vďaka   nej priestory získali novú atmosféru, dostali nový život a hlavne je to ich svet.  


Nefalšovaná radosť vládla 27. októbra predpoludním v Domove sociálnych služieb (DSS) Svetluška v Kunove. Za účasti rodičov, zástupcov Trnavského samosprávneho kraja, neziskovej organizácie Pro Region  a predstaviteľov   Mesta Senica tu boli slávnostne otvorené nové priestory pre klientov zariadenia. Sú nimi pracovné dielne, v ktorých sa môžu naplno realizovať. Využívať svoju fantáziu pri maľovaní, šití či pri práci s hlinou.

„Pre tento projekt sme sa rozhodli začiatkom tohto roka. K samotnej realizácii prišlo v lete. Od 1. októbra už naši klienti v nových dielňach začali pracovať a vlastnými nápadmi si ho skrášľovať,“ priblížila projekt riaditeľka DSS Marta Štítna.  V tesnej blízkosti ich zariadenia bola budova, ktorú dostali  od  samosprávy Senice do dlhodobého prenájmu a v nej získali krásne priestory  na prácu i oddychový kútik.  Mesto Senica prispelo na prebudovanie objektu, nové bezbariérové sociálne zariadenie 70 percentami konečnej sumy a zvyšok z vlastných prostriedkov dala Svetluška. Na vybavenie pracovných dielní keramickou pecou, šijacím strojom a ďalšími pomôckami potrebnými na tvorivú prácu získali financie z projektov Trnavského samosprávneho kraja.

A tak hostia obdivovali  obrázky na stene hýriace farbami a neuveriteľne optimistické, keramickými výtvormi, maľby na látkach... , ktoré sa neskôr dostanú aj k potenciálnym záujemcom.    Pracovná terapia je pre klientov s mentálnym postihnutím veľmi dôležitá, preto sa jej venuje taká pozornosť. „Záleží nám, aby sme pomohli aj týmto ľuďom, ktorí sa inak nevedia o seba postarať.  Za tri roky existencie zariadenia si Svetluška získala svojou činnosťou  akceptáciu odbornej i laickej verejnosti a stala sa profesionálne pôsobiacou  inštitúciou so zreteľne definovaným profilom. Ich aktivity mienime aj naďalej podporovať,“ netajil sa  radosťou nad prosperujúcim zariadením primátor Ľ. Parízek.  

Každý deň predpoludním patria pracovné dielne klientom, ktorí ukončili Praktickú školu a nemali ďalšiu možnosť  realizovať sa v spoločnosti.  Popoludní do dielní chodia autistické deti i malkáči. Dovedna navštevuje Svetlušku 18 detí, ktoré tu nachádzajú svoj druhý domov, prostredie a  ľudí, ktorí  sú  k nim láskaví a úprimní.  A keď sa trochu viac udomácnia v novom prostredí, tak potom začnú pripravovať aj jednoduché komponenty do svietidiel. Túto činnosť budú vykonávať v spolupráci s firmou OMS.
Hendikepované deti získali v Svetluške tak potrebný pocit istoty a dôvery, ktorý sa prejavuje na každom kroku.

Viera Barošková
Foto Viera Barošková















NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!