Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 05.03.2020 - 10:32  //  aktualizácia: 10.03.2020 - 14:27  //  zobrazené: 2953

Pre koronavírus vydali odporúčania úrady aj ministerstvá

Slovensko je posledným štátom V4, kde ešte zatiaľ nebol (5. marca 2020) potvrdený výskyt koronavírusu. Jeho potvrdenie je podľa odborníkov len otázkou času. Úrady a ministerstvá preto vydali dôležité odporúčania a rady.

 

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou vydal informačné letáky: Ako znížiť riziko nákazy pred infekciou koronavírusuodporúčania pre cestujúcich z a do najviac exponovaných oblastí alebo čo robiť, ak cestujte z oblastí nákazy koronavírusom a objaví sa u vás kašeľ, teplota alebo dýchavičnosť? (letáky sú v prílohe v závere tohto textu.)

 

Aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.

Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

  • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
  • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
  • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.
 

Čísla, na ktoré môžete v rámci Trnavského kraja volať ohľadom koronavíru:

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Senici - 0907 169 312

 

Tu je odkaz na Usmernenie hlavného hygienika Slovenskej republiky v súvislosti s ochorenfm COVID-l9 spôsobenfm koronavírusom SARS-CoV-2:
https://www.minedu.sk/data/att/15927.pdf

Tu nájdete zasa odporúčania Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky:
 http://www.uvzsr.sk/

 

Zdroj: minedu.sk, urzsr.sk, epis.sk

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!