Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 15.05.2023 - 14:26  //  aktualizácia: 15.05.2023 - 14:34  //  zobrazené: 1376

Psíčkari dostanú kompostovateľné vrecká na exkrementy, podmienkou je zaplatená daň za psa

Senická samospráva eviduje na svojom území 1393 psov, ktorých ich majitelia prihlásili do evidencie. V najbližších dňoch bude Oddelenie správy daní a poplatkov rozposielať do senických domácností spolu s rozhodnutím o vyrubení dane z nehnuteľností aj daň za psa. Mnohí majitelia psov však netušia, že v rámci zaplatenej dane za svojho štvornohého miláčika majú nárok na štartovací balíček vreciek na psie exkrementy. 

Mesto k tomuto kroku pristúpilo s cieľom podporovať čistotu verejných priestranstiev. Nárok na balíček, ktorý obsahuje 4 rolky s 20 biologicky rozložiteľnými vreckami na psie výkaly, má každý majiteľ psíka, ktorý bude mať uhradenú daň za psa na tento rok.  Nárok na vrecká je jednorazový, občan si ich môže vyzdvihnúť hocikedy v priebehu roka.

Balíček s vreckami si môžu fyzické osoby i firmy vyzdvihnúť  v pokladni Mestského úradu v Senici bez ohľadu na to, či psa vlastnia v bytovom alebo rodinnom dome. Vrecká dostanú priamo pri platení dane alebo po predložení potvrdenia o zaplatenej dani.

Výška dane je rozdielna podľa toho, či pes býva v rodinnom alebo bytovom dome. Vlastníci psov v rodinných domoch platia ročne podľa VZN č. 53 o miestnych dania poplatok vo výške 4,80 eur, v bytových domoch je suma 48 eur. Ak si majiteľ osvojí psíka zo senického útulku, prvý rok je od dane oslobodený. Úľavu na dani vo výške 50 percent majú aj obyvatelia Senice nad 65 rokov a úplne oslobodený od dane sú ľudia s preukazom ZŤP.

Príjem z dane za psa je súčasťou bežných príjmov mesta. Tieto finančné prostriedky používa samospráva na spomínaný nákup vreciek na psie extrementy, no najmä na prevádzkovanie útulku pre psov,  vývoz košov, alebo čistenie verejných priestranstiev.

V minulom roku samospráva vymenila koše na psie exkrementy a nevzhľadné nádoby boli nahradené novými. V súčasnosti je na území Senice celkovo 33 kusov nádob na psie exkrementy v rôznych častiach mesta. Ak však majiteľ nemá takýto kôš po ruke, môže vrecko so psími výkalmi vyhodiť do ktoréhokoľvek smetného koša na území mesta určeného na bežný komunálny odpad. V minulosti samospráva pravidelne dopĺňala vrecká priamo pri košoch určených na psie výkaly, no tento systém nebol efektívny, keďže vrecká takmer hneď po doplnení zmizli.

Chovateľ má povinnosť odstrániť exkrement svojho psa z verejného priestranstva, čo mu ukladá zákon. Za neodstránenie výkalov, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo, môže policajt uložiť blokovú pokutu vo výške 65 eur. V prípade neprihlásenia psa do evidencie je to až 165 eur. Držiteľ psíka má teda viaceré povinnosti, ktoré treba rešpektovať.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!