Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Projekty EU
publikované: 27.09.2022 - 13:14  //  aktualizácia: 19.03.2024 - 13:08  //  zobrazené: 1214

Revitalizácia exteriéru Sokolovňa - park

 

Všeobecné informácie o projekte

Názov projektu:                        Revitalizácia exteriéru Sokolovňa - park

Kód projektu v ITMS 2014+:     310021ASK1

Operačný program:                   Kvalita životného prostredia

Prioritná os:                            2. Adaptácia na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy so zameraním na ochranu pred povodňami

Investičná priorita:

2.1 Podpora investícií na prispôsobovanie sa zmene klímy vrátane ekosystémových prístupov

 

Špecifický cieľ:                 

2.1.1 Zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy 

 

Fond:                                                           

Kohézny fond

 

Prijímateľ:

Mesto Senica, Štefánikova 1408/56, 905 25 Senica

 

Poskytovateľ:                               

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (ako riadiaci orgán pre OPKŽP)

V zastúpení:

Slovenská agentúra životného prostredia, ako sprostredkovateľský orgán

 

Stručný popis projektu: 

Objekt Sokolovne býval v minulosti obklopený parčíkom, ktorý bol neskôr pri využívaní sokolmi zrušený a celá plocha parku bola vybetónovaná a vyasfaltovaná. Zámerom projektu je znovuobnoviť park pri Sokolovni do pôvodného stavu. Park pri Sokolovni prejde celkovou premenou. Revitalizácia parku obsahuje riešenia, ktoré podporujú zadržiavanie vody, ako napríklad náhrada nepriepustných povrchov za priepustné, realizácia dažďových záhrad a vsakovacích systémov,  ktoré budú akumulovať zrážkovú vodu odvedenú zo strechy objektu. Spomalenie odtoku tejto dažďovej vody ovplyvní vlhkosť pôdy i vzduch, čím sa zlepší mikroklíma a zníži sa nárok výsadieb na vodu. Využitie vzrastlej stromovej vegetácie sa podporí zlepšenie mikroklímy i prostredníctvom zatienenia plochy korunami stromov, čo má za následok zníženie teplotu vzduchu v letnom období.

Predmet projektu

Predmetom projektu je realizácia viacerých vodozádržných opatrení, ktoré zmiernia nepriaznivé dôsledky zmeny klímy v meste:

V rámci hlavnej aktivity budú zrealizované nasledovné vodozádržné opatrenia:

 

Návrh pozostáva z úpravy terénu. Vytvorenia centrálneho trávnatého partera, ktorý otvára a zväčšuje priestor, ktorý budú striedať partery s výsadbou. Tento kontrast podporuje vzdušnosť priestoru. Vzrastlá zeleň pozdĺž hranice pozemku podporí celistvosť priestoru a utlmí rušivé a akustické elementy z ulice. Súčasťou úpravy terénu je aj vytvorenie terénnych depresií pre dažďové záhrady. Dažďová voda do záhrad bude dovedená formou dažďových zvodov.  Jedná sa o dažďové zvody situované na vstupnej strane budovy. Za budovou Sokolovne budú vytvorené vsakovacie systémy, do ktorých budú ústiť zvody zo zadnej strany budovy. Sadové úpravy a výsadbu budú dopĺňať mlátové chodníky, štrkový trávnatý chodník a žulové kocky. Premenou nepriepustných povrchov na priepustné v kombinácii s výsadbou budú znamenať spomalenie odtoku vody, čo pozitívne ovplyvní vlhkosť pôdy, vzduchu, zlepší sa klíma, čo bude viezť k zníženiu teplôt vzduchu v letnom období, kedy sa vzduch nebude prehrievať.

  • Budovanie dažďových záhrad - Dažďová voda bude do záhrad odvedená formou dažďových zvodov.
  • Budovanie vsakovacích prielahov – Vsakovací systém je navrhovaný v dvoch samostatných vsakoch, a to jeden pre spevnené plochy a jeden pre polovicu strechy.
  • Náhrada nepriepustných povrchov za plnevegetačné zatrávňovacie tvárnice, za polovegetačné zatrávnňovacie tvárnice alebo za iné priepustné povrchy s vodozádržnou funkciou – asfaltový a betónový povrch, ktorý obklopuje areál Sokolovne bude nahradený za trávnaté povrchy, štrkový chodník a mlátové povrchy. Časť pozemku za Sokolovňou bude využívaná ako prístupová plocha pre obsluhu a údržbu areálu a bude opatrená žulovými kockami, nespevnené plochy v tejto časti sú navrhnuté ako extenzívne plochy vegetácie s nízkou údržbou.
  • Výmena nepriepustných povrchov a menej priepustných povrchov za plochy zelene s funkčnou vegetáciou podporujúcou výpar za účelom zdržania zrážkovej vody v danom území- betónová a asfaltová plocha bude odstránená a nahradená plochou centrálneho trávnika, bude sa jednať o reprezentatívnu plochu s parkovou úpravou. Na tento centrálny trávnik nadväzujú dva partery s trvalkovou vegetáciou, ktoré budú mať nielen estetickú funkciu, ale slúžiť budú aj ako dažďové záhrady. Okrajové partery po stranách od hlavného vstupu budú vyplnené vegetáciou strednej a vysokej etáže, budú plniť i funkciu izolácie od ulice.
  • Mobiliár- v rámci areálu je zakomponovaný aj mobiliár. Prvky na sedenie sú sústredené prevažne v polohe oproti Sokolovni, v blízkosti vstupu pre peších, kde vznikne stretávacia plocha.

Cieľ projektu

Hlavným cieľom projektu je zrealizovať také aktivity, ktoré zmiernia negatívne dôsledky zmeny klímy a ktoré podporia zadržiavanie vody v meste, čo bude mať za následok zníženie teploty vzduchu v letnom období.

Hlavná aktivita

Realizácia projektu bude pozostávať z hlavnej aktivity: Vodozádržné opatrenia v urbanizovanej krajine

Aktivity a harmonogram projektu:

Názov hlavnej aktivity projektu:             

  • Vodozádržné opatrenia v urbanizovanej krajine

Celková dĺžka realizácie hlavnej aktivity projektu (v mesiacoch):     41

Začiatok realizácie hlavných aktivít projektu:                                    08/2020

Ukončenie realizácie hlavnej aktivity projektu:                                  12/2023

 

Financovanie projektu:

Forma financovanie:                                                                               Nenávratný grant

Celková výška oprávnených výdavkov:                                                      370 564,62 €

Výška nenávratného finančného príspevku:                                               352 036,39 €

Výška spolufinancovania z vlastných zdrojov prijímateľa:                            18 529,23 €

 

webové sídlo RO www.op-kzp.sk

webové sídlo SO www.sazp.sk

webové sídlo ÚV SR www.partnerskadohoda.gov.sk

 

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!