Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 04.07.2008 - 10:29  //  aktualizácia: 04.07.2008 - 10:29  //  zobrazené: 821

Riziko požiaru v letných mesiacoch

Blíži sa obdobie, počas ktorého nám za posledné roky čoraz viac znepríjemňujú život požiare v prírodnom prostredí. Najčastejšie sú požiarmi v letnom období postihnuté lesné porasty. Žiaľ, pri nich často dochádza k zraneniam osôb, alebo aj k ich úmrtiu. Počasie láka ľudí do prírody, aby nazberali veľa turistických zážitkov, ale taktiež na rodinné vychádzky.



Musíme si ale uvedomiť, že príroda slúži na oddych a relax všetkým. Podľa toho by sme sa mali na vychádzke v lese aj správať. Touto cestou chceme upozorniť občanov na dodržiavanie základných pravidiel v období dlhotrvajúceho suchého a teplého počasia:

- nezakladať oheň na miestach, kde by sa mohol rozšíriť,
- na založenie ohňa využívať bezpečné miesta, ako napr. udržiavané ohniská,
- nezahadzovať neuhasené ohorky z cigariet,
- nepovoľovať deťom hry so zápalkami,
- rešpektovať príkazy a dodržiavať zákazy umiestnené na verejných miestach, najmä pri  
  vstupoch do lesa (zákaz kladenia ohňa, zákaz používania otvoreného ohňa a pod.),
- v prípade spozorovania požiaru zachovať kľud a rozvahu. Na správy postup pri zdolávaní požiaru treba vykonať: nevyhnutné opatrenia pre záchranu ohrozených osôb, uhasiť požiar, ak je to možné, alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia, ohlásiť bezodkladne na určenom mieste zistený požiar alebo zabezpečiť jeho ohlásenie, poskytnúť hasičskej jednotke osobnú pomoc na výzvu veliteľa zásahu, veliteľa hasičskej jednotky alebo obce.  

Veľa požiarov vzniká pri zakladaní ohňa v prírode, pri vypaľovaní tráv a suchých porastov. V tomto prípade si občania často zamieňajú pojmy spaľovanie a vypaľovanie a vypaľujú porasty bylín, kríkov a stromov a zakladajú oheň v priestoroch a na miestach, kde môže dôjsť k jeho šíreniu, čo je podľa § 14 ods. 2 písm. b) a c) zákona NR SR č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov zakázané. Podľa § 61 ods. 4 písm. f) zákona môže okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru za túto činnosť uložiť fyzickej osobe v správnom konaní pokutu až do výšky 10 000,-  Sk a v blokovom konaní do výšky 1 000,- Sk.  Následkom vypaľovania suchých porastov hrozí veľké nebezpečenstvo rozšírenia požiaru na susedné objekty napr. hospodárske budovy, stohy slamy, lesné porasty a iné, pri ktorých nielenže vznikajú veľké materiálne škody, ale je ohrozené zdravie a životy občanov.

Lesy sú našim bohatstvom, upevňujú a vracajú nám zdravie. Preto by som Vás chcela na záver požiadať, aby ste najmä v tomto období venovali zvýšenú pozornosť, najmä v ihličnatých, prevažne borovicových lesoch, ktorými je náš okres charakteristický, aby nevznikli zbytočné škody na lesných porastoch a tiež na životnom prostredí. Vašou podporou sa nám podarí uchrániť pred zbytočnými stratami a spoločné úsilie, opatrnosť a ostražitosť nám pomôžu preklenúť toto nebezpečné obdobie.

Lenka Čmaradová
technik PO mesta Senica

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!