Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.06.2020 - 08:54  //  aktualizácia: 28.04.2021 - 16:51  //  zobrazené: 4046

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021

ASISTOVANÉ SČÍTANIE

Asistované sčítanie je určené obyvateľom, ktorí sa nemohli sčítať sami ani s pomocou blízkej osoby.

Ide najmä o digitálne vylúčených obyvateľov, starších obyvateľov, obyvateľov v zariadení a obyvateľov marginalizovaných komunít.

Predseda Štatistického úradu SR Ing. Alexander Ballek vydal rozhodnutie o začatí asistovaného sčítania. Ak sa pandemická situácia už nezhorší, bude asistované sčítanie prebiehať 6 týždňov od 3.5. 2021.

  • Termín asistovaného sčítania: od 3. 5. 2021 do 13. 6. 2021

 

Osoby so zdravotným postihnutím, seniori alebo iné digitálne vylúčené osoby, môžu využiť asistenciu mobilného asistenta, o ktorú môžu telefonicky požiadať. Z radov zamestnancov MsÚ máme v meste Senica 14 mobilných asistentov. Činnosť stacionárnych asistentov, mobilných asistentov a stacionárnych asistentov v zariadení možno vykonávať len po vymenovaní primátorom mesta. Po vymenovaní musia asistenti sčítania absolvovať školenie formou e-learningu. Počet asistentov sčítania bol odporúčaný ŠÚ SR podľa veľkosti mesta.

 

Primátor mesta určil kontaktnú osobu, ktorá bude zodpovedná za koordinovanie sčítania obyvateľov.

 

V Senici budú zriadené 3 kontaktné miesta:

Adresa kontaktného miesta: Čas - prevádzkové hodiny kontaktného miesta:
Mestský úrad Senica, Štefánikova 1408/56, Senica (veľká zasadačka na I. NP)

Po-Ut: 12.00-14.00                      

St: 14.00-17.00                                  

Št-Pi: 12.00-14.00

Mestský úrad Senica, Štefánikova 1408/56, Senica (č. dv. 103, I. NP)

Po-Pi: 9.00-11.00

TIK Infosen, Nám. oslobodenia 11/17, Senica

Po-Pi: 13.00-15.00

 

V zariadeniach s kapacitou viac ako 100 lôžok budú pracovať ďalší dvaja stacionárni asistenti v zariadení.

 

 

1. Stacionárny asistent na kontaktnom mieste

Sčítajte sa s pomocou stacionárneho asistenta sčítania na kontaktnom mieste v obci. Sčítajte sa sami, alebo s pomocou stacionárneho asistenta. Stačí prísť na ktorékoľvek kontaktné miesto v prevádzkových hodinách.

2. Mobilný asistent, o ktorého požiadate telefonicky

Sčítajte sa s pomocou mobilného asistenta sčítania, ktorý Vás navštívi doma, v prípade, že o takúto službu požiadate. Telefonické kontakty, kde možno požiadať o mobilného asistenta sčítania sú: 0949248203, 034/6987611. Pri telefonickom nahlasovaní požiadavky na mobilného asistenta uvediete Vaše meno a priezvisko, adresu, na ktorej Vás má mobilný asistent navštíviť a telefónne číslo, aby si mobilný asistent mohol s Vami dohodnúť termín a čas návštevy.

 

Základné otázky a odpovede o asistovanom sčítaní

  • Ako bude takáto forma sčítania obyvateľov vyzerať v praxi?

Asistované sčítanie realizuje v súčinnosti so Štatistickým úradom SR samospráva. Je sčítaním, pri ktorom sa používa asistovaná služba, t. j. sčítanie sa realizuje s pomocou stacionárnych a mobilných asistentov. Samospráva na území obce zriaďuje kontaktné miesta. Na kontaktnom mieste je k dispozícii stacionárny asistent, ktorý pomôže obyvateľovi sa sčítať, ak ho o to požiada alebo mu poskytne techniku, aby sa sčítal sám. Ak nemôžete navštíviť kontaktné miesto máte možnosť objednať si k sebe domov zavolaním na obec alebo na číslo call centra mobilného asistenta, ktorý vás sčíta v pohodlí domova. Všetky potrebné informácie nájdu obyvatelia na stránke www.scitanie.sk a informovať budú dostupnou a obvyklou cestou  aj obce. 

  • Pre koho je asistované sčítanie určené?

Asistované sčítanie je primárne určené pre digitálne vylúčených obyvateľov, to znamená pre tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu nemohli sčítať sami prostredníctvom elektronického formulára. Sú to samozrejme starší obyvatelia, marginalizované rómske komunity a obyvatelia bez prístupu na internet.

  •  Čo ak som sa sčítať zabudol?

Pri návšteve kontaktného miesta nebudeme žiadať dôvod, prečo sa obyvateľ nesčítal sám, preto je možné využiť šancu a sčítať sa na kontaktnom mieste. Výhodou kontaktných miest okrem pomoci stacionárneho asistenta je aj to, že sa nevzťahujú na trvalý pobyt v obci, preto ich môže navštíviť ktokoľvek a kdekoľvek.  Ak ste na víkend na chate môžete sa pokojne prísť sčítať na kontaktné miesto tam, kde práve ste.

  • Ministerstvo vnútra varovalo pred podvodníkmi. Ako sa môže obyvateľ chrániť?

Je pravda, že kontaktná – asistovaná forma môže lákať podvodníkov. Je podstatné povedať, že pri sčítaní v roku 2021 k vám nikto nechodí proaktívne klopať na dvere ani počas asistovaného sčítania. Neexistujú ani papierové formuláre, len elektronické sčítanie prostredníctvom tabletu, telefónu alebo počítača.  Buď sa sčítate na kontaktnom mieste, kde sa dostavíte sám alebo si telefonicky objednáte k sebe domov mobilného asistenta. Každý mobilný asistent je vybavený preukazom mobilného asistenta, ktorý predloží pri kontakte s obyvateľom. Preukaz musí splniť nasledujúce náležitosti:  meno a priezvisko asistenta,  identifikátor asistenta sčítania a evidenčné číslo preukazu asistenta.  Totožnosť asistenta, ktorý kontaktuje obyvateľa na základe predchádzajúceho objednania na čísle call centra alebo v obci, je možné si spätne overiť zavolaním na obec. Odporúčame obyvateľom, aby si pri prvom telefonáte s mobilným asistentom vyžiadali od neho jeho celé meno a evidenčné číslo preukazu mobilného asistenta, prípadne aj identifikátor asistenta sčítania. Na základe týchto údajov je možné si overiť totožnosť asistenta v obci.

  • Kto môže vykonávať pozíciu asistenta pri sčítaní?

Požiadavky na asistentov stanovuje zákon o sčítaní. Mal by to byť kandidát starší ako 18 rokov, mať minimálne stredné vzdelanie, byť bezúhonný, dôveryhodný, bez záznamu v registri trestov, ovládať slovenský jazyk a aj prípadne jazyk národnostnej menšiny na jazykovo zmiešanom území, kde pôsobí a byť technicky zdatný.

  • Čo môže po nás žiadať asistent?

Asistent je vybavený tabletom, na ktorom obyvateľa sčíta alebo tablet poskytne obyvateľovi, aby sa sčítal sám. Pokiaľ obyvateľa sčítava asistent môže si vyžiadať pri úvodnej autentifikácii buď rodné číslo alebo zadnú stranu občianskeho preukazu. Žiadne doklady alebo iné písomnosti obyvateľ nepredkladá a asistent ich ani nežiada.

  • Ako zistí obyvateľ, že skutočne asistent zapísal údaje, ktoré uviedol?

Po vyplnení poslednej otázky elektronický formulár ponúkne zhrnutie. Toto zhrnutie je potrebné si dôkladne preštudovať, skontrolovať odpovede a prípadne ak nie je obyvateľ spokojný, umožňuje zhrnutie aj opravu konkrétnej otázky. Po prekontrolovaní a schválení zhrnutia môže mobilný alebo stacionárny asistent zaslať formulár do systému. Obyvateľ by si mal následne vyžiadať potvrdenie o sčítaní.

  • Čo majú obyvatelia robiť ak sa predsa len prihlási pri dverách falošný asistent sčítania alebo majú podozrenie, že sa ich pokúša niekto podviesť?

Jednoznačne treba kontaktovať políciu a upozorniť aj obec. Ministerstvo vnútra SR v rámci prevencie kriminality zverejnilo na svojej stránke telefónne čísla, kde môžu obyvatelia nahlasovať problémové situácie. Opatrnosť je na mieste hlavne vo väčších sídlach, kde je výrazná anonymita, nikoho cudzieho nevpúšťať do bytu, neposkytovať na telefonickú žiadosť o sebe informácie a overiť si spätne asistenta na obci.

  • Ako sú chránené údaje obyvateľov pri takomto zbere dát?

Na účely Sčítania obyvateľov domov a bytov 2021 bol vypracovaný samostatný bezpečnostný projekt. V jeho zmysle sú dáta hašované, anonymizované a skriptované. Každá osoba, ktorá pracuje s dátami obyvateľov, bola preverená a zaškolená. Na stacionárnych a mobilných asistentov kladie osobitý dôraz aj zákon o sčítaní. V zmysle tohto zákona môže pozíciu asistenta pri sčítaní vykonávať len osoba dôveryhodná, bez záznamu v registri trestov, staršia ako 18 rokov, musí mať minimálne stredoškolské vzdelanie, ovládať materinský jazyk a je vhodné, aby ovládala aj jazyk národnostnej menšiny na jazykovo zmiešanom území. Okrem toho by mala byť techniky zdatná a ochotná poskytovať obyvateľom pomoc a podporu. Každý asistent zároveň podpisuje dohodu o mlčanlivosti aj po skončení projektu a je poučený o práci s GDPR údajmi.

  • Ste pri asistovanom sčítaní vybavení aj na špecifické potreby napríklad národnostných menšín alebo rómskych komunít?

V rámci usmernení sme okrem zákonných požiadaviek na to, kto môže vykonávať pozíciu asistenta, či mobilného alebo stacionárneho uvádzali aj napríklad potrebu znalosti jazyka na jazykovo zmiešanom území, pri MRK sme odporúčali obciam, aby boli asistenti vyberaní z radov sociálnych terénnych pracovníkov alebo rómskych hliadok. Podstatné je, aby mal asistent dôveru komunity, kde pôsobí.

  • Kedy môžeme očakávať výsledky?

Pevne veríme, že prvé základné výsledky budeme mať už v roku sčítania, to znamená do konca roku 2021 a kompletné spracovanie by malo nastať do roku 2024.
 

 


Čoskoro štartuje asistované sčítanie obyvateľov, POZOR na podvodníkov

Asistované sčítanie začne na základe rozhodnutia, ktoré vydá predseda ŠÚ SR a riadi sa Covid automatom. ŠÚ SR pripravuje asistované sčítanie od 3.5.2021, tento termín sa ešte potvrdí rozhodnutím predsedu ŠÚ SR.

V súvislosti so sčítaním obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 upozorňujeme na prípady, kedy sa neznáme osoby môžu vydávať za sčítacích asistentov, či komisárov a pod zámienkou legendy „sčítacieho asistenta / komisára“ sa snažia dostať do obydlí najmä starších a osamelo žijúcich osôb. Pri neopatrnosti, resp. pri nedostatku informácií, akým spôsobom prebieha sčítanie, môžu byť obetiam takýmito podvodníkmi odcudzené finančné úspory, doklady, či iný majetok.

Policajný zbor upozorňuje seniorov, či osamelo žijúce osoby, aby nedôverovali neznámym osobám, ktoré by ich mohli telefonicky alebo osobne kontaktovať a ponúkať pomoc pri sčítaní.

Ak sa obyvateľ nemôže alebo nevie sčítať sám, či s pomocou svojich blízkych, na splnenie tejto povinnosti bude môcť od 01. apríla 2021 najneskôr do 31. októbra 2021 (presný termín bude upresnený) využiť asistované sčítanie. Ohľadne asistencie pri sčítaní vám odporúčame informovať sa vopred vo vašej obci/meste a sledovať aktuálne informácie, ktoré zverejňuje aj Štatistický úrad SR.

Rady a odporúčania:

  • informujte sa vo svojej obci/meste na kontaktné miesta, kde vám so sčítaním môže pomôcť stacionárny asistent,
  • pokiaľ sa z nejakého dôvodu nemôžete, alebo nechcete dostaviť na kontaktné miesto obce/mesta kvôli sčítaniu obyvateľstva, môžete telefonicky kontaktovať obec/mesto, ktoré vám zabezpečí tento úkon prostredníctvom mobilného asistenta sčítania,
  • v obciach/mestách budú k dispozícii mobilní asistenti sčítania, ktorí vám budú pri sčítaní povinní predložiť preukaz,
  • mobilní asistenti sčítania navštívia vašu domácnosť len vtedy, ak o takúto službu sami vopred telefonicky požiadate (napr. z dôvodu imobility, choroby alebo z iného dôvodu),
  • ak to bude možné, vopred si dohodnite aj presný čas príchodu mobilného asistenta sčítania, prípadne si zistite jeho meno a priezvisko, 
  • buďte zvlášť opatrní pri cudzích osobách, ktoré by sa mohli podvodom vydávať za mobilných asistentov a predstierať tak pomoc obce/mesta pri sčítaní,
  • v žiadnom prípade nevpúšťajte cudzie osoby do svojich príbytkov, najmä nie osoby, ktoré vás navštívili samé, teda bez vašej predošlej požiadavky o asistenciu pri sčítaní a ktoré vám ponúkajú pomoc pri tomto úkone,
  • pri akomkoľvek podozrení na podvodné konanie neznámych osôb v súvislosti so sčítaním bezodkladne kontaktujte políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158.

Policajný zbor opätovne apeluje na občanov, aby sa aj poskytnutím týchto informácií a rád snažili chrániť seniorov či osamelo žijúce osoby, ktoré sa často kvôli svojej dôverčivosti stávajú ľahkou obeťou vynaliezavých podvodníkov.

 

 


Počas elektronického samosčítania obyvateľov, ktoré trvalo do 31. marca 2021, sa sčítalo 17 778 obyvateľov, čo predsavuje 87,15 %.

 

 


Na Slovensku prvýkrát v histórii dôjde k zmene spôsobu sčítania a namiesto tradičného spôsobu sčítania sa uskutoční integrované sčítanie, ktoré je založené na kombinácii údajov z administratívnych zdrojov a údajov získaných od obyvateľov.

 

Povinnou osobou pre sčítanie obyvateľov prostredníctvom sčítacieho formulára je obyvateľ, o ktorom sa údaje zisťujú alebo zákonný zástupca obyvateľa alebo zriaďovateľ alebo zakladateľ zariadenia; ak takej osoby niet, štatutárny orgán zariadenia.

 

Rozhodujúci okamih sčítania, na ktorý sa vzťahujú zisťované údaje je polnoc zo štvrtka

31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

 

Doba sčítania obyvateľov trvá od 15. februára 2021 do 31. marca 2021.

 

Doba sčítania domov a bytov trvá od 1. júna 2020 do 12. februára 2021.


 

Obyvateľ sa má prioritne sčítať sám vyplnením sčítacieho formulára pomocou počítača, tabletu, notebooku alebo mobilného zariadenia. Sčítať sa môže na webovej stránke www.scitanie.sk, alebo pomocou mobilnej aplikácie.

Počas elektronického samosčítania obyvateľov je k dispozícii Call centrum na telefónnom čísle 02/20924919. Infolinka slúži ako metodická a informačná podpora obyvateľov.

 

Asistované sčítanie, bude prebiehať v období medzi 1. aprílom 2021 a 31. októbrom 2021, bude trvať v našom meste maximálne 6 týždňov. Termín asistovaného sčítania určí predseda Štatistického úradu SR svojim rozhodnutím v závislosti od epidemiologickej situácie na Slovensku a v regiónoch. Počas asistovaného sčítania mesto vytvorí kontaktné miesta, kde budú stacionárni asistenti vykonávať asistované sčítanie. O vytvorených kontaktných miestach budeme včas informovať.

Ak ide o osoby so zdravotným postihnutím, seniorov alebo iné digitálne vylúčené osoby, tieto môžu telefonicky požiadať o asistenciu mobilného asistenta. O mobilného asistenta môžu obyvatelia požiadať telefonicky na telefónnom čísle 034/6987611, 0949248203 alebo na call centrum 02/20924919.  Mobilný asistent navštívi obyvateľa v dohodnutom čase a sčíta ho pomocou tabletu.

 

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!