Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 28.06.2020 - 19:20  //  aktualizácia: 28.06.2020 - 19:53  //  zobrazené: 1137

Senica je opäť kúsok bližšie k cyklodopravným trasám

Mesto Senica bolo ešte začiatkom roku 2019 úspešné a získalo z výzvy IROP nenávratné finančné prostriedky (NFP) vo výške 1.406.571,11 eura  na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapaAj keď sa mal projekt začať realizovať v polovici roku 2019 a podľa pôvodného plánu mali začať Seničania využívať tieto trasy v septembri 2020, celý projekt sa zastavil na kontrole verejného obstarávania. Po viac ako roku dostala samospráva kladné stanovisko a práce na projekte môžu pokračovať. 

V týchto dňoch bola vyhlásená súťaž na stavebné práce na zákazku Cyklistická trasa: železničná stanica – Sotina, Senica. Ako sa uvádza vo výzve, predmetom zákazky je zabezpečenie bezpečného prepojenia železničnej stanice s centrom mesta a priemyselnou oblasťou, pričom jej hlavnou úlohou je dopraviť bezpečne obyvateľov mesta do neďalekého priemyselného areálu. Po realizácii projektu Cyklodopravné trasy Senica – I. etapa  vznikne súvislá cyklotrasa naprieč mestom, ktorá prepojí Železničnú ulicu cez Dlhú ulicu, Vajanského ulicu, Námestie oslobodenia, Hurbanovu ulicu a v parku popri rieke Teplica sa pri kúpalisku napojí na existujúcu cyklotrasu vedúcu na Kunovskú priehradu.

Záujemcovia o stavebné práce môžu svoje ponuky predkladať  do 13. júla 2020. Následne musí byť verejné obstarávanie posunuté na 2. ex post kontrolu. „Veríme, že táto kontrola prebehne rýchlejšie ako kontrola súťažných podkladov pred vyhlásením verejného obstarávania. Po tomto procese môžeme s víťazom verejného obstarávania uzatvoriť zmluvu o dielo a začať s realizáciou. Ak pôjde všetko podľa plánu, s výstavbou by sme mohli začať na jar budúceho roku,“ vysvetlil celý proces primátor mesta Martin Džačovský.

 

V rámci tohto projektu bude v meste vybudovaných celkom 5,604 km nových cyklistických komunikácií vrátane dvoch lávok cez miestne vodné toky. Nainštalovaných má byť aj 20 ks doplnkovej cyklistickej infraštruktúry, ako stojany na bicykle, prístrešky, servisné stojany a pri vjazde na súčasnú cyklotrasu bude vybudované odpočívadlo.  Zrealizovaných bude aj 6 prvkov na tzv. upokojenie dopravy ako pešia zóna, spomaľovacie vankúše, nadvihnuté plochy priechodov, či nadvihnutá plocha križovatky, čím sa má zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

 

V súčasnosti už prebiehajú rokovania v komisiách pri MsZ aj o II. etape cyklodopravných trás a pripravuje sa dokumentácia pre územné rozhodnutie. V tejto etape by sa na hlavnú tepnu v prvej etapy mali napojiť cyklodopravnými trasami jednotlivé školy a mestská časť Čáčov.

 

Vybudovaním I. a následne II. etapy cyklodopravných trás sa do istej miery odbremení dopravná záťaž v meste, keďže Seničania bicykel využívajú nielen ako voľnočasovú aktivitu, ale aj ako dopravný prostriedok, či už na cestu do zamestnania alebo na vybavenie si niektorých svojich záležitostí. Projekt cyklodopravných trás má slúžiť k tomu, aby sa pohyb cyklistov po meste zjednodušil a bol bezpečný.

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!