Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 24.02.2021 - 15:56  //  aktualizácia: 24.02.2021 - 16:28  //  zobrazené: 1131

Senica poskytne seniorom certifikované respirátory FFP2

Mesto Senica zabezpečilo respirátory FFP2 pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov. S ich distribúciou dnes začalo pre organizácie tretieho sektora pôsobiace v Senici. Ostatným seniorom budú respirátory doručené priamo do poštovej schránky. Celkovo bude bezplatne rozdaných takmer desaťtisíc respirátorov pre obyvateľov nad 65 rokov s trvalým pobytom v meste Senica.

Dnes si prevzali pre všetkých svojich členov po dva kusy certifikovaných respirátorov kategórie FFP2 zástupcovia viacerých organizácií združujúcich predovšetkým starších a zdravotne znevýhodnených občanov, ktoré v meste pôsobia: Jednota dôchodcov Slovenska, Slovenský zväz telesne postihnutých, Zväz postihnutých civilizačnými chorobami, Klub nepočujúcich Senica, Združenie nevidiacich a slabozrakých Senica a Skalica.

 „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu sme sa rozhodli prispieť k zvýšeniu ochrany zdravia našich seniorov pred možnou nákazou ochorením COVID-19. Každý zo starších občanov nad 65 rokov dostane v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov zabalené dva kusy respirátorov kategórie FFP2 priamo do poštovej schránky. Poskytnutím respirátorov chceme prispieť k lepšej ochrane ľudí pred vírusom v uzavretých priestoroch, ako je napríklad nákup v obchode, pri cestovaní verejnou dopravou, v čakárni u lekára či návšteve lekárne,“ vysvetľuje zámer mesta primátor Martin Džačovský.

 V minulom roku počas prvej vlny pandémie poskytovala senická radnica záujemcom predovšetkým z radov seniorov látkové šité rúška. Napriek tomu, že sa široká verejnosť aj naďalej dokáže chrániť dodržiavaním zásad trojkombinácie, tzv. ROR (rúško, odstup, ruky), nosenie respirátora sa odporúča predovšetkým v uzavretom priestore a pri väčšej koncentrácii ľudí. Ako príklad možno uviesť cestu taxíkom či hromadnou dopravou alebo návštevu predajní či služieb so zvýšeným pohybom osôb. 

Mesto Senica poskytne seniorom certifikované respirátory kategórie FFP2 s filtračnou účinnosťou vyššou ako 95 percent, ktoré poskytujú filtráciu vdychovaného aj vydychovaného vzduchu. Respirátory sú tenké, maximálne priedušné a anatomicky priliehajú na tvár. Je však dôležité, aby ľudia, ktorí používajú respirátor na prekrytie horných dýchacích ciest, súbežne dodržiavali aj ostatné hygienické zásady, ktorými sú: umývanie a dezinfekcia rúk, dostatočný sociálny odstup, časté nárazové vetranie priestorov, ako aj dôsledné rešpektovanie platných protiepidemických opatrení.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!