Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 16.05.2023 - 15:31  //  aktualizácia: 16.05.2023 - 15:43  //  zobrazené: 793

Senická noc v múzeu a galérii

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu. Keďže v Senici máme ako múzeum i galériu, návštevníci si mohli vychutnať v sobotu 13. mája zaujímavý program v oboch inštitúciách.

Program v Múzeu Senica začal v podvečer o 18-tej hodine a pre návštevníkov boli pripravené komentované prehliadky a diskusie v netradičnom večernom čase, ktoré mohli absolvovať až do 22-hej hodiny.

Členovia Klubu priateľov histórie Senica, Ján Hromek a Ján Peter, sprevádzali návštevníkov históriou starej Senice a Sotinej a radi zodpovedia aj na zvedavé otázky. Kurátor múzea Tomáš Motus zas návštevníkov previedol hovoreným slovom najstaršou históriou mesta Senica v podzemí budovy v archeologickej expozícii.

Noc múzeí 2023 zaujala a cestu si do senického múzea našlo 106 návštevníkov.

Ďalšou inštitúciou so sídlom v Senici, ktorá sa do aktivity Noc múzeí a galérií zapojila bola Záhorská galéria Jána Mudrocha. Aj tu bol pripravený zaujímavý program počas soboty i nedele. Návštevníci mohli absolvovať individuálne prehliadky troch aktuálnych výstav Kresby Jána Mudrocha, Akvizície 2022 a Marek Sibinský: The Light of the Gray.V sobotu sa v galérii uskutočnil koncert žiakov ZUŠ Senica, po ktorom mohli návštevníci absolvovať komentovanú prehliadku spomínaných výstav. Pripravený bol aj workshop kreslenia a hier vo virtuálnom svete s Patrikom Pilátom.

Nedeľa patrila v galérii pravidelnému Nedeľnému ateliéru s galerijnou pedagogičkou Eliškou Šefčíkovou, ktorý je v pravidelných intervaloch zameraný na spoločné kreatívne činnosti pre rodičov s deťmi a zmysluplné trávenie voľného času.

 

Foto autorov: Alexandra Berecová, Štefan Orth, Záhorská galéria J. Mudrocha

Fotogaléria: https://senica.sk/clanok/senicka-noc-v-muzeu-a-galerii

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!