Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.04.2023 - 14:15  //  aktualizácia: 03.04.2023 - 15:33  //  zobrazené: 1041

Senická radnica prerozdelí dohromady stotisíc eur z Fondu PRO Senica a cez participatívny rozpočet

Mesto Senica dáva priestor občanom jednotlivcom ako aj rôznym neziskovým združeniam a organizáciám uchádzať sa prostredníctvom verejno-prospešných projektov o financie z mestskej kasy a tým rozhodovať, na aký účel budú použité. Pričom na to používa dva nástroje Fond PRO Senicaparticipatívny rozpočet. Prostredníctvom oboch tento rok prerozdelí 100 tisíc eur.

participatívnom rozpočte Senice je už niekoľko rokov vyčlenené pre každý mestský obvod jedno euro na obyvateľa, za ktoré môžu byť v danej časti mesta zrealizované aktivity verejno-prospešného charakteru. Aj tento rok je rozpočtovaná suma zaokrúhlená na 20-tisíc eur pre päť mestských častí, ktoré kopírujú volebné obvody. Návrhy na využitie financií z participatívneho rozpočtu môžu obyvatelia mesta podávať prostredníctvom mestských výborov a v nich „svojich“ poslancov, alebo môžu zasielať návrhy individuálne mailom na filip.lackovic@senica.sk do 15. apríla, prípadne ho doručiť v písomnej podobe na informácie mestského úradu. „Občania tak majú možnosť zasielať návrhy alebo podnety na to, čo by chceli vo svojom bezprostrednom okolí dobudovať alebo vylepšiť. Takisto môže ísť o organizáciu spoločenských podujatí na podporu miestnych komunít a aktivít,“ informuje zástupca primátora mesta Senica Filip Lackovič.

Rozpočet mestského Fondu PRO Senica pre rok 2023 počíta so sumou 80 tisíc eur. Do konca februára bolo na mesto Senica doručených 93 projektov. Mechanizmus schvaľovania ostáva rovnaký ako po minulé roky, čo znamená, že polovica (40 tisíc eur) z rozpočtu fondu sa prerozdelí medzi projekty do troch tisíc eur a druhá polovica medzi projekty, ktorých rozpočet je vyšší ako tri tisíc eur. Takzvané menšie projekty boli prerokované a schválené v jednotlivých šiestich komisiách pracujúcich pri MsZ Senica. Takzvané veľké projekty pôjdu aj s odporúčacími stanoviskami mestskej rady a tiež komisií na rokovací stôl poslancom mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 4. apríla. Takýchto veľkých projektov sa o financie z Fondu PRO Senica prihlásilo osem, pričom ide v prevažnej miere o športové kluby fungujúce na území mesta so zameraním na futbal, volejbal, tenis, hokej a moderný tanec. V tomto roku sa do tejto kategórie projektov zaradili aj žiadosti Klubu priateľov histórie na podporu vydania knihy „Senica – púlvídeň“ a tiež CVČ Senica Stonožka, ktoré si tento rok pripomína 70. výročie založenia. „Tento finančný nástroj nám umožňuje priamo a veľmi adresne podporiť zmysluplné projekty a tiež činnosť neziskových organizácií a občianskych združení pôsobiacich na území mesta s rôznym zameraním,“ vysvetľuje primátor Senice Martin Džačovský.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!