Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 08.08.2008 - 14:07  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 20:24  //  zobrazené: 2813

Staré sídlisko s novou tvárou

 Už tento mesiac začne dostávať Staré sídlisko novú tvár. Najstaršie sídlisko v Senici, vybudované v predchádzajúcom storočí v 60-tych rokoch, postupom času zostarlo a pôvodných obyvateľov postupne nahrádza nová generácia. Tá má už vyššie nároky na prostredie, v ktorom žije. To sa týka nielen estetického hľadiska. Rovnako aj nárast automobilovej dopravy zvyšuje nároky na parkovacie miesta, ktorých je na sídlisku nedostatok.
 
Dlhé roky neboli v tejto časti mesta robené žiadne úpravy, a aj preto pristúpili Technické služby Senica, ako stavebník, k rekonštrukcii Starého sídliska. Tá bude prebiehať od augusta 2008 do augusta 2010 a bude rozdelená do niekoľkých etáp. V prvej etape dostane novú tvár „námestíčko“ (pred potravinami CBA, FAUN a reštauráciou Koruna), ktoré by malo byť zrekonštruované do októbra 2008. V druhej etape budú riešené parkovacie miesta na Kalinčiakovej ulici a zároveň oddychová zóna – parčík s lavičkami pred bytovým domom č. 297. Táto fáza sa začne realizovať na jar 2009.  Nové parkovacie miesta by mali vyrásť aj počas tretej etapy, a to na Palárikovej ulici. Celkovo sa na sídlisku vybuduje 112 parkovacích miest.

Ako vychádza z technickej správy nosnými prvkami nového usporiadania „námestíčka“ budú zelené plochy umiestnené na vyvýšenej ploche, ktoré čiastočne využívajú pôvodné rozmiestnenie zelene a nahrádzajú bývalú fontánu. Nefunkčná fontánka a pôvodný nízky múrik lemujúci bazénik s vodou bude odstránený a z časti nahradený novým múrikom. Vnútorný priestor bude zatrávnený. Pôvodný kamenný múrik lemujúci vyvýšenú časť námestíčka a krycia platňa múrika bude opravená sanovacou maltou, uvoľnené kamene budú znovu upevnené, chýbajúce doplnené. Súčasťou úpravy plochy je aj spôsob kladenia betónovej dlažby, ktorá bude na námestíčku vo farbe grafit kombinovaná s pieskovou. Upravený priestor bude doplnený mestským mobiliárom. Budú tu umiestnené lavičky s operadlom a podrúčkami, obojstranné lavičky s operadlom, odpadkové koše, stojany na bicykle, plagátovacia plocha a prestrešenie kontajnerov. Lavičky a odpadkové koše budú umiestnené v parkovej časti i na upravovanej ploche námestíčka. Jednostranná plagátovacia plocha bude osadená pri východnom terénnom schodišti a prístrešok nad kontajnermi na separovaný odpad bude pri druhom terénnom schodišti. Stojany na bicykle budú osadené pri vstupe do nákupného strediska. Súčasťou upravovanej plochy sa stanú tiež telefónne búdky. Počas rekonštrukcie bude riešená aj dažďová kanalizácia a verejné osvetlenie. Pri rekonštrukcii sídliska sa počíta takisto s výsadbou novej zelene.

Touto úpravou verejného priestranstva na námestíčku a vybudovaním priľahlého parčíka sa zatraktívni priestor a vzniknú miesta na vzájomné stretávanie sa obyvateľov sídliska. Vytvorením nových parkovacích miest by sa mal vyriešiť akútny problém s parkovaním.
 
Tu nájdete plán so zakreslením jednotlivých etáp, ktoré by sa mali na Starom sídlisku realizovať (pdf)
 
 
Námestíčko pred rekonštrukciou
 
Námestíčko po rekonštrukcii


 

 

 

 

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!