Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.02.2020 - 10:52  //  aktualizácia: 26.02.2020 - 09:31  //  zobrazené: 2437

Termíny vývozov veľkoobjemového odpadu budú priamo na smetiakoch


Koniec výhovoriek! Už nebude platiť, že harmonogram zberu odpadu niekto nedostal, niekto letáčik vyhodil, atď.... Termíny vývozu veľkoobjemového odpadu budú odteraz na každom kontajnerovom stojisku. Mesto Senica dalo vyrobiť červené nálepky s termínmi vývozov takéhoto odpadu, ktoré budú umiestnené na smetných nádobách, aby boli každému na očiach.

Mesto Senica zabezpečuje vývoz veľkoobjemového odpadu 12-krát do roka, napriek tomu, že mu zákon ukladá túto povinnosť iba 2-krát ročne. Chceme mať prostredie v meste krajšie a čistejšie. Zdá sa ale, že mnohým na čistote v ich okolí nezáleží.

Každoročne v mesiaci január dostávajú občania do schránok harmonogram zberu odpadov, kde sú okrem termínov uvedené informácie o možnostiach bezplatného odovzdania odpadu v zbernom dvore, informácie o možnostiach objednať si kontajner atď. Napriek tomu sa často sa stáva, že pár hodín po vývoze sa na stojisku objaví nový odpad, ktorý tam leží mesiac do ďalšieho vývozu. Je to nielen neestetické a vzbudzuje to dojem neustále zaprataného a nevyčisteného  mesta, ale takto vzniká vhodné prostredie pre hlodavce a mnohé stojiská sú blízko detských ihrísk, je to nebezpečné aj pre deti.  

Mesto Senica začalo s väčšou kontrolou a bude po vinníkoch intenzívnejšie pátrať. Bordelári budú sankcionovaní pokutou, ktorá sa môže vyšplhať do výšky až 1500 eur.

Koncom minulého roka pozval primátor mesta na spoločné stretnutie bytových dôverníkov z jednotlivých bytoviek a požiadal ich o spoluprácu. Bytový dôverníci majú najlepší prehľad o tom, kto sa z danej bytovky sťahuje, či sa prisťahoval, kto niečo v byte prerába a pod. Viaceré domové samosprávy si už vytvorili priestor, kde takýto veľkoobjemový odpad môžu ľudia dočasne odložiť a v deň vývozu, príp. 24 hodín pred vývozom tento odpad vyložiť ku stojisku. Mnohí sa však stále tvária, že sú hluchí a slepí a nechcú na svojich spoluobčanov poukázať, a tak trpí celé okolie. V odhaľovaní previnilcov pomáha nielen kamerový systém, ale aj otvorené oči ľudí, ktorí v danej lokalite bývajú.

Termíny vývozov veľkoobjemového odpadu, ktoré budú prostredníctvom nálepiek umiestnené na každom kontajnerovom stojisku, tak budú ďalším spôsobom informovania občanov. Teraz už je na nás všetkých tieto termíny dodržiavať a vyhnúť sa mastnej pokute.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!