Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.09.2019 - 12:25  //  aktualizácia: 02.10.2019 - 12:16  //  zobrazené: 1824

V centre mesta bol umiestnený prístroj, ktorý vie zachrániť ľudský život

Kým pri dopravných nehodách zomrie ročne okolo 250 ľudí, v dôsledku náhlej zástavy srdca je to podľa slov prezidenta Slovenského červeného kríža Viliama Dobiáša zhruba 4000! V Senici sa bude dať zbytočným úmrtiam zabrániť. V pondelok 16. septembra totiž slávnostne odovzdali do užívania automatický externý defibrilátor (AED) trnavský župan Jozef Viskupič , primátor mesta Martin Džačovský a prezident SČK Viliam Dobiáš.

Defibrilátor mohol byť zakúpený vďaka finančným prostriedkom z participatívneho rozpočtu TTSK, kde uspel SČK Senica v rámci verejného hlasovania a získal dotáciu vo výške 5000 eur na projekt Meníme myslenie - zachraňujeme životy. Z dotácie bol okrem AED v sume 1940 € zakúpený aj resuscitačný model v hodnote 3900 €, ktorý bol dofinancovaný z rozpočtu SČK Senica. Prístroj bol osadený na stĺpe Domu kultúry Senica v centre mesta, aby bol ľahko dostupný 24 hodín 7 dní v týždni.

Podľa slov Jozefa Viskupiča, je to druhý verejný defibrilátor v Trnavskom kraji. Ten prvý bol pred časom osadený v Trnave. Primátor mesta Martin Džačovský doplnil, že v Senici máme podobný prístroj umiestnený aj na Mestskej polícii, kde si ho môžu zapožičať organizátori verejných podujatí. Všetci prítomní sa zhodli, že je to veľký prínos pre obyvateľov mesta, keďže prítomnosť AED na verejnom priestranstve v centre mesta, v blízkosti konania rôznych podujatí, dáva šancu na to najcennejšie, šancu zachrániť ľudský život. Zároveň všetci zhodne vyjadrili presvedčenie, že ho snáď žiaden z občanov nebude potrebovať.

AED prístroj a jeho použitie síce vzbudzuje rešpekt, no ľudia sa ho v prípade potreby nemusia báť použiť.  Má jednoduché používanie, všetko je riadené povelmi v českom jazyku. V rámci projektu zrealizuje červený kríž niekoľko školení s nácvikom kurzu prvej pomoci, kde budú záujemcovia zaškolení na použitie defibrilátora. Jedno z týchto podujatí sa koná v utorok 17.9. 2019 v čase od 11.00 hod do 17.00 hod. vo vestibule Domu kultúry Senica. V tomto čase sa tu okrem ukážok život zachraňujúcich úkonov bude zdarma vyšetrovať cholesterol, či krvný tlak. Zároveň si tu môžu návštevníci pozrieť výstavu Z histórie Červeného kríža v našom regióne.

Defibrilátor je umiestnený v skrinke, ktorá po otvorení spustí alarm a skrinka je zároveň pod drobnohľadom kamery.

 

MAPA S AED PRÍSTROJMI V MESTE:

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!