Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 20.09.2022 - 15:13  //  aktualizácia: 20.09.2022 - 15:15  //  zobrazené: 1142

V partnerskom Pultusku predstavili Senicu špecialitami i tancom

Po tom, čo sa delegácia z partnerského mesta Pultusk zúčastnila koncom augusta tradičného mestského podujatia Senické senobranie, dostali pozvánku na recipročnú návštevu zástupcovia Senice. V partnerskom meste Pultusk sa každoročne konajú Dni sv. Matúša - patróna Pultuska a tohto ich najväčšieho mestského podujatia sa od 16. do 19. septembra zúčastnila delegácia zo Senice na čele s primátorom mesta  Martinom Džačovským.  

Počas Dní sv. Matúša bola naša delegácia súčasťou slávnostného zasadnutia mestskej rady, na ktorej členovia pultuskej samosprávy oceňovali výnimočné osobnosti a zoskupenia. Súčasťou tradičného pultuského podujatia bol aj slávnostný sprievod mestom, kde sa prezentovali všetky školy, združenia a organizácie z mesta. Aj Slovensko a Senica mali v sprievode vďaka našej delegácii svoje zastúpenie.  Všetci účastníci sprievodu sa bližšie návštevníkom predstavili v prezentačných stánkoch. Ten svoj tu mala aj Senica. Okrem propagačných materiálov zo Senice ale aj širšieho okolia, návštevníkov najviac zaujala gastro ochutnávka senických výrobcov. Najviac chutili medovníčky a pagáčiky zo Slovenka Pek, klobásky a oškvarky z PD Senica, či syrové výrobky zo syrárne Havran.

V rámci podujatia prebiehal v uliciach mesta zaujímavý sprievodný program. Obyvateľov partnerského mesta na úvod programu pozdravil a naše mesto v stručnosti predstavil primátor Senice Martin Džačovský. Po ňom už pódium ovládli senickí tanečníci z tanečnej skupiny SCREAM pod vedením Anny Antálkovej, ktorí boli súčasťou pestrého celodenného programu.

Počas návštevy Pultuska absolvoval primátor mesta zároveň rozhovor v Katolíckom rozhlase Plockej diecézy, kde sa rozprávalo o spoločných i rozdielnych črtách oboch krajín i miest.  Delegácia zo Senice nevynechala ani pozvanie na svätej omši v tamojšej bazilike. Počas návštevy si prešli niekoľko pamiatok mesta svedčiacich o bohatej poľskej histórii a zároveň sa uskutočnilo aj oficiálne pracovné stretnutie na mestskom úrade, kde sa diskutovalo o ďalšej spolupráci. Tá sa bude ďalej rozvíjať v oblasti kultúry a výmeny skúseností.

Partnerská spolupráca sa s poľským mestom Pultusk začala 21. mája 2002, kedy mestá podpísali dohodu o partnerstve a spolupráci. Pultusk sa nachádza 60 km severne od Varšavy a je to jedno z najkrajších miest Mazowiecka, prezývané je aj Benátky Mazowiecka. História tohto mesta siaha do 13. storočia. Žije v ňom 20 000 obyvateľov. Prekypuje vzácnymi historickými pamiatkami.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!