Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.08.2021 - 16:26  //  aktualizácia: 18.08.2021 - 08:17  //  zobrazené: 610

V Senici pribudne osvetlenie cyklotrasy

(ts) - Na cyklotrase zo Senice do Kunova pribudne nové netradičné osvetlenie, ktoré zatraktívni a zároveň predĺži dobu jej využiteľnosti. Osvetlenie pribudne na úseku od mestského kúpaliska po bufet na futbalovom štadióne v Kunove.

Osvetlenie bude osadené v mimoriadne krátkom čase - v priebehu troch dní. Začiatok je naplánovaný na stredu 18. augusta a v piatok 20. augusta by mali byť práce ukončené. „Na realizácii budú pracovať dva tímy, tak aby prevádzka cyklotrasy bola obmedzovaná čo najkratšie. Bude použitý ekologickejší variant svietidiel BAT HAT. Ten osvetľuje cestu, ale smerom nahor vyžaruje o 80 percent menej svetla v porovnaní s bežným typom. Minimalizuje sa tak negatívny vplyv na živočíchy ako sú netopiere alebo nočné vtáky a zároveň nebude ľudí oslepovať," uviedol výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

Osvetlenie pripravila OOCR Záhorie v spolupráci s mestom Senica. “Som rád, že úspešná spolupráca s oblastnou organizáciou pokračuje. Verím, že projekt prispeje k tomu, aby Seničania viac využívali bicykle, napr. k doprave na Kunovskú priehradu a späť. Prosíme ľudí, aby boli počas týchto troch dní ohľaduplní a viac dbali na cyklotrase na bezpečnosť," doplnil primátor mesta Senica a poslanec Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Martin Džačovský.

Bude osadených minimálne 500 svetelných pukov priamo do telesa cyklotrasy. Svetelný puk je LED svietidlo, ktoré ako zdroj svetla využíva solárnu energiu a zároveň zbytočne nesvieti do očí cyklistom či chodcom. „Sme radi, že víťazom obstarávania je firma z nášho regiónu a môžeme tak okrem zvýšenia atraktívnosti cyklodopravy aj podporiť lokálneho dodávateľa,“ doplnil predseda predstavenstva OOCR Záhorie a taktiež poslanec Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Zdenko Čambal.

Celkové náklady na osvetlenie predstavujú sumu 32.640 eur. Časť bude financovaná z Fondu na podporu Trnavského kraja, časť hradená z rozpočtu OOCR. V roku 2021 získala OOCR Záhorie od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) grant 30.000 EUR na realizáciu projektu „Podpora environmentálne - udržateľného cykloturizmu v kraji“. Okrem osvetlenia senickej cyklotrasy bude v rámci neho vybudovaných 6 cyklonabíjacích staníc v okresoch Skalica a Senica.

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!