Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 09.11.2009 - 15:15  //  aktualizácia: 12.06.2017 - 00:05  //  zobrazené: 2700

Vďaka za ľudskosť

darci_krv_m.jpg„Po kvapkách vlievate nádej na život tým, ktorým uniká,“ prihovorila sa takmer stovke zúčastnených dobrovoľných darcov krvi v senickom Dome kultúry riaditeľka sekretariátu Územného spolku (ÚS) SČK Veronika Kopúnková. Touto vetou na slávnostnom stretnutí 6. novembra vyjadrila takmer všetko, čo znamenajú darcovia najvzácnejšej tekutiny pre celú spoločnosť. „Žiadne slová vďaky nevyvážia vašu ušľachtilú činnosť,“ doplnila predsedníčka ÚS SČK v Senici a členka Najvyššej rady SČK Emília Potúčková. Darcovia krvi jednoducho pomáhajú ostatným bez toho, aby sa pýtali čo zato.
 
Za vzácne činy ľudskosti im SČK ďakuje aspoň plaketami prof. Janského, ktorými oceňuje ich mnohonásobné darovanie najvzácnejšej tekutiny. Na slávnostnom stretnutí odovzdávali strieborné, zlaté a diamantové plakety prof. Janského, pričom bronzové odovzdali už skôr 5. a 6. októbra (zoznam darcov krvi zo Senice na konci článku). Všetci darcovia sú prínosom pre záchranu života a zdravia iných, lebo nik z nás nevie, kedy bude pomoc potrebovať.

Činnosť darcov ako pomoc druhým bez veľkých slov a pompéznosti ocenil i primátor Senice Ľubomír Parízek: „Ste vzorom pre ostatných, vaše pravidelné odbery krvi dokazujú, že to robíte z presvedčenia.“ Generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová zase v príhovore pripomenula okrem organizovania darcovstva krvi aj ďalšie aktivity Územného spolku SČK v Senici, ktorý patrí k najlepším na Slovensku. Robotu ÚS SČK v Senici v oblasti zdravotníckej i sociálnej ocenil tiež predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš, ktorého list a Pamätnú medailu TTSK riaditeľke ÚS SČK Veronike Kopúnkovej odovzdal podpredseda TTSK Zdenko Čambal. Zároveň zablahoželal všetkým oceneným zato, že pravidelne darujú krv, ktorá sa ani v tejto dobe nedá ničím nahradiť. Z rozhodnutia Obvodného úradu Senica tento rok ÚS SČK Senica ako prvý na Slovensku zriadil 22-člennú záchrannú jednotku SČK pre potreby regiónu Záhorie. Prednosta Obvodného úradu Jaroslav Riha vyzdvihol kvality záchrannej jednotky, ktoré preveril aj októbrový spoločný nácvik zložiek integrovaného záchranného systému.

Tento rok je v histórii SČK pretkaný viacerými výročiami - uplynulo 150 rokov od zrodu myšlienky Červeného kríža v bitke pri Solferine, 90 rokov od založenia federácie ČK a Červeného polmesiaca, 90 rokov ČSČK a 60 rokov Ženevských konvencií, no jeho história je pretkaná aj skutkami dobra a ľudskosti bez hraníc. „Výročia nie sú len príležitosťou pre hodnotenie vykonanej práce, ale sú i príležitosťou hľadať odpovede na súčasné dianie vo svete, svete v ktorom sme stále svedkami prejavov násilia, zla, ale i vojnových konfliktov,“ pripomenula V. Kopúnková. Jednou z odpovedí SČK na súčasné dianie je i výzva pre všetkých ľudí sveta pod heslom „Náš svet - vo vašich rukách“. Výzva pramení z odkazu zakladateľa ČK H. Dunanta – nositeľa Nobelovej ceny mieru, ktorá nestratila na aktuálnosti ani po 150 rokoch: „Každý môže v rámci svojich možností a schopností urobiť niečo pre to, aby pomohol dobrej veci a urobiť tento svet lepším“.

ÚS SČK Senica patrí svojou mnohostrannou činnosťou medzi najlepšie na Slovensku. Okrem plnenia úloh darcovstva krvi, či už náboru, organizovania mobilných odberov, výnimočného oceňovania darcov krvi v sídle Medzinárodného výboru Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Ženeve, plní celý rad ďalších úloh v oblasti zdravotníckej pri výučbe prvej pomoci, ale i sociálnej. Už 14 rokov vydáva vlastné noviny Zvesti zo Záhoria.

V spolupráci s Úradom práce sociálnych vecí a rodiny už viac rokov realizuje projekt dobrovoľníckych služieb. Napríklad v poliklinike v Senici a v NsP Skalica ročne poskytnú pracovníci SČK odkázaným občanom viac ako 30 tisíc asistencií. Veľkú obľubu si získalo on-line sociálne poradenstvo pre občanov celej republiky.

Prostredníctvom všetkých poskytovaných sociálnych služieb, sú denne v kontakte s takmer 400 občanmi regiónu. Za výsledkami práce ÚS SČK nie je len 25 stálych zamestnancov, pomocnú ruku podávajú i dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža.

„Veľmi si vážime a ceníme dobrú spoluprácu a partnerstvo s regionálnou samosprávou, miestnymi samosprávami, Úradom práce sociálnych vecí a rodiny, zdravotnými poisťovňami, zdravotníckymi zariadeniami, ale i mnohými podnikmi, školami, inštitúciami i médiami v regióne, bez ktorých by sme len veľmi ťažko mohli vytvárať sociálne zázemie najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Za ich dlhoročnú podporu a spoluprácu im Územná rada SČK Senica udelila čestné plakety k 90. výročiu založenia Červeného kríža,“ povedala V. Kopúnková. Čestnú plaketu prevzal o. i. primátor Senice Ľubomír Parízek a šéfredaktorka Našej Senice Viera Barošková.

Bronzové Janského plakety: Adriana Brhelová, Rastislav Horvát, Peter Fajnor, Miroslav Jonáš, Dušan Konečný, Peter Kuba, Roman Labudek, Ingrid Martináková, MUDr. Vladimír Nosko, Pavol Rybnikár, Vladimír Suchán.

Strieborné Janského plakety: Marián Čičin, Pavol Dzindzík, František Harnúšek, Zuzana Holovanišinová, Milan Morávek, Anton Rázik, Tibor Švec, Bc. Ján Válek.

Zlaté Janského plakety: Viera Brečková, Vladimír Rosa, Miroslav Vanek.

Diamantové Janského plakety: Jozef Heniger.


Viera Barošková
foto autorka

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!