Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Pozvánky
publikované: 09.06.2023 - 10:03  //  aktualizácia: 25.05.2023 - 10:05  //  zobrazené: 1837

Výstava umelca Milana Mikulu s názvom PREDOBRAZ – stopové prvky

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici otvára novú výstavu v mesiaci jún 2023 – ide o výstavu umelca Milana Mikulu s názvom PREDOBRAZ – stopové prvky pri príležitosti autorovho životného jubilea.

Autori, titul výstavy: Milan Mikula: PREDOBRAZ – stopové prvky
Miesto konania: Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Sadová 619/3, 905 01 Senica
Kurátorka: Mária Beňačková Rišková
Otvorenie výstavy: 09. 06. (piatok) 2023 o 17.00
Trvanie výstavy: 09. 06. (piatok) 2023 – 23. 07. (nedeľa) 2023

 

O výstave

Milan Mikula, ktorý v Senici dlhodobo žije, sa za poslednú dekádu zúčastňoval prevažne kolektívnych výstav v regionálnych galériách, ako aj v rôznych alternatívnych priestoroch. Výnimkou bola samostatná výstava v Kunshalle Lab v roku 2015 s názvom PREDOBRAZ – latentná rekapitulácia štýlov (kurátorka Mária Beňačková Rišková). Výstava bude mať čiastočne retrospektívny charakter, do ktorej autor prispeje novou tvorbou. Výstava bude multimediálna – jej obsah budú tvoriť videoprojekcie, inštalácie, zo zbierok galérie budú použité fotografie zachytávajúce záznamy performatívnych podujatí z tzv. nultých rokov 21. storočia a rovnako budú vystavené abstraktné obrazy, ktoré galéria za posledné roky získala kúpou či darom do svojho zbierkového fondu. Prínos projektu spočíva v komplexnom zmapovaní tvorby autora, ktorý sa na scéne vizuálneho umenia pohybuje presne 3 dekády. A to formou výstavy, publikácie a odborných textov. Zaradí sa tak do približne desiatky výtvarníkov z regiónu Senica – Myjava – Skalica, ktorých význam a umelecký vplyv prekročil hranice regiónu.

Výstava reaguje na efemérnosť hmotného sveta, jeho eróziu a neustále morfovanie. Ide o archeológiu, pátranie po súvislostiach a koreňoch, o hľadanie kauzality. Autor definuje a vyzdvihuje vybrané fragmenty do pozície umeleckého diela.

 

Srdečne vás pozývame na vernisáž 09. 06. (piatok) 2023 o 17.00!

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!